4 évesem nagyon csúnyán ejti a szavakat, rengeteg hangot nem tud kiejteni. Meddig normális ez?
4 éves a lányom most lesz középső csoportos az oviban. A családon kívül szinte senki nem érti a beszédjét. Szinte minden betű helyett vmi mást ejt. Például vagy helyett dam, vagyunk helyett damunk, "cs" helyett t-t használ, viszont ahol t- hangot kellene mondani oda d-t mond , pillangó helyett tiando, szóval ilyen nagyon érdekesen beszéltem az . Rengeteg hang helyett mást használ, így idegenek általában nem értik meg mit mond. Oviban az óvónők is szinte év végére szokták meg hogy így beszél. Sok probléma volt az elején mert az ovis társak sem értették általában hogy mit akar. Eddig az óvónők azt mondták majd alakul. De mikor? Egy év alatt semmit se változott a beszéde. Én hiába próbálom itthon gyakorolni vele nem vagyok logopédus.
Van ismerősöm aki azt mondta lehet le van nőve a nyelve azért beszél így mert az ő fiának is ilyen volt.
Szerintetek vigyem valahova?
A leírtak alapján diszfáziára tippelek. Hogy honnan? Fiamnál ugyanez volt, amit leírtál. 4 évesen az effajta betűfelcserélések nem normális dolgok. Amiket írsz, szinte teljesen megegyezik a fiam problémájával. Az ilyen gyerekeket legkésőbb 4 évesen el kell kezdeni fejleszteni. Ez az andizsuszi vagy ki, baromságot ír. Ne az óvodai logopédushoz vidd, mert persze az leráz, ha magas létszámú óvoda, akkor csak nagycsoportban fog a gyerekeddel foglalkozni.
Mikor a fiam kiscsoportos volt, akkor kért az óvoda időpontot a nevelési tanácsadóba. Fél év múlva kaptam, ott felmérték a gyereket többször, mert orrmandula műtét is volt, a műtét után is. Neked is javasolom a fül-orr-gégészetet és az audiológiát is.
Fiamat árküldték a beszédjavító intézetbe is, ahol a diszfáziát állapították meg. Olvass utána, mi jellemző a btegségből a gyermekedre: [link]
A betegség nincs összefüggésben a megkésett beszédfejlődéssel, az én fiam is elkezdett időben beszélni.
Fiam kompelx fejlesztést kap logopédustól és TSMT terapeutától. Ez utóbbit magánúton. Nagyon hosszú út, mert kevés a gyógypedagógus és sokszor ezért le is rázzák a szülőket. De a lányodnál erős a diszfázia gyanú szerintem, mindenképp nev. tan. vagy beszédjavító intézet v. korai fejlesztő.
Szeptemberben mindenképp el kellen kezdeni a fejlesztését, ha ez a probléma, különben nem v. nagyon nehezen tanul meg írni, olvasni, a rossz kiejtés rögzül, ezért kell legkésőbb 4 évesen elkezdeni a fejlesztést. Fiamnál is középsőben kezdték, az óvodai logopédus, plusz korai fejlesztőben is fejlesztik és TSMT. Jövőre kap alapozó tornát még és elő van terjesztve megyei bizottsághoz, hogy kapjon utazó gyógypedagógust, így nem csoportban fejlesztenék az oviban, hanem csak vele foglalkozna a gyógypedagógus. Nem tudom merre laktok, de még a héten kérj időpontot nev.tanba v. beszédajvítóba, te is kérhetsz, nem kell orvosi beutaló.
Elég szomorú, hogy a védőnőtök és az óvoda is ilyen bamba, hogy nem ismerik fel a problémát. Rossz szakemberekhez került a gyereked, ne várj rájuk, tapasztalatból mondom.
A fiam elmúlt már 5 éves, most kezdi a nagycsoportot, de az "igen" még mindig "iden", bár sokat javult a beszéde, többen megértik már a beszédét, még sok hiba van, nagyon sokat kell tanulni.
Persze, hogy te nem tudod tanítani, ehhez szakember kell, aki megmondja, mit csinálj otthon a gyerekkel.
Rengeteget kell színezni, ha hiszed, ha nem, ez fejleszti az agyat, javítja a beszédet. Ismeri-e a lányod a középső, alatt, felett, mellett fogalmát? Mozgása mennyire rendezett? Nem az a lényeg, hogy tud-e 1 lábon ugrálni, mászókázni, hanem mennyire rendezett neki, véletlen nem-e megy neki másoknak, mennyire figyel arra, merre fut?
