Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Dadogó gyermekek szülei!...

Dadogó gyermekek szülei! Leírnátok a tapasztalataitokat?

Figyelt kérdés

2,5 éves a kisfiam. Ahogy betöltötte a 2-t, beindult a beszéde, rohamosan fejlődött, mostanra összetett mondatokban beszél.

Múlt héten vettük észre, hogy mintha dadogna, de egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ez dadogás. A szavak utolsó hangját ismételgeti pl. nekem-mö-mö-mö. Utánaolvastam, hogy a dadogók többnyire vagy az első szótagot ismétlik vagy ki sem tudják mondani a szavakat. Én gyerekkoromban dadogtam, nekem a szavak kiejtése esett nehezemre.

Erre a hétre kaptam időpontot logopédushoz, addig is arra kérem a szülőket, írjátok meg a tapasztalataitokat.

Egyébként múlt hét közepén volt megint egy olyan erős ugrás a beszédfejlődésében, hogy hirtelen utalószavakkal, kötőszavakkal összekapcsolt összetett mondatokban kezdett beszélni (pl. azért-mert), lehet, hogy hirtelen nagyot fejlődött és picit összezavarodott?

Köszönöm, ha írtok.

2015. okt. 12. 07:04
 1/1 anonim ***** válasza:

Szia! A fiam a szótagismétléses dadogást produkálja (első szótagot ismételve elakad), de nem folyamatosan, csak feszültebb időszakokban, és akkor sem érthetetlen a beszéde, csak időnként akad így el.

Neki 3,5 éves kora táján jött először elő (másfél évesen már dumált), akkor a logopédus azt mondta, hogy ilyen korban ez „élettani” is lehet, ne aggódjak. Aztán 6 éves korában beszéltem újra a logopédussal, aki elmondta, hogy a dadogás nem logopédiai, hanem pszichés probléma (persze fogok találni olyan logopédust, aki elvállalja, pénzért sok mindent elvállalnak az emberek).

Nálunk ez egyébként apai vonalon gyakori, felnőttkorra mindenkinél elmúlt (vagy legalábbis olyan szintre redukálódott, hogy én észre sem veszem).

2015. okt. 12. 15:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!