Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 2 éves lányom alig beszél....

2 éves lányom alig beszél. Hasonló cipőben járó anyukák, mivel próbáljátok szóra bírni a gyereketek? Azon anyukák válasza is érdekel, akiknek már nagyobb a gyerekük, de ebben a korban hasonló "problémával" küzdöttek, hogyan oldódott meg?

Figyelt kérdés
Pár szót használ/mond helyesen -nem,apa,baba,kaka,gyeje,szia-, ezeket sem használja folyamatosan, nagyrészt babanyelven hablatyol, pár állathangot utánoz, kb. 10 szónak mondja az első 2 betűjét. Nagyrészt eeee,öööö,aaaa és hozzá mutogat. Mindent megért, a passzív szókincse nagy. Énekelget, az ismertebb mondókák ritmusát a saját "szavaival" mondja, néhányat elmutogat. Járunk tornázni beszédbeindítás céljából, de eddig sajnos ez sem hozott nagy eredményt. Sokszor, ha megkérem, hogy ismételjen el egy szót, akkor azt érzem, hogy nem azért nem mondja, mert nem akarja, hanem mert nem tudja. Sokat foglalkozom vele, meséket, mondókákat, énekeket szereti. Közösségbe is jár/unk, de ez sem hozta meg a várt eredményt. Fejével nemet, igent jelzi. Mozgását tekintve ügyes, szeret csúszdázni, hintázni, mászókázni, páros lábbal 1-2 tud ugrani. Finommozgásban is ügyes, tud már kört,pontot rajzolni, gyöngyfűzés is egyre jobban megy. Kicsit frusztrált vagyok, mert nem tudom mivel segíthetnék. Próbáltam már, hogy nem értettem meg,a mit elmutogatott, de akkor őrült hisztiben tört ki. Köszönöm, hogy írtok!

2015. nov. 2. 09:24
 1/9 anonim ***** válasza:
58%

Kétévesen a követelmény 10 szó tudása. Ès a hangok felismerése. Pl megy az úton egy szirénás autó és felkapja rá a fejét és mondja, nino. Vagy ugat a kutya a szomszédba, felkapja rá a fejét és mondja vauvau.

Ennél többet nem kell tudnia, de meg kell értenie nagyrészt amit mondasz. Pl gyere ide, üljél le, addi ide ezt...

Ami még nagyon fontos, hogy az összes hangot kitudja ejeteni. a,á, e,é, o,ö,ü, i,u. Ha ezekböl a mélyet vagy a magasakat nem tudja kiejeteni akkor mindenképpen logopédussal meg kell nézni.

Ha ezeket a hangokat akár babanyelven is kitudja mondani, és meg van a 10 szó, érti amit mondasz neki, és felfigyel hangokra, akkor majd 3 éves korára fog majd beszélni.

2015. nov. 2. 09:36
 2/9 anonim ***** válasza:

Az én nagyobb lányom is Ennyit tudott 2 évesen. 3 évesen kezdett mondatokat mondani. Most 5 éves, és csak az R hang hiányzik. Az oviban kiemelték a tartalmas szókncsét. Azt hittem, hogy baj lesz. Szétidegeltem magam. Vittük fejleszteni és kb 2 hétig sikerült csinálni a tsmt-t. Utána terhes lettem, ezért sem tudtam folytatni. Helyette, folyamatosan olvastam neki. Majd később hétről hétre újabb és újabb mert mondókákat tanultunk. Szinte kikérdezés szintjére fajult a dolog, csak persze játékosan. Nem ejtette jól azokat, de mondta :)

Azóta is sokat foglalkozom vele, De úgy látom, hogy magától is rendbe jött volna. Én csupán csak az adott időszakban hiányzó, akkor ki nem ejtett hangjaira mondattam vele mondókákat. Azóta minden ok. :)

Kisebb lányom most 2 éves. Hasonló a helyzet :)

2015. nov. 2. 09:53
 3/9 anonim ***** válasza:
Az én fiam is ilyen volt. Nemrég néztem meg egy karácsonyi felvételt, ahol 2 éves 2 hónapos volt, és csak mutogatott meg hümmögött. Aztán köv. nyáron, tehát már elmúlt 2,5 éves, rettentő hirtelen kezdett mondatokban beszélni. De tényleg, szerintem kb. 2 hét alatt a mutogatás ragozott, bővített mondatos beszéd lett. Azóta meg abba sem bírja hagyni :) Az én tapasztalatom, hogy hagyni kell, fog beszélni, ha megérett rá>
2015. nov. 2. 09:54
 4/9 anonim ***** válasza:

Fiam 2 évesen kb ennyit tudott. Most 2,5 éves, még mindig nem beszél, bár hihetetlen módon gyarapodott a szókincs nyáron.

