Amelyik kisgyerekkel bugyután gagyog a szülő, az mind később tanul meg beszélni?
Nem vitát akarok szítani, a kíváncsiság hajt.
Családunkban van példa normálisan beszélő szülőkre és idegesítően gagyogókra is.
Konkrétan a fiam még 2 éves se volt mikor elkezdett beszélni, most 2,5 évesen már szép összetett mondatokban beszél.
Bátyámék kislánya szintén majdnem 2,5 éves, de mai napig csak pár szót mond, legtöbbet a saját babanyelvén.
Viszont az ő szülei nem úgy beszélnek a gyerekkel, mint egy értelmes emberrel, hanem, mintha egy szellemi fogyatékos, vagy mi lenne, a gyerek szavait tanulták meg és használják ők nála és ez nem csak engem irritál borzalmasan, hanem a család többi tagját is, szerintünk ez nagyon nem normális és hátráltatja a gyerek fejlődését.
Konkrét példák: Timike isz? ( Timike iszol?), Kérsz susut? ( Kérsz sütit?), Ott a habó. ( Ott a labda ).
És persze a többi szokásos dolog, hogy a kutya az nem kutya, hanem vauvau, a mentőautó az nínóka stb.
Szerintetek is káros a szülőnek ennyire átvenni a babanyelvet egy már majdnem óvodáskorú kisgyereknél?
Mondjuk én nem pártolom ezt a kezdetektől, születéstől fogva, de nagyon kíváncsi vagyok mások véleményére is.
Ez már megint olyan álkérdés, hogy csak azt akarod hallani, hogy igen, te vagy a jó szülő, nem a sógornőd. Nem értem, tényleg nincs más, ami építhetné az önbizalmad.
Ettől függetlenül érdemes úgy beszélni a babával, mintha felnőtt lenne, nem megtanulni a babanyelvet.
A szülő, mikor olyan selyítve, irritálóan beszél a gyerekhez, az a gügyögés. A gagyogás az egy teljesen egészséges állomása kisgyerek beszédfejlődésének, ne keverjük össze ezt a két szót.
A vauvau-val, nínós autóval nincs semmi gond, ezek nincsenek eltorzítva, csak hangutánzó szavak. Ezzel van a gond:
"deje ide édesz kici kince anyájának, adok neted iszikát"
Na itt el vannak torzítva a szavak direkt, nem létező szóalakot használ (nincs olyan szó, h iszika) és még egy nyelvtanilag helytelen is van benne (anyája).
Azért a "még 2 éves se volt" az nem olyan kirívóan korai ám :)
De egyébként szerintem inkább a helyes beszéd rögzülésében van szerepe annak, hogy a szülő hogyan beszél a gyerekhez. Ez a "Timike isz?", hát ez valami borzalom.
Viszont érdekes módon az én fiam elég későn kezdett beszélni, kétéves elmúlt már, mire méltóztatott megszólalni, pedig én mindig normálisan beszéltem hozzá, de persze úgy, hogy ne legyen túl bonyolult, szóval igyekeztem rövid szavakkal, rövid mondatokkal kommunikálni vele, de nem hülye rövidítésekkel meg kifacsart szavakkal. De a fiam az a típus volt, aki az ég világon mindent megértett, csak beszélni nem volt kedve. Inkább csak gyűjtögette magában a szavakat, aztán egyszer csak elkezdte mondogatni őket, és két hónappal az első szava után már mondatokat mondott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!