Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit válaszolnál gyermekednek,...

Mit válaszolnál gyermekednek, ha azt kérdezné tőled magára vonatkozóan "Anya! Én ki vagyok? "tudatában annak, hogy te alakítod az énképét, önbecsülését, amit te tükrözöl, azt hiszi el magáról, stb.

Figyelt kérdés
vagy nem filoznál rajta, elintéznéd sima birtokviszonnyal? pl anya gyermeke.
2016. jan. 21. 22:00
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:

Még annyit, hogy

a kérdező kommentjére röviden reagálok:

"pl ha olyanokat mondunk, te vagy a legszebb, legügyesebb, a gyerek úgy értelmezi, mintha azt mondanánk, hogy az a dolgod, hogy boldoggá tegyél engem. "

Ebben van valami, sok esetben esélyesen kialakulhat megfelelési kényszere. A felnőtt dolga többek között h segítsen felfedezi a gyermekének mind a gyermek képességeit, mind pedig a gyermek korlátait! A korlátait is, de persze nem megerősítve, hogy "te ebben és ebben akadályozott vagy" (hiszen azon területeken is képes lehet továbbfejlődni), hanem indirekt módon érezni fogja abból, hogy ami képességeiben jobban segíted kibontakoztatni őt, nyilván a többi képességéről addig kevésbé lesz képben, azokban kevésbé lesz magabiztos, és lehet h alappal, mert azokban kevésbé ügyesebb is - ha megfelelően érzel rá a gyemrekeddel együtt, h mely területeken azonban ügyeseBB ő. De hát nem lehet minden képességgel egyszerre, intenzíven, hatékonyan foglakozni... egyes területek értelemszerűen háttérben maradnak, vagy kevésbé "foglalkoztatottak".

(Az egy külön kérdés volna, hogyan érdemes képességet kibontakoztatni picikénél. Kisgyermekkorban semmiképp se direkt fejlesztéssel - tömeges tévhit a direkt fejelsztés ovis korban, meg bölcsődés korban.

Inkább a körülményeket kell biztosítani a fejlődéshez, hagyni számára a legalapvetőbb tevékenységét: a spontán, szabad játszást,

és nem oktatni, nem fejleszteni a gyermeket, amíg még nincs 7 éves.)

De persze nem árt sugallni olykor azt sem, hogy "x és y dologban is egyre ügyesebb vagy, és úgy fogadlak el, ahogy vagy, sok mindenben ügyes vagy, gyermekem, de vannak, amelyek terén még ügyesebb". (Mindezt persze életkorától függően az ő nyelvére lefordítva.)

2016. jan. 22. 21:37
 22/22 anonim ***** válasza:

Még egy apróság: most beleolvastam a cikkbe. A négyes pontnál, amikor arra utalnak, h inkább beszéltetni kell a gyereket, mintsem homokba dugni a fejünket, avval mélységesen egyetértek - bár jó az egész cikk, megalapozott.

Nem beszélve az utána linkelt Vekerdy interjúról... :)

2016. jan. 22. 21:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!