Már én is egyre türelmetlenebb vagyok, mikor fog rendesen beszélni, de a környezetem szerint ráér...

Pedig a bölcsiben néhány korabeli szépen tisztán beszél.

Szóval nyugi. Majd fog beszélni. Mesélj neki sokat, meg mondókázzatok, énekeljetek, és várj türelemmel.

2015. nov. 2. 11:27
 5/9 anonim ***** válasza:

Először is nyugi! Az én majdnem két évesem is ugyanennyit beszél csak. A nagy fiamnál is épp így volt, aztán valahol két éves kora körül egyszer csak elkezdett beszélni és azóta le se lehet lőni :)

Ha mindent megért és tud is néhány szót a hallásával, hangképzésével nem lehet gond. Az első gyereknél én is szétaggódtam magam... most már tudom, hogy majd elkezdi ő is. Persze amikor verselő másfél évesekkel találkozom "rossz érzés". De szerintem náluk már egyik napról a másikra be fog indulni a beszéd, kár aggódnunk.

2015. nov. 2. 11:34
 6/9 anonim ***** válasza:
Semmi baja a kislányodnak! Szerintem még a beszédindító torna is felesleges. Mindent ért, hablatyol babanyelven, ez mind nagyon jó jel. Az én fiam is ilyen volt, 2 év 2 hónaposan mondta ki az első "mondatát" (a kistesójának köszönt), utána már ugyan gyarapodott a szókincse, de még 3 évesen is csak én értettem, mit mond. Aztán szépen tisztult, most 5,5 éves, minden hangja megvan, kifejezetten értelmes, érdeklődő, választékosan beszélő kisfiú. A Te kislányod is hamarosan beindul, ne izgulj!
2015. nov. 2. 12:00
 7/9 anonim ***** válasza:

2 évesen nem beszélt max 3 szó - van két idősebb testvér

2,5 évesen nevelési a problémával

1. pszichológus - minden negatív

2. logopédus - szintén

3. gégészet - szintén

4. audiologika - szintén

januártól ovi mert 3 éves lett - de ott sem volt eredmény

5. beszédvizsgáló intézet - akkor már 5 hónapja járt oviba - a 2 órás vizsgálatot végig beszélte !! úgy h én végig leesett állal hallgattam hiszen otthon meg sem szólalt

eredmény : a 3,5 éves gyerek passzív szókincse kb egy 5évesnek fele meg az aktív koránál fejeltebb

mondom mindezt úgy h otthon meg sem szólalt bármit csináltam

viszont onnantól rohamosan fejlődni kezdett

végül is nem írtuk ki beszédfogyatékosnak így csak heti 1 speci torna és 2 logopédia maradt

most lesz 5 éves leszámítva h van egy kisebb beszédhibája még senki nem mondja meg h 3 évesen még nem beszélt a gyerek, ellenben most be nem áll a szája ha nem öt kérdezem akkor is válaszol :-D

szal ne erőltesd mert csak akkor fog ha ö akar

nála akkor volt a fordulópont ...

2015. nov. 2. 12:08
 8/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm, hogy írtatok!!! Megnyugtatólag hatottak a pozitív kimenetelű történetek :) Gratulálok a gyerekekhez, nagyon ügyesek :)!Próbálok én is türelmesen várni, hátha minél hamarabb a lánykámnál is meghozza valami/valaki az áttörést. Szép napot Nektek!
2015. nov. 2. 13:39
 9/9 anonim ***** válasza:

A gyerekek beszédfejlődése nagyon különböző. Az én lányom a második szülinapján csak szavakat mondott, egyébként meg halandzsázott egyfolytában. Néhány társa a bölcsiben már másfél évesen folyékonyan beszélt. Teljesen magam alatt voltam.

Aztán két éves és négy hónapos korában egyik napról a másikra elkezdett hibátlanul mondatokban beszélni. Nem hittem a fülemnek! Most 2 éves és 8 hónapos. Egész álló nap ne nem áll a szája, folyton szövegel (többszörösen összetett mondatokban), énekel, mondókázik...Mi szóhoz sem jutunk mellette.

Úgyhogy ne aggódj, a gyerekeknél sokszor van, hogy ugrásszerűen megindul a beszédfejlődés 2 és 3 éves kor között.

2015. nov. 2. 16:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!