Kislányom 4 éves. Félnapos az oviban, amikor hazaér, olyan álmos, hogy már dől is be az ágyba azonnal, hétvégén viszont szinte már soha nem alszik, főleg akkor nem, ha nem megyünk délelőtt sehová. Hamarosan itt a nyár, bezár az ovi. Szerintetek hogyan lenne érdemesebb? Szervezzek délelőttre mindig valami fárasztóbb programot, ami után biztos, hogy aludni fog, vagy töltsük nyugiban a délelőttöt, így viszont biztosra vehető, hogy le fog szokni végleg az alvásról?
Szerintem ezt bízd rá, és alkalmazkodj hozzá. Lehet, hogy egyik nap igényli az alvást, másik nap kevésbé.
Tudod azt is, ha pl. strandon sokat mozog, igényelni fogja, és ha egész délelőtt lustizik, akkor aznap nem, de korábban érdemes lefektetni.
A gyerekeknél ez nem egyforma, nekem a kislányom elsőben olyan fáradt volt, hogy visszaszokott a délutáni alvásra. Aztán tavasz óta egyre kevésbé, gondolom a suliban is lazulnak az elvárások így év végére.
Nálunk magától kialakult a napirend, ha tudtunk a gyerekhez alkalmazkodni.
2016. máj. 13. 11:23
3/13 anonim válasza:
És ha délután pihi lenne? Olvasgatás stb. Vagy elálmosodik közben, és alszik, vagy nem.
2016. máj. 13. 11:27
4/13 anonim válasza:
Egy 4 éves gyereknek már nincs szüksége délutáni alvásra, egyáltalán nem baj, ha leszokik. Nyugaton a 3-4 éves gyerekek legtöbbször már egyáltalán nem alszanak délután, pedig ott mindenkinek csak délelőtt van ovi. Nem azt mondom, hogy erővel szoktasd le, de fölösleges altatni, ha látod rajta, hogy nem fáradt, és ne aggódj, semmi baja nem lesz tőle, ha leszokik.
2016. máj. 13. 11:36
5/13 A kérdező kommentje:
Akkor szerintetek nem kavar be neki, ha mondjuk heti háromszor alszik délután, a többi napon meg nem?
Azt tudom, hogy nyugaton nem fektetik le a kortársait aludni, mivel mi is ott élünk, de sok szempontból nem tetszik, ahogy nevelik - vagyis inkább nem nevelik - a gyerekeiket, szóval nekem az itteni módi nem példakép. :)
2016. máj. 13. 11:58
6/13 anonim válasza:
Neki a nyári szünet egy jó hosszú hétvége lesz, hiszen nem kell oviba menni, hanem otthon lesz végig. Hétvégén, mint írtad, nem alszik. Utána meg már észre se fogja venni, hogy hétköznap se igényli.
2016. máj. 13. 12:05
7/13 anonim válasza:
Ha fáradt és igényli, természetesen fektesd le. Van olyan 4 éves aki nem igényli, van aki nagyon is. Azzal nem értek egyet, hogy ne lenne rá szükségük.
2016. máj. 13. 12:15
8/13 anonim válasza:
Kislányom 4 éves lesz, fél1 ig van oviban, ilyenkor nem alszik itthon sem. Hétvégén jövés- menés, lefektetjük délben h a délutáni progit is bírja. Nem zavarta meg h hol alszik hol nem. Nyári szünetben a fáradtságtól függ majd.este korán fexik
2016. máj. 13. 12:29
9/13 anonim válasza:
Minden nap legyen meg az alvásidő, aztán vagy elalszik vagy nem.
Nekem is 4 éves múlt a lányom, amikor fáradt még hétvégén is alszik, ha nem fáradt nem alszik. ENnyi. Nem baj ha két nap alszik két nap nem, de a lehetőséget mindig add meg neki, feküdjön be az ágyába.
Nyáron a nagy melegben valószínűleg nem fog aludni több napon át otthon, de az nem jelenti azt hogy mondjuk ősztől nem vissza megint a rendszeres délutáni alvásra.
2016. máj. 13. 14:03
10/13 Snorri válasza:
Aki úgy gondolja, hogy normális, ha egy 3-4 éves gyerek nem alszik délután, az olvasson már egy kis szakirodalmat. Legalább 6 éves korig fontos, nagyon fontos a délutáni alvás. A gyerekek így tanulnak. Ugyanis ők a megélt élményeket, dolgokat alvás közben dolgozzák fel. Ilyenkor alakulnak ki az idegsejtek közötti kapcsolatok, ami magát a tudást jelenti. Az alap dolgoktól, a magasabb szintű dolgokig. Szerintem hétvégén is aludnia kellene legalább egy kicsit. Néha néha nem gond, de szerintem ne szoktasd le. Nekem a kisfiam alvása az első, mindent ahhoz igazítok. Nyilván nem kell elhinni amit írok, tényleg olvass utána.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!