Szoktak-e nem autista kisgyerekek is repkedni a kezükkel?
A repkedés egy gyanújel, lényeges, hogy milyen gyakran és milyen körülmények között észlelhető, illetve, ahogy írod, társul-e hozzá más tünet.
Elbagatellizálni sem szabad azért, mert könnyen rávágják, még szakemberek is, hogy "á, nem jelent semmit". Én ezt kb. 100x hallottam a repkedésre, pedig tényleg auti tünet volt, a többi meg jött később.
A lányom pár hete kezdett repkedni és mondogatta közben, hogy lepke. Bölcsődében jeleztük, mire mosolyogva mondták, hogy igen, ők tanítottak egy mutogatós mondókát, amiben van lepke és annál a résznél repkedő mozgást végeznek.
Szóval nála tanult viselkedés, csak mivel nem tud még beszélni, a lepkéig jutott el a mondókában :)
De ha esőről van szó, akkor is repked, csak közben az ujjait is mozgatja - mutatja, hogyan esik az eső.
Attention deficit hiperactivity disorder.
3 tünetegyüttest jelent, figyelemzavar, hiperaktivitás, impulzivitás.
Ennek is vannak fokozatai, de sajnos sokkal komolyabb probléma, mint ahogy általában a közvélemény gondolja.
A lányom rossz tanuló, nincsenek barátai és totál depressziós emiatt.
A fiam mindenre nemet mond, állandóan ellenkezik, teljesen tehetetlen mindenki ezzel a problémával szemben.
Amúgy nála még az autizmust sem zárták ki teljesen, a kettő sajnos szeret együtt járni.
Nekem azt mondta a gyerekpszichiáter, hogy örökletes, de vannak olyan nézetek, hogy terhességkori stressz vagy csecsemőkori stressz okozza. Ez utóbbi nézetet nagyon támadják. Én el tudom képzelni, mert mind a két gyerekkel gyászoltam ebben az időszakban. Ugyanakkor az autizmus vizsgálatának történetében is volt olyan fázis, amikor nevelési hibának vélték, holott most már mindenki számára egyértelmű, hogy örökletes vagy pedig a születéskor történt valami hiba, de semmiképp sem nevelési hiba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!