Amikor már nem meséltél esti mesét-akkor a gyerek olvasott magának?
Nekem 9 éves a lányom, de még mindig olvasok neki, úgy, hogy már ő is olvas magának.
Minimum 10 éves korig mindenképpen érdemes folytatni az esti "mesélés" rituáléját. Nyilván nagyobb korban már nem csak meséket, hanem meseregényeket is lehet olvasni, folytatásokban.
Amikor a gyerek magának olvas, egészen más élmény számára. Amíg nem rutinos olvasó, addig nehezére eshet egyszerre olvasni és elképzelni a hallottakat. Emellett azt tapasztalom, hogy a kifejező hangos olvasásban nagy szerepet játszik, ha szülői interpretációban hallja a szövegeket. Lányom már elsős kora óta maximálisan törekszik az értelmező, kifejező hangos olvasásra.
És természetesen a szülő-gyerek kapcsolatnak is jót tesz a közös program, élmény. Pl. lehet beszélgetni az olvasottakról, ebből kialakul egy közös élményvilág.
*elképzelni az olvasottakat.
Kicsit már előbbre járt az agyam. :)
8 éves a fiam, szoktam neki mesét olvasni a mai napig. De mellette ő is olvas már magának. Nekem volt, hogy még tizenévesen is olvasott apukám, mert szeret felolvasni, és őt mondjuk tök jó hallgatni, na meg elég hasonló az ízlésünk könyvek terén :)
Én szeretek felolvasni a fiamnak, más ez, mint amikor saját magának olvas, mert ilyenkor beszélgetünk is az olvasottakról, így ez közös élmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!