5,5 éves gyereknél hogyan lehet a feladattudatot erősíteni?
Nálam ezt rontották el a szüleim. 4-5 éves lehettem, amikor valami apró házimunkára meg akartak kérni. Én egy határozott nemmel elsétáltam. Annyiban is hagyták, aztán nem is lett valami bikaerős feladattudatom.
A lányomnál már pici korától kezdve vannak feladatai. Papírszemetet vagy összeragasztott pisis pelenkát ő dobja ki a szemetesbe. Porszívózásnál "segített" (fogta és tologatta). Popsitörlővel letörölgette a karfát.
Persze egy másfél-két évesen még maszatolás volt, nem érdemi segítség. De nagyon megdicsértük érte mindig. Szerencsére a bölcsőde, majd óvoda is partner volt, ott is voltak feladataik. Ha nem volt valakinek kedve, a nyájösztön miatt megcsinálta, mert a többiek is csinálták. Bölcsődében pl. a már járni tudó gyerekeknek a saját szalvétájukat ki kellett dobniuk a kukába, később a piciéket is. Aztán a terítésbe vonták be őket, a kezükbe nyomták a műanyag tányért meg az evőeszközt és a helyükre kellett tenni. Buzgóbbak másoknak is megterítettek.
Vagy amikor ki kellett menni az udvarra, egymásnak segítettek cipőt felvenni, odavitték egymásnak a cipőket.
Aztán, ahogy nőtt, nagyon fokozatosan emeltük a terhelést.
Egy kisgyereknek nem ki kell osztani a feladatokat, hanem kedvet kell csinálni hozzá.
Ez személyes példamutatás nélkül nem megy, de ha az megvan, akkor is csak úgy, hogy jó kedvvel csinálja az ember a feladatot.
- Ó a francba, már megint megtelt ez a rohadt szemetes, vidd csak ki gyorsan kisfiam!
Na, így nem megy. A gyerek látja rajtad, hogy nemszeretem munka, miért éppen ő szeretné?
- Az előbb olyan szépen elpakoltál, hogy most megengedem, hogy idegyere mellém, és kiválaszthatod, hogy a mézes sütiből karácsonyfa alakú szaggatóval, vagy rénszarvassal, vagy hóemberrel csináljunk sütit.
És ha látható jó kedvvel, fütyürészve és dalolva csinálod, akkor ő is bekérezkedik, hogy csinálhatja-e ő is.
Tessék olvasni Tom Sawyer kalandjait, aki akkora élvezettel festette a kerítést, hogy még ajándékalmát is kapott, hogy átadja az ecsetet.
Nomeg sok szülő az idő helytelen tervezésével rontja el a gyermeki segítséget. Tudni illik, hogyha a gyerek besegít egy feladat elvégzésébe, akkor az dupla, vagy tripla ideig fog tartani, mintha egyedül csinálnád. Hagyj bőven időt, ne kelljen kapkodni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!