Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyen kell rávenni az óvodás...

Hogyen kell rávenni az óvodás korú gyereket arra, hogy köszönjön?

Figyelt kérdés
Amikor kisebb volt szépen köszönt, integetett, mióta óvodás, nem akar senkinek köszönni, óvónőnek, mamának, senkinek. Nem mondja meg azt sem, hogy miért. 4 éves. Mi lenne a helyes módszer? Próbáltam már ígérgetéssel, magyarázással, büntetéssel. Eddig semmi nem vált be. Azt is próbáltam hogy egy ideig hagytam, hogy érezze, nem erőltetem. Elég szégyellős, pl. ha egy csúszdán vagy mászókán már van gyerek akkor nem megy oda.
2015. jún. 12. 12:04
 1/4 anonim ***** válasza:
Sehogy. Te köszönj hangosan, és kérdezd meg, ha helyzet van, hogy "van kedved köszönni", ha nincs, akkor nincs. Személyiségfüggő, mikor kezd felengedni annyira, hogy köszön újra. Adj neki időt, amennyire szüksége van. SEm a szomszéd néni, sem az óvónő nem kap infarktust, ha vár pár hetet a köszönésre.
2015. jún. 12. 12:24
 2/4 anonim ***** válasza:
Nem kell különösebben erőltetni. Büntetni semmiképp. Jó példával kell elöl járni. Én annyit szoktam tenni, hogy mielőtt belépünk üzletbe, orvoshoz, bármi, mindig figyelmeztetem, hogy ha bementünk, köszönünk. Amikor megdicsérik, milyen szépen, udvariasan köszön (nem sziázza le az időseket), az nagyon feldobja, pozitív visszajelzés neki.
2015. jún. 12. 12:32
 3/4 anonim ***** válasza:
Ez még a mi korunkban sem jött be, hogy "mért nem köszönsz?" "köszöntél?". Én ránéztem a fiamra, csókolom,... és mondta szépen a néniknek.
2015. jún. 12. 13:22
 4/4 anonim ***** válasza:

Előrebocsátom, hogy én is nagyon félénk voltam, emlékszem, hogy bújtam be anyukám mögé, mikor találkoztunk valakivel, és hát köszönni sem nagyon mertem. Aztán felnőttem, és egészen kommunikatív felnőtt vált belőlem, és mindenkinek köszönök. :)

Egyetértek az előttem szólókkal, ne görcsölj rá, ne büntesd, és mutass jó példát, ez az alap.

De az is eszembe jutott, hogy lehet, hogy a gyereked nem tudja, kinek hogyan köszönjön. Anyósom pl. azt csinálta, mikor az unokái kicsik voltak, hogy mikor találkoztak valakivel, köszönt az illetőnek, s ha a gyerkőc nem tette ugyanezt, akkor kedvesen (!) odafordult a gyerekhez, és azt mondta, „majd én köszönök helyetted is: csókolom, Juci néni”.

Ami nagyon fontos, hogy ebben nem volt semmi bántó, semmi szemrehányás a gyerek felé, ugyanakkor mutatta, hogy hogyan kellene köszönnie az adott embernek.

Egyébként én kihagytam a „csókolomozást”, mivel nálunk a szomszédoknak is sziával köszönhetnek a gyerekek, így amikor láttam, hogy pl. egy boltban hezitál a gyerek, mit is kéne mondania, azt javasoltam, ilyen helyzetben köszönjön „jó napot kívánokkal”. (Tudom, hogy van, aki szerint ez nem gyereknek való köszönés, de szerintem udvarias, és mellesleg rém praktikus is, mert bárkinél használható.)

2015. jún. 12. 13:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!