Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért van az, hogyha szépen,...

Miért van az, hogyha szépen, de határozottan kérek valamit a gyerekektől, akkor semmit nem ér, ellenben ha felemelem a hangom, rögtön tudják, hogy meg kell tenniük?

Figyelt kérdés
Miért nem értenek a szép szóból? Ha egyszer kérem szépen, és másodszorra erősen, akkor másodszorra csinálják. Ha 10-szer kérem (és ott állok mellettük, nem a levegőbe beszélek) szépen, akkor csak 11.-szerre.
2015. ápr. 10. 20:31
1 2
 11/15 gago77 ***** válasza:

Oke, oke, oke.

A szulok mindig a legjobbat akarjak a gyereknek es eszerint is cselekszenek (legalabbis azt hiszik), igy meg vannak gyozodve rola hogy jol csinaljak, es nehezen viselik a kritikat (plane egy ismeretlentol). Oke.

Itt a tanacsom: valtoztass a szokasaidon. A gyereknek hiaba mondasz el valamit hatezerszer, ha rajtad nem latja a rendet, nem tapasztalja a kovetkezetesseged, nem latja, hogy ugy elsz ahogyan neki papolsz. Nehez ezt ilyen szuk keretek kozott leirni ugy, hogy tenyleg "atmenjen" a dolog.

A gyerek mindig "masol". Lemasolja a szulei viselkedeset, reakcioit, problemamegoldasi modszereit, mindent! Es figyel, nagyon figyel, akkor is, ha nem ugy tunik. Nem tudsz "elrejteni" elole semmit. Ha nem is latja, nem is erti pontosan, mi folyik korulotte, akkor is ERZI. Tudja, ha valami nem kerek, ha valami nem klappol. Erzekeli a ferjeddel/felesegeddel valo viszonyotokban beallt valtozast/hullamzast is, es le is reagalja.

Hidd el, nem kell ismerjelek, hogy megmondjam a leirt "tunetek" alapjan: valamit nem jol csinalsz.. De nem vetem rad "az elso" sem sehanyadik kovet. :) Csak szimplan, nyersen, lehengerlo stilusomban leirtam ami teny: nem jol neveled. Ez egyebkent altalanos a mai vilagban. Nincs is mit csodalkozni, h ennyi sikertelen balfek, beteg, maganyos, ongyilkos hajlamu, aberralt, elvalt, fanatista, alkoholista stb es/vagy ezeknek valamely kevereke lezeng vilagunkban.. A mai tarsadalmi normak, ideak, kornyezet pedig nem segit a helyzeten.

A gyerekneveles az egyik legnehezebb "muveszet" a mai vilagban. Tudtad ezt kedves Szulo? Tudtad, mielott belevagtal? Felkeszultel? Tudtad, hogy ha pl edesseggel, cukros lotyikkel, fagylalttal, gyorsettermi kajval tomod a gyereked, akkor ingadozni fog a vercukra es tudtad, h ez magatartas zavarokhoz vezethet? Bizonyitott dolog. Olvastal rola konyveket, hogyan neveld a gyereked? Meghallgattal elodaasokat es alkalmaztad az ott leirtakat/hallottakat? Felkeszultel? Vagy csak volt penzed gyerekszobara? Netan egyenesen a szocpol miatt kellett a gyerek.. Ismerek ilyet is.. Vagy olyat, akinek szarban van a hazassaga, csalja az apuka az anyukat, v csalta vmikor es utana megis gyerekuk szuletett.. Mindketto boldogtalan. Aztan csodalkoznak, ha hisztis a gyerek. Inkabb ne akard, hogy ismerjelek, mert izekre szedlek ot perc alatt. Konnyu dolgom lenne, vmi biztosan nem klappol. Sajna a mostani szulok nagytobbsegenel.. Tisztelet a kivetelnek.

Csak egy pelda a kovetkezetessegre: a gyerek akkor fog tisztelni, ha a Te NEM-ed tenyleg nem. Ne valtoztatgass a szavadon, ne magyarazkodj a gyerekednek, hogy ezert, v azert nem kapja meg a jatekot/edesseget, v nem mehet ide/oda stb. Szokja meg, hogy ha valamire Te azt mondtad, h nem, akkor az NEM es slussz. Nincs vita. Akkor is ha sajnalod kozben. Akkor is ha utalni fog erte, mert fog. Kuzdeni is fog ellene. Kesobb aztan megszokja, meg kesobb pedig tisztelni fog erte. Az IGEN-ed viszont legyen igen, ne puszta igergetes.

De ez csak egy a sok-sok dolog kozul, amivel nem art tisztaban lenni, ha gyereket nevelsz. Ugye nem baj, h a nem irom le a tobbit. Nem is tudnam kutfejbol, hisz nem en irtam rola konyveket. Csak elolvastam. Olvasd el Te is. Lehet valtoztani. Ha a gyerek mar 6-7 eves elmult, akkor ververejtekes lesz, de meg akkor is megeri. Olvass el mindent a temarol, hallgas meg mindent rola, ne utasits el semmit elsore, csak mert nem szimpatikus, vagy nem szokvanyos. Es alkalmazd, amit kell.

Ez a tanacsom, legyetek vele boldogok, Amen. :)

2015. máj. 8. 13:57
 12/15 A kérdező kommentje:

Bár sok mindenben nem értek veled egyet, de értékelem, hogy legalább vetted a fáradságot, és próbáltál érdemben válaszolni.

