Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit mondjak a gyereknek?...

Mit mondjak a gyereknek? Isten, vallás témakör.

Figyelt kérdés
Az oviban van heti egy hittan, ketten nem jártak csak, fiam meg nagyon szeretett volna, mert hallotta hogy énekelnek, meg színeznek. Így mondtuk, hogy menjen ő is. Én nem vagyok abszolút vallásos, a férjem családja az, ő igazából nem. Már egy csomó könyvet olvastunk ősemberekről, dinókról, az élet kialakulásáról, bolygókról. Tegnap Bibliát olvasgatott az apjával, és rögtön ez volt a kérdés, hogy tényleg Isten teremtette-e a világot. Szoktam mondani, hogy van aki hisz Istenben, van aki nem. Nem merem azt se mondani, hogy én nem hiszek, és nincs Isten, merthogy karácsonykor meg a Jézuska hozza az ajándékot, egyszer összekapcsolná, hogy ha Isten nincs, hogy van Jézuska. (Gyerekként nálunk is Jézuska volt, nem emlékszek, hogy vmi kérdés is felmerült volna bennem ezzel kapcsolatban akkor.) Ti hogy magyarázzátok el ezeket a dolgokat?

2015. ápr. 15. 22:39
1 2
 1/18 anonim válasza:
33%

Nem kell hazudni szerencsétlen gyereknek.

Nyugodtan meg lehet mondani, hogy a vallások is csak mesék és nincs semmiféle isten.

2015. ápr. 15. 22:59
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

Mondd azt, amit te gondolsz. Vagy: ha jól értem a férjed sem vallásos, de a nagyszülők igen?

Akkor amikor a nagyszülőknél van, akkor ők beszélhetnek neki Istenről, ti pedig a legjobb lenne, ha nem beszélnétek róla (se azt, hogy van, se azt, hogy nincs). Ha nem hisztek Istenben, akkor miért jár a gyerek vallásos oviba és miért olvas neki Apuka a Bibliából?

Én azt mondanám neki, amit én is gondolok.

Ha azt akarjátok, hogy ismerje meg a vallást, de azt mondjátok neki hogy nincs Isten az olyan logikátlan.

Lehetőségek:

A) Írasd hittanra és otthon ne beszéljetek Istenről.

B) Írasd hittanra és mondjátok azt, hogy van Isten.

C) Ne járasd hittanra és mondd azt neki, hogy nincs.

D) Ne járasd hittanra és ne beszéljetek róla.

De hittanra járatni és azt mondani neki, hogy nincs Isten, az logikátlan.

2015. ápr. 15. 23:32
 3/18 sandrachnologic ***** válasza:
78%

Nem tudom mennyit segit a válaszom majd, mert mi vallásosak vagyunk, ugy is neveljük, oviba nem jar, de minden nap olvassuk a Bibliát es templomba is járunk, valamint sok vallásos barátunk is van, ott szinten nem hallgat mast, mint amit mi hiszünk es atadunk neki is.

Ha hasonlo helyzetben lennek, mint Te, akkor azt mondanám neki, hogy van aki abban hisz, hogy evolúció van es az osemberbol alakultunk ki, aki pedig nagyon erősen hisz Istenben a masik utat fogadja el. Neki meg korai választani ugyis, hogy megtagadja-e valamelyiket vagy sem. 😊

Egyebkent pedig a legtobb kisgyereket érdekli a vallás es a hittan, hiszen direkt mesésen, gyereknek tetsző modon veszik elo a dolgot. Az én fiam ia oda van erte, ha nem igy nevelnenk akkor sem tiltanam tole, mert rosszat nem tanul, egyebkent pedig a Biblia az alapmuveltseg resze is.

