Milyen módszerrel tanítjátok páréves gyereketeket idegen nyelvre?
Egyszerűen németül beszélünk itthon.Pedig nem németek vagyunk.Pontosabban papával németül,mamával lengyelül beszélek.Testvérrel magyarul.Mama tényleg lengyel,a többiek magyarok:)
Ő maga kérdezte meg,h mi ez,miért beszélünk így?
Addigra már magától is mondta :)
Születésétől kezdve beszélhetsz hozzá idegen nyelven. S nem kell szavakként tanulnia. Nekem anyukám lengyel, a férjem német ,mindketten a családdal a saját anyanyelvükön beszélnek.
2 kisfiam van, s első perctől kezdve 3 nyelvet hallottak maguk körül. Megszokták, ebbe nőttek fel. Eleinte kevert nyelven válaszoltak, (magyar és a másik nyelv), de nekik inkább az a furcsa, ha a nagyi vagy apa a boltban magyarul szólal meg! :)
Ha kimegyünk a rokonokhoz, azonnal átállnak az "idegen" nyelvre.
Nyelvész vagyok, korai nyelvi fejlődéssel foglalkozom. Ha nem tudsz neki kvázi-anyanyelvi közeget biztosítani, akkor ne kezdd el addig idegen nyelven tanítani, ameddig stabilan nem beszéli az anyanyelvét. Ha nincs szerencséd, akkor a túl korai idegen nyelvi hatás le fogja lassítani az anyanyelv tanulását, és ráadásul a gyerek a te kiejtéseddel és nyelvtani hibáiddal fog angolul beszélni. Ennek semmi értelme nem lenne.
(8 éve élek angol nyelvterületen, a fiam itt született. Agyrémnek tartom, hogy Magyarországon most az a divat, hogy 2-3 éves gyerekekkel idegen nyelven beszélnek a szülők, akik magyar anyanyelvűek. Ettől a gyerek nem fog 10 évesen jobban tudni angolul, mint az osztálytársa. Komolyan.)
A kétnyelvű családokban dupla anyanyelvi közeg van, az egy teljesen más helyzet. És az is, amikor az idegen ország nyelvét hallja a gyerek lépten-nyomon az utcán.
Kedves utolsó,a kérdező előtti!
Annyit fűznék még hozzá(a saját védelmemben?) Hogy nálunk a papa élt kint Németo.-ban,ez cirka 30 éve volt.A tavalyi évben(és az idén is lesz) folyamatosan volt kapcsolata németekkel,és úgy,hogy a két aktív nyelvhasználat között eltelt idő alatt gyakorlatilag nem beszélt németül,a NÉMET ANYANYELVŰEK mondták rá,hogy "Wunderbar gemacht!" Én csak kiejtés alapján gondolom,h így kell írni...remélem nem fail :D
Szerintem,ennél nagyobb dícséret egy idegen nyelvet beszélő embernek nem kell.
Ja,és a gyerekem sem lett hülye...idáig:P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!