Mit mondjak a gyereknek? Isten, vallás témakör.
Zolly the Jolly, nálunk eddig ajándékhozó manó volt a Jézuska a gyerek számára, ahogy az én számomra is az volt gyerekkoromban.
Nekünk nem az a lényeg, hogy a Jézuska eredetije, Jézus megváltott vagy sem, számunkra a karácsonyban az ünnep a lényeg, a készülődés, sütés-főzés, izgalom, öröm. Ezért ajándékhozó manó.
Én ott látom az alapproblémát, hogy a kicsit hittanra járatjátok, pedig a környezetében senki nem vallásos.
De ha ezen túllépünk, akkor ovis korban azt hiszem ebben a kérdéskörben elég PONT ANNYIT válaszolni és PONT ARRA, amit kérdez.
Vagyis ha ő nem köti össze, nem találja meg az "ellentmondást" a dínók és a kereszténység teremtéstörténete között, akkor direkt ne is hívd fel rá a figyelmét.
Ha kérdezi, hogy pl. a pap bácsi miért mondta azt, hogy Isten teremtette a világot, akkor egyrészt ajánlhatod azt, hogy kérdezze meg bátran a következő hittanórán, másrészt egyszerűen mond azt, hogy ez olyan kérdés, amit több úton is meg lehet válaszolni. Van, aki a hit oldaláról nézi, mási az idő vagy az evolúció oldaláról- ahogyan pl. biciklivel is több úton el tudunk jutni ugyanarra a játszótérre.
Ez nem jó vagy rossz- sokfélék vagyunk, sokféleképpen gondolkodunk, mindkettő helyes a maga módján.
Ennyi és nem több :)
Egyébként a tudomány és a vallásos hit sem zárja ki egymást, sőt.
Einstein szállóigévé vált gondolatai a tudás végességéről és Istennel való kapcsolatárólé közismert- de nekem a családon belül is van ilyen példám.
A testvérem Nyugat-Európában él, a szakmájának egyik vezető tudós-kutatója és vallásos ember. Nem fekete-fehér ez a két téma, nem lehet élesen elválasztani egymástól- inkább csak azok szokták, akik egyik területen sem rendelkeznek kellően mély ismeretekkel és leegyszerűsítik a dolgokat.
Ha esetleg a környezetedben van olyan tudós vagy elismert természettudományos-műszaki szakember, aki vallásos, vallásgyakorló ember is, talán őt is megkérheted, hogy HA KÉRDÉS MERÜL FEL a kicsi részéről, akkor segítsen, hogy ő hogyan magyarázná el.
Egyébként pedig ha te nem vagy vallásos, akkor nem is kell azt megmagyaráznod tudni, hogy a vallásos ember miért gondolkodik úgy, ahogy. Én szülőként sok dologra őszintén szoktam azt válaszolni, hogy "nem tudom", de nézzünk utána, keressünk valakit stb.
(ui. a mi családunk is vallási értékek szerint él- mégsem vagyok olyan "fanatikus", csak a saját útját, a saját igazát elismerő, mint itt pl. az egyik előttem válaszoló Zoli.Jolly)
Ez néha nálunk is "gond".
Én eléggé elutasítom a vallást, az összeset. A lányom 3 éve jár hittanra, ő kezdte, ő szerette volna, én meg elengedtem, hadd menjen, ha neki ez jó. (Oviban van, mindig délelőtt, ingyenes)
Karácsonykor elvittem misére is (életemben először voltam). Megkért, hát elvittem.
De ennek ellenére itthon ez nem annyira téma, ha mégis, akkor én mondom, hogy ezeket a hitoktatótól kérdezze, mert ezt ő tudja, én sajnos nem.
Van itt az utcában egy kifeszített Jézus szobor. Ez állandóan téma, hogy hozhat JÉzus úgy ajándékot karácsonykor, ha ott van kifeszítve és ráadásul halott. Ööö
Off: akik olyan választ adtak, hogy nem hisz istenben, miért kell leszavazni????
Csupán logikusan kell végiggondolni. A tudományt alá lehet támasztani, a teremtést NEM! Ennyi....
Nálunk a mikulás hozza a karácsonyi ajándékot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!