Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » A ti hatéves, nagycsoportos...

A ti hatéves, nagycsoportos ovisotok meg tudja ezeket csinálni önállóan, rutinszerűen?

Figyelt kérdés

Tud egyedül fürdeni, vagy segíteni kell neki, meg figyelmeztetni rá, hogy hol felejtette el megmosni magát?

Megtörölközik önállóan?

Be tudja kötni a cipőjét önállóan?

Nem felejt el wc után és evés előtt kezet mosni?

Tud szürcsölés és csámcsogás nélkül, csukott szájjal enni?

Szokott nyögni ivás közben?

Ha szomjas, tud magának vizet engedni, vagy kivenni az üdítőt a hűtőből?

Tud akadozás nélkül, összeszedetten beszélni, vagy többször is elmondja a mondat első pár szavát, mielőtt végigmondaná?

Szokott segíteni a házimunkában? Például tudja, hogyan kell megteríteni az asztalt?

Magától átöltözik benti ruhába, ha hazaértek, vagy noszogatni kell?

2015. ápr. 19. 13:53
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Szia! Én 6 éves lányom:

-megtud egyedül fürödni, de a biztonság kedvéért mindig rákérdezek hogy pl a hónalját vagy popóját sikerült-e megmosi. Általában szépen megfürdik.

-Önállóan törölközik és száll ki a kádból.

-cipőkötést még sokat kell gyakorolni.

.sajnos mindig rá kell szólni. Sőt néha a wc lehúzást is kihagyja.

-szépen eszik, csukott szájjal

-nem szokott

-csapból enged vizet magának, a hűtőböl is kiveszi az üditöt, de önteni még nem igazán tud.

-beszédhibás

-igen nagyon sokat segít pl söpörni és törölgetni nagyon szeret. Megteríteni itthon nem akar, de az óvodába szivesen megteszi.

-nagyon sokat kell noszogatni érte

2015. ápr. 19. 14:01
 2/12 anonim ***** válasza:
5és fél éves a fiam, ezeket mind megcsinálja kivéve a cipőfűzőt,eddig ezzel nem foglalkoztunk,mert inkább tépőzáras volt neki.Soha nem szürcsölt csámcsogott,erre amúgy is nagyon hisztis vagyok. Ezenkívül ha éhes simán megkeni a kenyeret (szeletelt) tsz rá szalámit kecsapot,és mindent visszatesz a helyére. Házimunkában annyit segít,hogy maga után elpakol illetve ha megkérem valamire megcsinálja. Öltözködni tud,e csak ha akar. Nyögni nem szokott ivás közben.Lányom 3és fél éves ugyanezeket csinálja ő is, cipőfűzőt ő sem tudja még bekötni. Tud magának innit tölteni de ha nagyobb az üveg (2literes) még gyakran mellé is megy. Főzésben mind a kettő imád segíteni.Ő sem nyög ivás közben.
2015. ápr. 19. 14:04
 3/12 anonim ***** válasza:
Az én nagycsoportosom ezeket meg tudja egyedül csinálni. Az elsőnél kap annyi segítséget, hogy én zuhanyozom le, de Ő saját maga mosakszik.
2015. ápr. 19. 14:06
 4/12 anonim ***** válasza:

Bocsi a haszontalan válaszért.

Az enyém csak most fogja kezdeni majd az ovit, a csukott szájjal evés megy, sajnos a hűtőből, konyhaszekrényből is kiszolgálja magát :D a házimunkában is tud segíteni. (mi az az ivás közbeni nyögés, őszintén kérdem még sose hallottam ilyenről)

2015. ápr. 19. 14:10
 5/12 A kérdező kommentje:

"mi az az ivás közbeni nyögés, őszintén kérdem még sose hallottam ilyenről"

Szörnyen undorító szokás, nem tudom hogy honnan szedte. Nem tudom jobban körülírni, ivás közben nyögdécsel. Mint az egy-másfél éves gyerekek, vagy akár a kisebb babák, ha nagyon ízlik nekik a kaja. És mellette még borzasztó hangosan is nyel.

2015. ápr. 19. 14:12
 6/12 anonim ***** válasza:

6 éves lány (első gyerek, lehet, hogy látszik...)

