5 éves kislányom miért nem válaszol, ha hívom, miért nem jön oda?
Nagyon okos, értelmes kislány, de vannak dolgok, amikben egyszerűen nem jutunk egyről a kettőre és már nem tudom, hogy hogy lehetne megtanítani ezekre? Kicsi korától kezdve van ez a probléma. Néha olyan, mintha süket lenne, de néha meg jó a hallása...én nem értem. Néha a kiabálást az egyik szobából a másikba azt mondja, hogy nem hallotta. Ha mondok neki valamit, az esetek legalább 50%-kában visszakérdez egyből, hogy tessék. Hívom a nevén és nem jön, hangosabban mondom, aztán már kiabálok a szomszéd szobába, hogy gyere át-a nevével együtt-, átmegyek és látom az arcán hogy nem érti, mért vagyok dühös és azt mondja először, hogy nem hallotta. De suliba volt hallásvizsgálat-Angliában élünk és már suliba jár-és szerintük nincs baj a hallásával. Ha direktbe figyel, pl aztán leteszteltem, hogy átmentem a szobámba, újra átkiabáltam egy 10 perc múlva, hogy jöjjön át, elég hangosan. Nem hallotta, aztán az ajtóból kiabáltam, azt hallotta. Bementem hozzá, kérdeztem, hogy hallotta e, és csak a legutolsó hívásom hallotta. Mondtam neki, hogy akkor most figyeljen, átmegyek és hívom. Nem kellett olyan hangosan hívni és szólt, hogy hallja. Nem értem most már. Lehet, hogy a figyelmével van baj?
Nézi a mesét, akkor ott mellette vagyok, akkor nem elég egyszer szólnom, hogy meghallja. Néha egyszerűen nem válaszol, mint akinek nincs kedve...számtalanszor elmagyaráztam neki, hogy alapvető, hogy válaszolsz, ha kérdeznek. Kérek időpontot a dokinál, és megpróbálom leteszteltetni a fülét.
köszönöm válaszokat, de most pl itt ül velem szembe és teljesen normális hangon szinte halkan szóltam hozzá és hallotta, ezért nem értem, hogy most akkor hall, vagy nem hall.
Itt Angliában az ilyesmi még nem tudom, hogy működik, a házi orvosunk eléggé nem törődöm, de remélem, hogy rá bírom venni, hogy kapjon a lányunk időpontot, majd kicsit ráhazudok, hogy nagyon rossz a hallása. Nagyon remélem, hogy csak a figyelme miatt van, azon még talán lehet javítani, de a figyelmén biztos kell, mert azt tudom, hogy nem a legjobb. De nem tudom, hogy lehetne javítani a figyelmét. Majd megpróbálok keresni valamit a témában a neten. Ha valakinek van valami tippje figyelem javításra, szívesen fogadom.
Az én 4,5 éves lányom dettó ilyen. Elvittem hallásvizsgálatra, minimális eltérés volt. A fül-orr -gégész belenézett az orrába is, mert emellettfolyton orrhagja is volt. Rendszeresen, napi 4x ki kellett sprézni, fújni az orrát, hogy a váladéktól megtisztuljon, felszabaduljon a füle is. két hétig ilyen orrspray, majd olyan. Váltogatva. Szépen kitisztult, egyre jobban hall is. Ő is mondta, és örült neki. Akkor is ki kell fújni, ha látszólag semmit nincs.
És sokszor elbambul, elmegy a fantáziája, nem figyel.
Mindenképp először a szervi problémát kell kiszűrni.
Van, amikor egyidejűleg áll fenn szervi és lelki probléma a háttérben, van, hogy csak az egyik.
A pszichés, vagy idegrendszeri eredetű problémák közül én első nekifutásra nem zárnám ki a figyelemzavart, de simán lehet, hogy csupán a kiabálás, a nagy hangerő, ami szorongást okoz neki, és ösztönösen kizárja a hallási ingert ilyenkor (szelektív hallás). (Sok oka lehet, ha erről volna szó, pl egy korábbi kellemetlen, evvel kapcsolatos élménye.)
Azt is vedd figyelembe, kérlek, hogy a kisgyermekek hajlamosak akár intenzíven is belefeledkezni a játékba. Ez hozzáadódhat a reagálási módjához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!