Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hány éves korára kell/illik a...

Hány éves korára kell/illik a gyereknek megtanulnia önállóan bekötni a cipőfűzőt? És mikor tudja már önállóan kitörülni a hátsó felét vécézés után?

Figyelt kérdés
Tegnap sógornőm 8 éves kisfiára és a 6 éves kislányára vigyáztam. Furcsa volt, hogy a kisfiú ennyi idősen nem tudja ezt a két dolgot megcsinálni. A kislány se tudja, de ő még csak szeptemberben megy első osztályba. Nincs még gyerekem, szóval nem értek hozzá. Sógornőm azt mondta erre, hogy ráér még megtanulni, és hogy az anyja dilije ez, ezért sem bízza már rá a gyerekeket.

2016. máj. 8. 10:53
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
95%

Nagycsoport végére ezeket kell tudni, mert a suliban a tanító nénik már egyáltalán nem örülnek, ha ezt a két dolgot csinálniuk kell.

Gondolom ezek a gyerekek tépőzáras cipőben járnak ovi/suliba?? És esetleg csak otthon járnak vécére?? (feltételezem)

2016. máj. 8. 15:19
 12/19 anonim ***** válasza:
81%
Szemelyes tapasztalatom van csak.5eves a lanyom,eddig csak tepozaras cipoi voltak,most van az 1.fuzos,2nap alatt megtanulta.A feneket kb 1 eve torli maga,de pl a 3evesemnek meg valoban nem er el odaig a keze,segiteni kell.
2016. máj. 8. 15:20
 13/19 anonim ***** válasza:
37%

Első hozzászóló írta: "Hát nem tudom." Akkor miért szólsz hozzá, már ne haragudj...? Nem csoda h elég nagy marhaságokat írtál; a fele is csak azért stimm nagyjából, mert láthatóalg tippelgetsz. A tippelgetés NEM segítségnyújtás.

A saját fenéktörlés nem pusztán kézügyességen múlik, ahogy "egyesek vélik".

Hanem ezen felül feltétele az, hogy a kisgyermek átessen az alakváltáson, amely során megnyúlnak a végtagok. A fő akadálya eleinte az aránytalanul rövid karok, persze még kisebb (csecsemő) korban ezen felül a finommotorikus képességek hiánya is (kézügyesség hiány ez esetben). De a fő akadály tehát az aránytalanul rövid karok, amíg az alakváltás be nem következik 5-6 éves kor táján (hogy pontosan ezen belül mikor, az egyénfüggő).

Cipőkötés: átlagos, egészségesen fejlődő gyermekek esetén átlagban négy évesen elvárható, max öt. (Nem véletlenül javasolnak fűzős játékokat oviban egyébként.)

2016. máj. 8. 16:05
 14/19 anonim ***** válasza:
37%

Pontosítom önmagam, bár a lényeget megírtam az imént, ám de 5-6 helyett legyen 4-6 éves kor, az alakváltásra - bár négy évesen ritkább.

*láthatóLAG.

2016. máj. 8. 16:08
 15/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Igazából azért gondolkodtam el ezen, mert a mai gyerekekről folyton azt hallani, hogy mennyire korán érnek. Pl. számítógép használása 2-3 évesen, szex 12-13 évesen, smink szintén 12-13 évesen. Elsétálok az iskola mellett és látom, hogy a hatodikos lányok hogy néznek ki. A szókincsükről nem is beszélve. Ehhez képest pedig 8 évesen még nem tudja kitörölni a fenekét?! Megkérdeztem anyámat, ő azt mondta mi a testvéremmel 4-5 éves korunk között tanultuk meg, de már 3 évesen egyedül akartuk csinálni, csak hát kellett még a segítség. A cipőfűző bekötése is ment már 5 éves korunkra, ezt egy cipőfűzőt tartalmazó mesekönyv alapján tanultuk meg. Legközelebb jövő nyáron találkozom Velük, mert külföldön élnek. Talán addigra már menni fog legalább a fenektörlés.
2016. máj. 8. 16:35
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 10-es, képzeld hallottam a vízről, ha elolvastad volna a hozzászólásomat, akkor láttad volna, hogy be szoktam vizezni a wc-papírt is, de van, amikor ez is kevés. (Mindez a végtermék állagától is függ, bocs, és azt hiszem a gyereknél is ettől függ, a lányomnak gyakrabban van hasmenése, mert allergiás, és ha valamit eltévesztünk a diétában, akkor egyből ez a z eredmény...)

Egyes országokban erre terjedt el a bidé használata, ami nagyon klassz dolog, de Magyarországon egyelőre nem divat, legalábbis munkahelyen, nyilvános helyen biztos nem...

9 voltam

2016. máj. 8. 17:45
 17/19 anonim ***** válasza:
73%
Fenektorlest kiscsoportban még segítenek a dadusok vagy a nagyobb gyerekek, középsőben azért mar elvárják hogy mindenki tudja magátol. Nagycsoportban pedig a nagyobbaktol elvárják hogy segítsenek a kisebbeknek kitörölni (vegyes csoport eseteben). Szóval szerintem is 4-5 éves kor. A cipőfűző kötést meg emlékszem hogy mar középsőben szorgalmazták az óvónők, hogy kezdjük el tanítani a gyereket, vegyünk neki fűzős cipőt, vagy gyakoroljon otthon más cipőjen stb. Ez nem azt jelentette hogy mar akkor, 4 évesen tudni kellett, szerintem inkább az óvodaidő alatt illik ezt is megtanulni.
2016. máj. 9. 07:35
 18/19 anonim ***** válasza:
35%

- én NEM töröltem volna ki egy 8 éves sggét, az is biztos.

Egyébként a kitörlés nagycsoportban már elvárt a cipőkötés is elvileg, de attól függ.

Nekem sokáig nem ment az utóbbi, mert mindenki jobbkezesen hurkolta a fűzőt, én meg persze nem tudtam utánuk csinálni balosként :D

2016. máj. 9. 09:13
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
Fenéktörlés olyan ötéves kortól ment elfogadható módon, cipőkötés hatéves kortól. De nem vagyunk egyformák. Ugyanakkor az iskolában nem fogják törölgetni a fenekét, az biztos, és épp ezért nem is való oda az, aki nem tudja ezt elintézni. Cipőkötés annyira nem gond, hisz ott a tépőzár, mi amúgy is gyorsabb. Még ha tud is cipőt kötni egy hatéves, gyorsabb a tépőzár.
2016. máj. 10. 09:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!