Ma kaptunk a gyermekorvostól egy papírt hogy most ingyen be lehet oltatni a gyerekeket bárányhimlő ellen, a lányom 8 éves és még nem volt himlős. Nem tudom hogy mit tegyek, oltassam vagy ne oltassam?
én most döntöttem el, h a másfél éves fiamat be fogom oltatni, azt mondják ez a fajta már nem az amit mi kaptunk el és nem volt olyan veszélyes, ez már egy mutálódott vírus
lányoknál van ugye az is h amikor terhesek lesznek nem szabad elkapniuk, ez is ok lehet az oltásra, bár nem tudom h életre szól e a védettség...
Én oltatnék, még ha pénzbe kerülne, akkor is.
A védettség egyébként egy életre szól. És az előző válaszolónak igaza van: nem mindegy, hogy a lányod védett-e a betegség ellen, vagy sem, amikor terhes lesz, a magzatára ugyanis kockázatot a terhesség alatt elkapott bárányhimlő.
Oltass, én azt mondom. Lányoknál, ha terhesen betegszik meg, súlyos következményei lehetnek... Fiúknál pedig akár a termékenységet is befolyásolhatja. Tudom, mi is megijedtünk, az uram 20 éves kora után lett beteg...
Amúgy meg tizensokezer forint az oltás...
Tévedsz, nem keverjük. A bárányhimlőnek is van kockázata. A barátnőd szerencsés volt, hogy "jókor" kapta el a betegséget, de rosszul is járhatott volna.
"A bárányhimlő magzatkárosító kockázata a terhesség első három hónapjában jelentős, ilyenkor – a baba szervfejlődésének időszakában – ugyanis komplex, az idegrendszert, a látást, a hallást, a szívet, a végtagokat érintő, gyógyíthatatlan fejlődési rendellenesség alakulhat ki.
A harmadik hónaptól átvészelt anyai bárányhimlő magzati kockázata csekély. A születés körüli időszak jelent ismét nagy kockázatot a születendő gyermekre akkor, ha a kismama a szülés előtt öt napon belül vagy két nappal utána betegszik meg bárányhimlőben. Ilyen esetben ugyanis nagy vírusmennyiség juthat a magzatba, aki világra jön, még mielőtt az anya termelte ellenanyagokhoz hozzájutna. Ezeknek az újszülötteknek az esetében súlyos lefolyású fertőzésre lehet számítani 10-12 napos korban, mely megfelelő ellátás nélkül az esetek 30%-ában halállal végződik."
És honnan tudjuk hogy egy életre szól az oltás. Ha jól tudom még nagyon gyerecipőben jár és most nő fel még csak az a generáció aki az első adagot megkapta. Én csak emiatt nem oltatom, végülis nem arról szólnak a hírek, hogy minden nap meghal valaki bárányhimlőben.
Amúgy az összes gyerekbetegség veszélyes a magzatra, a mumsz, a skarlát, a bárány és rózsahimlő is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!