Szerintem valaszoljatok a kerdeseire, ha vannak, attol meg nem valtok vallasossa, nem lesz kétszínű ez az egesz. Elmondhatjatok azt is, hogy ti nem hisztek ebben, de ha o szeretne hihet benne, nem lesz tole jo vagy rossz. 😊

2015. ápr. 16. 07:25
 4/18 anonim ***** válasza:
55%
Én nem problémázom ezen, ha a gyerek majd megkérdezi, hogy van-e Isten, volt-e teremtés, majd megmondom, hogy nincs, az csak mese. Ettől még lehet Jézuska. Az sem baj, ha az anyja mást mond, a gyereket nem fogja összezavarni, majd megmondom, hogy az anyja hisz az Istenben, én meg nem.
2015. ápr. 16. 08:31
 5/18 anonim ***** válasza:
20%
AZ előzőhöz: Jézuska azért van (és addig van), mert funkciója van, az, hogy ő hozza az ajándékot. Majd szépen rájön a gyerek, hogy az is mese. Ebből semmi probléma nem származik.
2015. ápr. 16. 08:33
 6/18 anonim válasza:
61%
Ennyi.
2015. ápr. 16. 08:39
 7/18 sandrachnologic ***** válasza:
63%

Azert az eleg erdekes, hogy az a funkciója Jézusnak hogy ajándékot hozzon? Majd ha reszt vesz a gyereked vagy lat egy betlehemes játékot akkor azt mondod neki, hogy azert született meg Jezus, hogy ajándékot hozzon?

Szerintem teves azt mondani, hogy a vallás es Isten az egy mese... Nem azert mert én vallásos vagyok, hanem mert egyszeruen teves es a gyereket is tevutra viszi es predesztinalja arra, hogy nem fog hinni kesobb sem a vallasossagban pedig lehet erdekelne. Minden ember nyitott erre, de ez nevelés útján szepen kiolheto...

2015. ápr. 16. 09:05
 8/18 anonim ***** válasza:
77%

Tisztázzunk néhány fontosat.

Az, hogy Isten létezik-e, egy érett ember saját döntése, és nem "mese" meg "hazugság". Odáig igaz, hogy a gyereknek ne adjuk a szájába, miben higyjen, hanem majd döntse el ő maga, ha elég felnőtt hozzá. Addig is legyen nyitott, és hallgasson meg minden szempontot.

"Jézusja funkciója" nem az, hogy az ajándékot hozza karácsonykor. Ha van funkciója, akkor azt csak a vallás fogalmai között lehet értelmezni: jelesen Isten igaz és bűntelen fiaként megváltja a világot, (illetve azokat akik elfogadják őt,) a bűneik terhétől, és utat nyit a Paradicsomba.

Vallásos értelmezés nélkül nincs "funkciója". A mese meg akkor kezdődik, akor az ateisták besorolják a Télapó és a Húsvéti Nyuszi mellé, ajándékhozó manónak.

2015. ápr. 16. 09:14
 9/18 anonim válasza:
43%

"Az, hogy Isten létezik-e, egy érett ember saját döntése, és nem "mese" meg "hazugság""

Miért is? Mert sok hülye hisz benne?

Ilyen alapon ez igaz a húsvéti nyúlra, mikulásra, teletabbikra is? Vagy hol húzódik meg a mese/hazugság és a saját döntés között?

2015. ápr. 16. 09:46
 10/18 anonim ***** válasza:
56%

sandrachnologic, én nem kritizáltam a te gyakorlatodat, akkor te miért teszed ezt az enyémmel?

Majd ha a gyerekem kérdez valamit, szépen megválaszolom, és hozzá teszem, hogy "a hívők szerint". Ilyen egyszerű.

Én a gyerekemet nem viszem tévútra, hanem a saját világnézetem szerint nevelem, amely jogot úgy látszik, te nem akarsz meghagyni nekem, pedig én meghagyom neked. Azt pedig én is írhatom, hogy minden ember nyitott az ateizmusra vagy agnoszticizmusra, de ez nevelés útján szépen kiölhető...

2015. ápr. 16. 12:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!