Ti olvastok a gyerekeknek Grimm vagy Andersen meséket? Mi az ilyen történetekről a véleményetek?
Több angol újságban olvastam, hogy az ottani szülők már nagyrészt hanyagolják az ilyen történeteket, mert túl félelmetesnek tartják őket.
Nemrég beleolvastam pár ilyen mesébe, a Grimm-mesékben tényleg nem ritkák a horrorfilmekbe illő jelenetek, az Andersen mesék pedig nagyon lehangoló, nyomasztó hangulatúak, kiérződnek belőlük a meseíró hányattatott életéből adódott gondolatvilága.
Gondolom nem azt a verziót olvassák fel a szülők, ahol Hófehérke tüzes vascipőben táncoltatta a mostohát, amíg meg nem halt.:)
Én olvasok ilyen meséket is. Semmivel sem rosszabbak, mint némelyik magyar népmese.
A gyerekek tényleg máshogy élik meg ezeket a meséket mint mi tehát annyira nem is érinti meg őket pl az h felvágják a farkas hasát meg ilyenek.
De: van már amit igenis felfognak azért, és az ha valami negatív nagyon is meg tudja őket hatni, rossz értelemben.
Én máig emlékszem egy Andersen mesére, amiben a hergec szobra odajándékozza mindenét egy kis fecskének, aranyát, drágaköveit, végül a szívét, és ezzel meghal. De a kis fecske élete is kilátástalan, és hiába a sok ajándék, valamiért végül őt sem lehet megmenteni és ő is meghal. Ez olyan nyomot hagyott bennem, hogy utána órákig sírtam, és még ma is emlékszem rá.
Egyszer egy pszichológus prof az egyik órán azt mondta, hoyg majdnem bármi ehzésgé lehet a mesében, csak fontos, hog a vége jó legyen, hogy ne maradjon a gyermek lelkében utána feszültség. Hát ez lehet hogy így van.
Egyébként nemcsak Grimmék meg Andersen durva néha, Zelk Zoltán meséi is úgy végződnek egyszer-kétszer, hogy jaj, és még lehet elvétve találni noname mesekönyveket is szinte horrorsztorikkal.
Úgyhogy szerintem ilyenekkel vigyázni kell.
Ez volt az: (egyébként meg Oscar Wilde, de ez most lényegtelen)
https://www.youtube.com/watch?v=QIwupcYwimY
NA ILYET NE!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!