Mit válaszolnál gyermekednek, ha azt kérdezné tőled magára vonatkozóan "Anya! Én ki vagyok? "tudatában annak, hogy te alakítod az énképét, önbecsülését, amit te tükrözöl, azt hiszi el magáról, stb.
gondoltam itt a szülőnek fel van dobva a labda is hogy élhetne a motiválás lehetőségével..
pl az vagy aki előtt az ajtók megnyílnak az életben, aztán lehet erről beszélgetni tovább, hogy értse is..vagy akármi.
mert szerintem a felnőttek sem egy névvel azonosítják magukat amúgy.
van, aki pl rendőr, orvos, stb
és szóval akkor annak függvényében fogsz válaszolni neki, amit ő válaszolt neked, ami akkor akár lehet még egy visszakérdezés...és vezethet is valamerre tulajdonképpen, csak ugye engem pont az érdekelt volna, hogy merre, már aki élne azzal, hogy most rá figyel a gyermeke és nem közhelyekkel rázná le, vagy akármi.
de persze nem létfontosságú velőtrázó választ várok, csak épp "elkaptam" az utcán egy ilyen kérdést és valahogy úgy érzem, hogy örülök, hogy nem én kaptam..és ez nem jó szerintem. habár igaz, a helyzet spontánsága is rengeteget jelenthet.
Helyzettől, a beszélgetés folyamától, a gyermek személyiségétól függ, mit reagálnék - így nyilván a saját személyiságemtől is.
Kedves kérdező, gondolj bele, léteznek egyéniségek is, pl a magasan funkcionáló autisták is ilyenek, sőt, valójában életkori sajátosság mind az egyéniség, mind a magasan funkcionáló autizmus - kb 3 éves korig. Tehát eredendően mindenki egyéniség, a többség viszont sajnos IDŐVEL (3-4 éves kortól kiemelten) egyre inkább idomul a többségi elvekhez, a családi és társadalmi normákhoz, nagy mértékben.
De aki kellően egyéniség, azt NEM CSAK TE, nem csupán mások alakítják, hanem maga az egyéniség, a kisgyermek is felfedezi saját maga egyéniségét, jobb esetben; aminek sikerességéhez persze te is, más felnőttek is hozzájárulhatnak, és akadályozhatják is sajnos. De a gyermek önmaga is képes erre, bár sajnos ahogy idősödnek, egyre kevesebbb gyermek motivált felfedeznie kellően önmagát.
A kamaszkorban jobban, vagy kevésbé de szinte mindenki elkezdi újra keresni a válaszokat, hogy ki ő valójában, de ez is sajnos csak átmeneti, néhány éves idősz ak a többségnél.
A társadalom kiöli az egyéniséget, és idomít, bár persze ez nagyban függ attól, milyen erős lelkialkat, milyen erős egyénség valaki.
Nem mondom, h az erősebb egyéniségek nem befolyásolhatóak, csak azt, h jóval kevésbé, mint a többség. Tehát igenis nagy felelőssége van a szülőnek, pedagógusnak minden kisgyermekre nézve, hogyan fejlődik a gyermek. Főleg abban, mennyire megértő , elfogadó a gyermek kibontakoztatására nézve, és mennyiben segíti a gyermeket ebben, pl lelkileg, vagy a tárgyi környezet megfelelő biztosításával. Sőt, a nem kívánatos tényezők kerülésének is döntő jelentősége van, minél kisebb gyermekről van szó, annál inkább!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!