Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit gondoltok erről az esetről...

Mit gondoltok erről az esetről? Jogosan járt el a védőnő?

Figyelt kérdés

Fiam 2.5éves, meg volt beszélve hogy januárban kezdi az ovit. Megkésett a beszédfejlődése, beszél de kevés rendes szava van, egyébként értelmes, okos gyerek, jó mozgású, mellesleg aktív is, nagyon. A beszéde miatt elküldtek minket orvoshoz, ahol a kedves doktornő odaírta hogy magatartás zavar, pedig akkor ott nagyon szépen viselkedett a fiam. Na mindegy... A védőnőnknek meséltem hogy idegen helyen nehezebben bírok a fiammal, itthon semmi gond vele.

Az óvónő egy hete azzal fogadott hogy nem veszi be a fiamat januártól az oviba mert hallotta hogy magatartás zavaros. Egyrészt, nem magatartás zavaros, másrészt hogy jön ahhoz a védőnő hogy olyasmit mondjon az óvónőnek amiről fogalma sincs, akkor még az orvosi papírunk sem volt meg amin feltüntették a magatartás zavar kifejezést. A fiam már most el van könyvelve egy magatartás zavaros gyereknek, holott egyszerűen csak aktív, de szófogadó, értelmes gyerek. Az óvónő megkérdezte, hogy "azért értelmes?!", mondom mivan?! Szóval nem tudom hogy pontosan mit is mondhatott neki a védőnő de nekem úgy jött le mintha egy idiótának állította volna be a fiamat. Köpni nyelni nem tudtam, persze elfogadom az óvónő döntését, áprilistól amúgy is kötelező lesz a fiamat bevennie.

Felhívtam a védőnőt aki állította hogy semmi rosszat nem mondott csak azt hogy gond van a fiam magatartásával. Ezt ő abból találta ki hogy meséltem neki 2 olyan esetet amikor nem bírtam a fiammal, de tudja hogy mennyire okos, normális gyerek. Persze mérges voltam, megkértem hogy ne találjon ki a fiamról semmi olyat ami orvosilag nincs bebizonyítva.

Mennyire etikus viselkedés ez egy védőnőtől hogy egyrészt továbbadja amit én bizalmasan elmondok neki, másrészt pedig hogy kicsit másképp, felnagyítva adja tovább?

A fiamat márciusban egy magatartás zavaros gyerekként fogják fogadni, győzzük majd bebizonyítani hogy nincs vele semmi gond. Nagyon bánt, nagyon zavar és legszívesebben felpofoznám a védőnőt.

Megtagadhatom innentől kezdve hogy eljöjjön hozzánk? Van egy 1.5 éves kislányom is, a védőnő rendszeres látogatónk. Megszakíthatom vele a kapcsolatot (csak amennyit muszáj, annyit találkozni)? Kötelező vagyok neki beszámolni a gyerekeimről?

2015. dec. 14. 14:29
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
3 éves kortol adnak sni beszédfogyatékos státuszt ,az én fiam kiscsoportol sni beszédfogyatékos státuszu ,olyan oviba is járt ,igy minden nap volt logopédia neki .ezenfelül ,mozgásfejlesztés is .jobb ha minél előbb olyan oviba kezd ahol minden napos logopédiai foglalkozást kap ,mert egy ilyen sulyos beszédfogyatékoságot nem 1 tanév helyre hozni ez tapasztalat ehez 2-3 tan év a minimum .napiszintü logopédiával .
2015. dec. 15. 04:58
 22/24 anonim ***** válasza:
100%
Így van a hogy előttem írták, a beszédfogyatákosságra adnak SNI-t. De a kérdező nem is erről beszélt, hanem magatartászavarról. A fiam megkésett beszédfejlődésű volt, ebből adódóan voltak magatartás problémái. BTM státuszt kapott 3 évesen. Beilleszkedési, tanulási és magatartászavar. Nem éreztem ennek soha semmi hátrányát. Annyi történt, hogy fejlesztéseket kapott. Logopédushoz, pszichológushoz járt. Ma pedig egy 7 éves elsős nagyfiú, négyes magatartással aki még jól is tanul. A BTM még mindig szerepel a papírjainkon, de én egyáltalán nem bánom. Viszont rengeteg gyereket láttam/látok a környezetemben, akinek a szülei nem tudják elfogadni ezt a dolgot és így nem is kapják meg a megfelelő fejlesztéseket. Belőlük lesznek a kezelhetetlen, együttműködni nem hajlandó iskolások, később pedig felnőttek...
2015. dec. 15. 06:03
 23/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat és a segítséget. Igen, megyünk hallás és látás vizsgálatra. Ha újra megvizsgálják a gyerekemet és újra magatartás zavart állapítanak meg, elfogadom és elmegyünk a megfelelő fejlesztőkre, és igen, én is gondoltam arra hogy esetleg a beszéde miatt, tehát hogy nem tudja magát megfelelően kifejezni, ezért lehetnek vele magatartás gondok, de egyébként ezek a viselkedés problémák nála csak annyi hogy idegen helyen nehezebb vele, itthon és ismerős helyen semmi gond, idegen helyen nehézkesen hallgat rám, többször kell visszafognom, ha rosszabb napja van nem akar megérteni és hisztizik, de ezek ritka esetek egyébként. Igen, írtam hogy beszéltem erről a védőnővel, 2 esetet meséltem el neki, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget és azt sem gondoltam hogy ezzel visszaél.
2015. dec. 15. 10:12
 24/24 anonim ***** válasza:

