Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan lehet a legeredményeseb...

Hogyan lehet a legeredményesebben kezelni a dühkitöréseket?

Figyelt kérdés

Kisfiam 2,5 éves, csecsemő korától kezdve hatalmas akarattal bír. Régóta benne vagyunk a dackorszakban, de az utóbbi néhány hétben vannak nagyon erőszakos megnyilvánulásai is. Egyre többet megüt, dühében dobálózik, őrjöng. Egyik pillanatban semmi baja, de ha valami (bármilyen apróság) nem úgy történik, ahogy ő akarja, akkor ihajj...

Szépen elmagyaráztam neki ezerszer, hogy így nem szabad viselkedni, anyának fáj, ha megütöd; anya szomorú ha így viselkedsz stb. Nem használt. Próbáltam a kedvenc játékának elvételét is, ideig-óráig használt, megígért mindent, néhány nap múlva újrakezdődik az egész. Próbáltam "dühöngőbe" vinni, be a szobájába és csak akkor jöhet ki, ha abbahagyta a hisztit. Ez sem válik be. Persze mindig elmagyarázom neki a lehető legnyugodtabban, hogy mit miért nem lehet.

Mit tegyek??? Köszönöm a válaszokat előre is.

2015. okt. 8. 11:59
 1/4 anonim ***** válasza:
Mi konkrétan ilyenkor úgy csinálunk, mintha ott sem lenne. Csináljuk a dolgunkat, beszélgetünk a férjemmel, ilyesmi. Általában beválik, rájön, hogy nincs közönség és abbahagyja.
2015. okt. 8. 12:18
 2/4 anonim ***** válasza:
Egyetértek az elsővel. Amíg dühöng és te lehajolsz hozzá és megpróbálod higgadtan előadni hogy ez mennyire nem szép addig csak olajat öntesz a tűzre és az sem segít ha bezárod a szobába. Nálunk a "levegőnek nézlek" módszer vált be, persze nem azonnal mert eltelt pár hét mire megtapasztalta hogy tényleg semmire nem megy a hisztijével.
2015. okt. 8. 12:51
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm válaszaitokat!

A "sima" hisztinél nálunk is bevált, hogy nem veszek róla tudomást. De ha odajön ütni engem vagy bárkit, vagy dobálózik minden keze ügyébe kerülő tárggyal, ott is ezt kellene alkalmazni? Most délután például minden átmenet nélkül odajött és nekem dobott egy szivacsot (nem viccből). Erre hogyan kell reagálni? Rászóltam, hogy nem szabad, mire odajött és ütni kezdett. Nagyon sokat foglalkozunk vele, nincs elhanyagolva. Eléggé el vagyok keseredve. A normál hisztikhez már hozzáedződtem, de ezt nem tudom még kezelni.

2015. okt. 8. 19:00
 4/4 anonim ***** válasza:

Én azt a módszert használtam a legszívesebben, hogy odaültem mellé, és megmondtam neki, hogy ameddig ilyen módon közli, hogy mit szeretne, addig akkor sem teszem meg, ha egyébként megtenném. Kértem, hogy legyen szíves felülni, és szépen elmondani, hogy mit szeretne üvöltés, csapkodás, hiszti nélkül, akkor megbeszéljük a dolgot, addig nem.

Egyszóval: amíg az érzéseit, akaratát nem olyan formában közli, ami elfogadható, ami elvárt módszer, addig nem teljesül a kívánsága. Ilyenkor fontos elmondani részletesen, hogy mi lenne az elfogadható módszer, mert lehet, egyábkánt nem tudja magától a kisgyerek.

Én nem alkalmaznám a teljes figyelmen kívül hagyást, levegőnek nézést, hiszen a gyerek nem képes kezelni a helyzetet, segítségre van szüksége. Egyrészt a jelenlétedre, másrészt a helyes módszerre, hogy hogyan kéne. Ha magára hagyod, ezt a kettőt nem kapja meg, és csak tovább dühöng tehetetlenül, legközelebb is ugyanezt a módszert fogja választani, mert nem tud jobbat (Ha nem tanítod meg neki egyből a jó módszert, ő maga kezd kísérletezni, és többnyire rossz utakat választ), és még egyedül is hagyták a problémájával. Szerintem ez nem célravezető.

2015. okt. 11. 23:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!