Egy 2 éves kisgyermek el tud számolni tízig, helyesen felismeri a számokat és az ábécé betűit?
2 éves, egészen pontosan 26 hónapos kisfiú, a barátnőm kisfia.
Ma együtt töltöttük a délelőttöt. Bankba kellett mennem, ők pedig elkísértek. Amíg várakoztunk, a barátnőm hozott néhány szórólapot /bankos hirdetmények/ és elkezdte mutogatni a betűket a kisfiának. Az állam leesett, a kisfiú hibátlanul felismerte a betűket, a barátnőm le is írt néhányat a papírra, mindegyiket felismerte a kisfiú. Aztán lépcsőztek egy kicsit /emeletes épület/ és a kisfiú hangosan számolta a lépcsőfokokat.
Majd otthon nálunk a kisfiú elkezdett játszani a kislányom számos szőnyegével /habtapi/ és kivette a számokat, és meg tudta mondani, milyen számot tart a kezében.
Csak én találom ezt nagyon korainak? Szerintem nagyon ügyes kisfiú vagy minden kétéves tudja ezeket?
Lehet sokkal több két éves tudja mint gondoljuk, csak valamelyik még nem beszél. Szerintem sokkal okosabbak, mint amit látunk, csak ugye még nem tudják annyira ügyesen kifejezni magukat.
Ismerek nagyon intelligens, tehetséges gyereket, aki 3 éves koráig meg se szólalt. De oviban amikor elkezdett beszélni, intelligenciában messze kitűnt a többi közül. Előtte meg nem számított csodagyereknek, mert nem derült ki beszéd hiányában, hogy mire gondol, pedig biztos hogy 3 éves kora alatt is már okos volt:)
Sok igazság van abban, amit előttem leírtak.
Az tény, hogy a kisfiuval sokat foglalkozik anyukája és sokszor látja hallja a kicsi a betűket, számokat és így megtanulta őket. Ha mást rakott volna elé az anyukája, pl ahogy más is írta a színeket, formákat, akkor azokat sorolná.
Én egyik fiamnak is voltak ilyen kirívó dolgai, ő 2évesen kirakózni szeretett és az otthon lévő 2db 60db-os kirakót hiba nélkül segítség nélkül ki tudta rakni. (meg vannak még kevesebb db-os kirakók is, amiket gond nélkül megcsinált) Emellett már 22hósan emberkét tudott rajzolni, és egyre ügyesebb lett a rajzban.
Számokat betűket is korán megtanulta, nem tudom már mikor, de kiscsoportban, 3éves kora után már maga írta fel a jelét és nevét a lapra.
Egyébként nem minden kétéves tudja ezeket, csak azok a kétévesek, akikkel sokat foglalkoznak. Azért persze ügyes a kisfiu is, fogékony a tanulásra, ez mindenképpen jó jel.
Érdekes, nem is gondoltam arra, hogy a számokat, betűket ugyanúgy tanulja a gyermek, mint egy mondóka vagy ének szövegét. Pici még a kislányom, ezért számomra még elég távoli ez a téma.
Az viszont nagyon igaz, hogy a barátnőm rengeteget foglalkozik a kisfiúval, csak idáig nem tűnt fel nekem, milyen ügyes, okos kisfiú, mert nem igazán beszélt még. A beszéde egyik napról a másikra beindult, érdekes ez a hirtelen fejlődés.
Szeretem figyelni, ahogy a barátnőm nevelgeti a kisfiát, szerintem ügyesen csinálja, mindig ellesek egy-egy jó tippet.
Köszönöm, hogy ilyen sokan írtatok értékes válaszokat.
A kétéves gyerek lehet, el tudja mondani a számokat egytől akárhányig, mint egy mondókát, de ettől még egész biztos nem tudja, mi az, hogy kilenc. Ha leteszel elé nyolc cukorkát egy kupacba és kilenc cukorkát egy másik kupacba, 50-50%, hogy melyiket fogja választani.
Azért ismeri fel a betűket, mert épp ez érdekli. Más gyerek meg kilométerekről megismeri bármelyik autómárkát. Az enyém a macskafajtákat fújta, egy kártyáról tanulta meg őket :) Remélem egyébként, hogy nem PÉ betűnek nevezik azt a bizonyos betűt, hanem P betűnek, stb...
Nem, nem minden kétéves tud ilyeneket. Viszont azok a gyerekek, akik egy területen kiemelkedően jók vagy egy területre összpontosul az érdeklődésük, előfordul néha, hogy más terület(ek)en elmaradnak a társaiktól. Szóval tök szuper, hogy barátnőd kisfia ilyen okos, de azért még korai lenne örömünnepet tartani efölött.
Szerintem jó képességű a kisfiú.
A barátnőd meg nagyon sokat foglalkozik vele, így biztos, hogy kielégíti a kicsi tudásvágyát, és ettől lesz majd okos szerintem később az iskolában-óvodában, hogy ilyen tájékozott. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!