Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Egy 2 éves kisgyermek el tud...

Egy 2 éves kisgyermek el tud számolni tízig, helyesen felismeri a számokat és az ábécé betűit?

Figyelt kérdés

2 éves, egészen pontosan 26 hónapos kisfiú, a barátnőm kisfia.

Ma együtt töltöttük a délelőttöt. Bankba kellett mennem, ők pedig elkísértek. Amíg várakoztunk, a barátnőm hozott néhány szórólapot /bankos hirdetmények/ és elkezdte mutogatni a betűket a kisfiának. Az állam leesett, a kisfiú hibátlanul felismerte a betűket, a barátnőm le is írt néhányat a papírra, mindegyiket felismerte a kisfiú. Aztán lépcsőztek egy kicsit /emeletes épület/ és a kisfiú hangosan számolta a lépcsőfokokat.

Majd otthon nálunk a kisfiú elkezdett játszani a kislányom számos szőnyegével /habtapi/ és kivette a számokat, és meg tudta mondani, milyen számot tart a kezében.

Csak én találom ezt nagyon korainak? Szerintem nagyon ügyes kisfiú vagy minden kétéves tudja ezeket?

2015. jún. 2. 22:48
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

Igazad van, hogy ez nagyon korai, de nem kirívó eset.

kisfiam is 2,5 éves korára az összes nagybetűt és számot ismerte. Őket ez érdekli, más kisfiúkat meg pl a kocsi márkák. Kislányom teljesen más, 4 éves, és csak a neve betűit ismeri.

2015. jún. 2. 22:54
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

A gyerek azt tudja, amit mondanak neki, amivel sokat foglalkoznak. S persze fogèkonyság is kell.

Ha a gyerek fogékony erre a témára ès anyuka sokat mutatja, mondogatja neki, akkor a gyerek megtanulja.

Sokszor keveset nèzünk ki a gyerekekből, pedig nagyon okosak tudnak lenni.

Illetve eltérően fejlődnek. Simán lehet, hogy pl. az egyik már korán számol, míg a másikat még a suliban sem fogják érdekelni a számok.

2015. jún. 2. 22:55
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ügyes, de messzemenő következtetéseket sem vonnék le ebből, már csak azért sem mert az én 27 hónaposom is itt tart. Könyveket, az autó rendszámtábláját, bármit megnézve mindenre rámutatott, mi pedig megszokásból is válaszolgattunk neki: ez az S betű, ez a 3-as szám, stb. És most már kezdi mondogatni. Fontos szerintem tisztában lenni azzal, hogy ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen _számol_ (hanem mint egy verset, vagy mondókát, tuja egymás után a számokat mondani) vagy _olvas_. erről szó sincs.

De ügye,s mint ahogy az a kisgyerek is ügyes, aki ennyi időben a különböző autótípusokat, mezőgazdasági gépeket ismeri fel, és lehetne még sorolni. Minden gyerek abban jártas, ami leginkább előfordult a környezetében, amire rákérdezett és kielégítő választ kapott. Minél intelligensebb persze, annál jobban megjegyzi a válaszokat.

2015. jún. 2. 22:58
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
A fiamat nagyon érdeklik a számok, ő is mindent megszámol, 28 hónapos. Piacon szoktunk vásárolni, múltkor a kezébe adtam a pénzt, hogy adja ő oda az árusnak, erre hangosan számolni kezdte, hogy mennyit adtam. Persze csak darabra. :) A betűkről fogalma sincs pl., de még soha nem is foglalkoztunk vele. A világon mindent meg tudnak ilyenkor tanulni, szerintem is attól függ, hogy mit tanítunk nekik, vagy mivel kerül kapcsolatba. Ami feltűnt, hogy a passzív tudásuk mérhetetlen, és hogy ez mikor vált át aktív tudásba, a gyerek agyi érettségétől függ. Lehet, hogy még tegnap nem tudta, nem mondta, ma már igen.
2015. jún. 2. 23:05
 5/18 anonim ***** válasza:
51%
nálunk a kisfiamat kezdték el érdekelni a számok és betűk.mindig kérdezte hogy ez mi meg hányas szám, mi meg mondtuk neki, nem az összes de nagyon sok betűt felismert 2 évesen, számolni meg sokkal korábban megtanult.
2015. jún. 3. 06:15
 6/18 anonim ***** válasza:
A fiam is el tudott számolni 10-ig kétévesen, és felismerte a számokat. Betűket nem. Most 3 és félévesen 20-ig számol. Nem tudom,hogy ez annyira ritka dolog-e, szerintem nem. Az,hogy a betűket felismeri, már inkább.
2015. jún. 3. 08:29
 7/18 anonim ***** válasza:

Ebben semmi különös nincs. Egy ekkora gyerek sok dolgot képes megtanulni. A lányunk 2 évesen stabilan felismerte a színeket. Nem csak az alapszíneket, hanem mindet, pl. narancssárga, szürke, de még olyat is meg tudott különböztetni, hogy valami sötétbarna, vagy világosbarna. Nyilván ezeket hallotta tőlünk.

Az egyik játéka számolt 10-ig, így azt is megtanulta, nem csak felsorolta, hanem meg is tudta számolni a dolgokat.

A számok képét és a betűket nem ismerte, mert azokat nem tanítottam neki. De, pl. a formák közül sokat felismert, (négyzet, háromszög, kör, ellipszis), mert azok meg az egyik könyvében voltak.

Gyakorlatilag bármit meg lehet nekik tanítani ilyenkor.

2015. jún. 3. 08:41
 8/18 anonim ***** válasza:
A kisgyerekek szerintem két-három évesen nagyon fogékonyak mindenre, főleg, ha valami kifejezettem érdekli őket. Az én kisfiam két évesen felismerte a színeket, felismerte 10-ig a számokat és sorba is tudta rendezni őket. Több mondókát és verset tudott fejből. Három évesen elvittem egy korának megfelelő angol foglalkozásra és annyira érdekelte, hogy utána itthon is kérdezgetni kezdte a szavakat. Másfél hónap alatt 70-80 szót tanult meg angolul. És most, negyed évvel később egy-egy rövid mondatot is tud már angolul mondani. Húsz perc alatt rakja ki a 100db-os kirakóját, mert azt is nagyon szereti. Úgy vettem észre, hogy a kirakó és a nyelvtanulás is azért megy könnyen, mert nagyon jó a memóriája. A rajz pl. nagyon nem megy neki, szerintem a korához képest kicsit le van maradva és a játszótéren is nehezebben mászik fel a kötélből készül mászókán. Minden gyerek másban ügyes. Nagyban függ az érdeklődésétől, a készségeitől és persze attól, hogy mennyit foglalkoznak vele.
2015. jún. 3. 09:02
 9/18 anonim ***** válasza:
2,5 èves fiam is elszámol 10ig, de nem ismeri a számokat, csak megtanulta őket sorba, mint egy mondòkát.
2015. jún. 3. 09:38
 10/18 anonim ***** válasza:

Szerintem is a legtöbb gyereknek van már ilyen korban érdeklődési köre, és ha sokat hallja meg szereti is az adott dolgot, akkor megtanulja. Mint ahogy beszélni is megtanul, mert hallja a szüleitől.

Az én fiamat az autók érdeklik, még két éves kora előtt felismerte az összes autómárkát, amit az utcán látott. Az volt a kedvence, hogy mentünk az utcán, és soroltuk, hogy éppen milyen autó áll ott.

A te ismerősöd is így lehet a betűkkel meg a számokkal. Ez egyféle memória-játék, nem olvassa, csak megjegyzi a formáját.

2015. jún. 3. 09:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!