Mit gondoltok, helyes dolog e leszidni a gyereket, ha beleszól, mikor a felnőttek beszélnek?
Nekem már kicsit nagyobbacskák, 12 és 8 évesek, és ha belekotnyeleskednek abba, mihez nincs közük, akkor igenis rájuk szólok, hogy bocs, de ez nem rátok tartozik, nem illik hallgatózni sem, és beleszólni se.
Ez kimeríti a leszidás fogalmát, szóval ja, leszidom őket.
Ami nem jelenti azt, hogy nem beszélgetünk velük, vagy nem szólhatnak bele semmibe, de ha épp olyan dologról van szó, amiről halvány lila dunsztjuk sincs, de osztják az észt, akkor leállítom őket.
Sok felnőttet elnézve, nekik sem ártott volna időben megtanulni, hogy abba szóljon csak bele, amihez ért is. :)
Nem tudom, nekem nagyon sok barátom van, hétvégente ha összeülünk 10-12-en bográcsozni, elképzelhetetlennek tartom a kommunikációt anélkül, hogy időnként egymás szavába vágnánk...
Főleg mivel tegnap nem is az univerzum sorsát akartuk megbeszélni, valami jelentéktelen apróságról beszéltünk, mikor megszólalt a gyerek, és ilyenkor már kapja is az ívet, hogy nem hallod, hogy most mi beszélünk! Ne szójjál bele! Várd ki míg mi beszélünk!
De egy ilyen kifakadás alatt bőven elmondhatná szerintem a gyerek a magáét mi meg folytathatnánk a beszélgetést... De az ilyenek, csak mindhármunk hangulatát hazavágják :(
Ha be akar kapcsolódni a beszélgetésbe, akkor eleve nem helyes. Ahogyan nekem lehet véleményem, gondolatom valamiről, úgy neki is.
Ha viszont csak úgy belebeszél, akkor egyértelmű mit akar: hogy ővele foglalkozzunk, ne egymással. A gyerek életkorától és a helyzettől is függ, hogy hogyan reagálnék, de semmiképpen sem szidnám le. Inkább elmagyaráznám neki, hogy most ezt mi felnőttek meg szeretnénk beszélni egymással, de utána fogok vele foglalkozni, ill. meg fogom hallgatni, amit ő szeretne mondani.
Na, csak most olvastam el, kérdező, további hozzászólásaidat.
Szerintem ostoba módon viselkedett barátnőd a lányával szemben.
Egyébként saját, nagyon erős tapasztalatom, hogy általában azok oktatják ki így a gyerekeket, akik nagyon gyakran vágnak bele más felnőtt beszédébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!