Beszédre nem egy SNI van, hanem egy egész sor. A dadogás is beszédzavar, a beszédpercepciós zavar is az. Az én fiamnak egyéb beszédfejlődési zavarra adtak SNI-t.

Igazából én az óvodát nem értem.

Mi az, hogy a védőnő azt állítja, hogy magatartászavaros, és emiatt az óvoda nem hajlandó felvenni? A magatartászavart gyógypedagógusok, pszichológusok, pszichiáter állapítja meg hosszas vizsgálatok alapján. Egy védőnő egyáltalán nem kompetens ennek eldöntésére, max azt mondja, hogy gyanús a gyerek, vidd el kivizsgáltatni. A Nevelési Tanácsadó diagnózisa a hivatalos, azonkívül bármilyen szakember bármit mond, az csak tájékoztató jellegű lehet. A Nevtanban meg 2 féle besorolás van, a BTM (beilleszkedési, tanulási és magatartászavar), ezzel minden intézmény köteles fogadni a gyereket. Ennél súlyosabb az SNI, sajátos nevelési igényű. Ez utóbbit már néhány intézmény kizár, de meg kell nézni az alapító okiratot, mert a legtöbb helyen azért fogadnak SNI-s gyereket, csak bizonyos kategóriákat zárnak ki. Pl. autizmus.

Összefoglalva, gondolhat bármit az óvoda, jelen helyzetben ez még csak egy falusi pletyka. Valószínűleg nem akarnak 3 éves kor alatt fogadni, amíg nem kötelező. Tkp ezt bármilyen indokkal megtehetni jelenleg, viszont 3 éves kor felett már muszáj lesz neki felvenni, amennyiben nincs olyan sni-kód a kezetekben,amellyel ők hivatalosan nem foglalkoznak.

Szóval kérd el az alapító okiratot, és nézd meg, hogy milyen sni-t fogadnak, vagy fogadnak-e egyáltalán. Ezek után érdemes kijárni, hogy adjanak sni-t ha kell, bár nem egyszerű, készülj fel, hogy legalább 1 év lesz. Erre is max. heti 2 fejlesztő órát adnak, szóval én pl. a lányomnak nem is kértem, elhordjuk magánba, nekem nem ér annyit, hogy amiatt kelljen másik iskolát keresni.

Én mondjuk úgy tudom, hogy a védőnőt nem zárhatod ki, és nem is lehet másikat választani. Hát, engedd be, most már csak évente egyszer kell, megméri a gyereket, aztán helló. Semmi kérdést ne tegyél fel, semmit.

Én is jól összevesztem az enyémmel, nekem az egyik gyerekem beszédzavaros a másik adhd-s, és ez a nő állítja, hogy persze az egész azért van, mert a család rosszul működik. Ő kb. az évente egyszer fél órás látogatásból (amikor a férjem nincs is itthon) simán meg tudja állapítani. Szóval én sem beszélek vele, ha kell elviszem a gyerekeket, de még csak rá sem mosolygok.

2015. dec. 17. 14:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!