- lezuhanyozom, ő megmosakszik, majd ismét lezuhanyzom, kiszáll, nekiadom a törölközőt, megtörölközik (kissé néha hiányosan), ellenben szabályos fogmosást hajt végre

- cipőt nem tud kötni

- evés előtt hajlamos elfelejteni kezet mosni, WC után 95 %-ban már eszébe jut

- enni szépen eszik, az asztal alól mondjuk egy kisállatka jóllakna, potyogtat

- nem nyög iváskor

- tud vizet tölteni, hűtőből csak tejet iszunk, azt kiveszi, tölt (időnként mellé...)

szépen beszél, bár valóban van, hogy egy mondat első szavát többször elismétli

- ha megkérem, szívesen segít, megterít, ilyesmi

- á, ez sosem jut eszébe, mindig én noszogatom; ellenben ha tehetné, napi ötször öltözne át, csak mert épp a másik ruha tetszik neki jobban.

2015. ápr. 19. 14:34
 7/12 anonim ***** válasza:

Márciusban volt 6 éves a fiam. Megengedem neki a fürdővizet,de egyedül megfürdik, szappannal mindenét megmossa, hajmosásnál picit segítek.

Megtörölközik.

Cipőfűzőt nem tud kötni.

Néha szólok a kézmosásért, de nagyrészt nem felejti el.

Szépen eszik-iszik.

Enged vizet, önt flakonból,néha kilöttyen.

Néha picit dadogva-akadozva kezd el mondatot mondani.

Házimunkában segít, tud teríteni.

Szólok,ha haza érünk,hogy vedd le e farmert és vegyél fel itthoni nadrágot.

2015. ápr. 19. 16:12
 8/12 anonim ***** válasza:
fiam van. Megtud már egyedül fürdeni, de még én fürdetem meg. Törölközéssel is így, az még nem megy neki tökéletesen egyedül. Cipőt még nem tud kötni, majd a nyáron megtanuljuk. Kezet mosni nem felejt el. Szépen eszik, nem nyög ivás közben. Egyedül engedni a vizet a csapról, ha van kedve. Összetetten beszél, ha van kedve megterít, egyébként csak annyit követelek meg a házimunka terén, hogy a játékait pakolja el, ez az egyedüli feladata. Átöltözni nem kell ha hazaérünk, mert másnap úgy is tiszta ruhát kap. Ha meg nagyon koszos, homokos, akkor egyenesen viszem fürdeni, utána meg már pizsit vesz fel.
2015. ápr. 19. 18:38
 9/12 anonim ***** válasza:

5,5 éves fiú

-én engedem ki neki a vízet, de már egyedül fürdik többnyire, de mindig kér, hogy én mosdassam le

-önállóan törlközik

-nem tudja bekötni, ez az én "érdemem", még nem volt fűzős cipője

-a kézmosás megy... :D

-nem csámcsög, de nyitott szájjal rág, azt mondja ő úgy tud, ne szóljak bele :/ legalább nem csámcsog...

-nem nyőg ivás közben

-igen, ha szomjas, tölt magának

-nem, ha nagyon akar valamit mondani, akkor beleragad már induláskor. de jár logopédiára, egyébként is vannak nehézségei beszédben, úgyhoyg ezen nem akadok fenn, csak türelmesen kivárom, hogy sikerüljön nekiindulni, utána már megy :)

szokott segíteni, főzni is, takarítani is, szobája az övé, de pl. ma a fürdőkádat egyedül kitakarította, ő ajánlotta fel :)

-magától átöltözik, de szólni kell, hogy már nem megyünk ki, öltözzön át

2015. ápr. 19. 19:51
 10/12 anonim ***** válasza:

A sajátom egy év alatti, de napi szinten találkozok az unokatesóm gyerekeivel. Ott a nagyobbik hat éves.

Nagyon tisztán beszél, értelmes gyerek. Mindent megcsinál, amit a kérdésben írtál, házimunkába is be van fogva, amire fizikailag képes. Pl. ruhákat sokszor ő válogatja szét, bepakolja és elindítja a mosógépet. Ezt kifejezetten szereti is csinálni.

De a kicsi (3 éves) is magától öltözik, csak a gombokkal kell segíteni neki, meg a cipőfűzővel. Ő is teljesen érthetően, szépen beszél, talán a szókincse kicsit korlátozottabb még.

2015. ápr. 19. 21:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!