Mindenképp nézesd meg, minél hamarabb, nem vesztesz semmit.
Köszönöm mindenkinek!
11-es válaszoló mindenképpen utána járok ennek amit írtál!
" Ez az andizsuszi vagy ki, baromságot ír."
Az, hogy az én tapasztalatom nem egyezik a tieddel, még nem jelenti azt, hogy baromság amit írok. Bár a mai fiatal szülőktől a munkám során is egyre gyakrabban tapasztalom a másik véleményéhez való ilyenfajta hozzáállást.
Remélem kérdező, hogy a te gyereked nem beszédfogyatékos semmilyen formában, kívánok nektek minden jót.
A többi kommentelőtől ezúton kérek elnézést, hogy le mertem írni a saját történetünket...
Nem az a gond, hogy leírtad, hogy veletek mi volt, hanem hogy azt írtad a Kérdezőnek, hogy egyelőre sehova ne vigye. Ez egy nagyon rossz tanács, mert a későn észrevett problémát nehéz úgymond korrigálni. Ami a Kérdező leírt a kislányáról, az nem életkori pöszeség egy 4 évesnél. Kislányom 4 éves, most lesz középsős és pl. az óvónénit úgy mondja, hogy ójónéni, de kb. ennyi nála a pöszeség, a v betűt néha j betűvel helyettesíti, de ha kijavítom neki, akkor tudja rendesen is mondani, ugyanakkor mindenki megérti amit mond, szépen beszél, csak a v betű néha j betű. Na, ez az életkori pöszeség.
Akihez a fiammal járunk logopédushoz a korai fejlesztőbe, hozzá egy 2 év körüli kisfiú is jár, mert nyúlszájjal született. Szóval, 3 éves koruk előtt is tud már logopédus foglalkozni kisgyerekkel, gondolom más formában mint egy 4-5 évessel. Tehát szakembertől függ az egész.
És igen, nagyon rossz óvónőkhöz került ez a kislány, hiszen az óvónők is azt mondták, hogy egész nevelési év kellett, hogy úgy ahogy megértsék a kislányt. Szerintük ez normális és semmit nem tanácsoltak az anyának?
Én nem akarom megijeszteni a Kérdezőt, de amit leírt nem életkori pöszeség, hiszen egy pösze gyereket azért meg lehet érteni, de aki teljesen mást mond, azt nem.
Kérdés még, hogy a kislány mennyire tud verseket tanulni és elmeséli-e azt, hogy mi történt vele egy nap az oviban? Persze nem hű, de nagy részletességgel kell, de egy 4 évesnek rövidebb történetet el kell tudjon mondania érthetően.
Hogy 35 évesen 3 gyerekkel mennyire vagyok fiatal, azt nem tudom, tény, hogy régen nem foglalkoztak sajnos ezekkel a dolgokkal az emberek, mert sok szülő bebeszélte magának, hogy az én gyerekemnek semmi baja és csak a gyereknek ártottak vele, mert régen szégyellni kellett, ha valami gond van a gyerekkel. Sajnos most is vannak ilyen emberek.
Igen, van olyan gyerek, akinek az idő megoldja a problémáit, de nincsenek olyan nagy beszédkiejtési problémák, mint amiket a Kérdező példának írt.
Tehát ne tanácsoljunk olyat, hogy sehova ne vigye, mikor senki sem érti a gyerek szavát 4 évesen, csak a közeli családtagok és igen súlyos beszédhibái vannak a kislánynak, ha idegen nem érti meg a szavát 4 évesen.
Pont a korai fejlesztőben volt egy újságcikk kirakva a Magyar Nemzetből azt hiszem, hogy sokszor az a baj, hogy a védőnő és az orvos is azt tanácsolja a szülőknek, hogy várjon még, majd ha fél év múlva se lesz változás akkor vigye szakemberhez és hasonlók. Csak sok gyereknél fél év rengeteg idő és csak romlik az állapotuk. Ezért most átszervezik a védőnői rendszert, többször kell a csecsemőket is látogatniuk és a szülőknek is kell kérdőíveket kitölteniük a különböző fejlődési szakaszokról a gyerekükről, hogy minél hamarabb felismerjék, ha baj van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!