2 éves kislányomnak nagyon hullik a haja! Mitől lehet?
Valószínű ,hogy gyulladás van a szervezetében! Vagy valamitől legyengült az immunrendszere,de nem vagyok orvos a találgatásokkal meg sokra nem mész úgy ,hogy csak azt mondom mint a többiek ,keresd fel a gyerekorvost!
Remélem semmi komoly!
szia, emlékeztem a kérdésedre, ezt most találtam, bemásolom, hátha, de a ti esetetek feleennyire sem probléma sztem.
3 és fél éves kislányomnál kb. 1 hónapja vettük észre, hogy fejének jobb és bal felén ritkább a haj, mint korábban. Elvittük hajvizsgálatra, ahol több területről mintát vettek, és megállapították, hogy a hajhagymák mindenhol kampósak, ép hajhagyma nincs. Ajánlották, hogy csináltassunk vérvételt, hátha vitaminhiány okozza a dolgot, de én nagyon meg vagyok ijedve, hogy esetleg komolyabb a baj. Merre induljunk el, ha a vérvétel nem mutat ki semmit, megállíthatjuk-e a hajvesztést, és a ritkásabb területeken visszarendeződhet-e az eredeti hajszerkezet? Milyen betegség tünete lehet ez a jelenség, gyakori-e gyermekeknél? A haja egyébként nem hullik, párnáján sem találtam, de ha tépik (sajnos az 1 éves kishuga ezt gyakran teszi), nem fáj neki, tűri, ezért attól tartok, hogy ezek a területek érzéketlenek.
A hajhagymák rendkívül érzékeny sejtekből épülnek fel. A foltos hajhullás mögött ezért mindenféle betegség, rejtett góc, máskor lázas állapot, súlyosabb kór is állhat éppúgy, mint a stressz. Kisgyermekeken különösen gyakori. A vérvételnél szokás figyelni a süllyedést, a vérképet, AST, CRP értékeket. Ebben a korban a mandula körül van a legtöbb probléma, ezért fül-orr-gégész mindenképp lássa a gyermeket! A gyulladásos immunfehérjék, néha a stressz-fehérjék annyira meglazítják a hajszálakat, hogy azok egészen kis húzásra is könnyen kihullanak, akár a citosztatikus kezelések nyomán. Ez önmagában nem jelent nagyobb bajt. Elég maga a hajhullás. Bármit mutatnak ki a vizsgálatok, a bélből való felszívódás feltehető zavara miatt - ezt is paraziták, allergia okozzák - a kislánynak vitaminhiánya van. Adjon neki minél természetesebb formájú multivitamint (pl. Lion Kids, Infant Formula stb.), és jó hatású lenne probiotikum (Protexin, AC-Zymes stb.) adása is, mely az esetleg megtalálhatatlan gócok kórokozóira is hatva javítaná a gyermek immunitását, a táplálék emésztését, felszívódását.
Dr. Kohán József
2006. 06. 28. 16:34
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!