Még mindig ott tartok: nem ismersz, fogalmad sincs, milyen szokásaim/-ink vannak. Tévesen ítélsz meg, ha úgy véled, hogy a gyerek nem látja rajtam a rendet - bár én nem (sem) vagyok tökéletes, de ritka következetes viszont igen. Ettől függetlenül - ahogy az összes normális családban - természetesen előfordul, hogy meg kell másítanom a szavamat (mind a "nem", mind az "igen" tekintetében), hiszen előre nem kiszámítható események közbeszólhatnak. De ezt igyekszem/-szünk a minimumra szorítani. És nemcsak a gyerekkel vagyok következetes, hanem bizony magammal is!

Ugyanakkor úgy vélem, alaptalanul ítéled meg a nevelési módszereinket - idézlek: "valamit nem jól csinálsz". Elfelejted, hogy minden ember(ke) más: vannak könnyen, vagy könnyebben kezelhető, kezesbárány gyerekek. Én például ilyen voltam, pedig engem leginkább sehogy nem neveltek. Anyám letett egy sarokba, és én ott maradtam, csendben és észrevétlenül. Szinte mindig szófogadó és illedelmes voltam, anyám pedig büszke rá, hogy neki milyen jól nevelt gyereke van - mintha az ő érdeme lett volna. Bezzeg a testvérem, egy rendetlen, szófogadatlan, nagyszájú kölyök volt, homlokegyenest az ellentétem, holott ugyanabban a családban, elég kicsi korkülönbséggel nőttünk fel. De számtalan példát tudnék mondani a mostani környezetemből, ahol két kisangyal után jött a "feketeleves", de olyat is, ahol épp fordítva volt. Tehát a nevelés ellenére is ez sokkal inkább személyiségfüggő. Ahogy az egyik gyerek 10 hónaposan elindul, de csak 3 évesen kezd beszélni, míg a másik 1,5 éves koráig kapaszkodik, pedig már kétszavas mondatokat használ. Bizony vannak könnyebb és nehezebb természetű gyerekek is.

De nézd meg az óvodákat, iskolákat (ne a szélsőséges, valóban meg nem nevelt gyerekeket): ugyanazok a szabályok élnek minden gyerekre, mégis az egyik az első pillanattól betartja, a másik ezredszerre is fittyet hány ugyanarra a következetes pedagógusra.

De mondhatnám azt is, hogy bizony a rossz példa ragadósabb a jónál, így annyi butaságot hoznak haza a közösségből, hogy már rég nem azon múlik, hogy te hogy nevelted x évig azt a kis embert.

Úgyhogy nagyon elhamarkodott ítéletet hoztál.

Kérdezted, hogy felkészültem-e a szülői szerepre. Úgy érted, amennyire lehet? Mert tudod, gyakorlat teszi a mestert, és a valóságban bizony hatalmas szerep jut az "itt és most kell megoldani, átértékelni" helyzetekre is.

De igen, rengeteget olvastam, és nem légből kapott, pusztán divatos vagy épp populáris ostobaságokat. Sőt pszchológiát is tanultam (és nemcsak hallgattam...) hosszú éveken keresztül.

Már csak zárójelben jegyzem meg, hogy teljesen normális házasságban élünk - igen, ilyen is van a mai világban is.

És elárulom, hogy tisztában vagyok az étkezésnek a gyerekekre tett hatásával is - csak hogy egy-egy apróságot kiemeljek. De ezeken kívül még rengeteg dolognak utánajártam, informálódtam hiteles forrásokból, tanultam neves szakemberektől. De most ezeket nem sorolom föl.

Ezért csak ennyivel zárom: Nolite iudicare, ut non iudicemini. (Máté 7.1)

2015. máj. 22. 21:11
 13/15 gago77 ***** válasza:
Vannak szelsosegesen nehezen nevelheto gyerek, es a rossz pelda mindig is ragadosabb volt, de hogy van az, h regen ez nem volt ilyen gyakori, mint manapsag? Radasul Neked tobb is jutott volna?? Szerintem csak kifogasokat keresel. En nem itelkezek: ha egyik gyereked sem hallgat Rad, az azert van, mert nincs tekintelyed elottuk, ami pedig nagyon valoszinu, h nevelesi hiba. Ez teny, nem itelet. Ujfent leirom, nem kell, h ismerjelek, hisz Te magad irtad le, hogy 11-szer kell kerni toluk valamit, h megcsinaljak.. Hozhatsz ide barmilyen bibliai bolcsesseget, a teny attol meg teny marad.
2015. máj. 25. 10:36
 14/15 A kérdező kommentje:

Ők nem szélsőségesen nehezen kezelhető gyerekek, sőt. Ezt akkortájt kezdték, amikor közösségbe kerültek.

Addig is volt rá ritkán példa, de nem ez volt a jellemző.

Ettől függetlenül gyerekek, értelemszerűen a gyerek mindig próbálgatja a határait.

Egy szóval nem mondtam, hogy egyik sem hallgat rám. És azt sem, hogy ez mindig is így lett volna.

Eszemben sincs 11-szer kérni valamit, egyszerűen kíváncsi voltam, meddig mennek el.

Igen, régen nem volt ennyi neveletlen gyerek, de régen sokszor erőszakkal érte el (sok) szülő, amit akart, azért ez már idejétmúlt dolog - hogy finoman fogalmazzak.

Másodszor, mivel manapság tényleg sok gyerekre sok mindent ráhagynak (ami ránk egyáltalán nem jellemző), nyilván sokkal nehezebb is ma nevelni egy gyereket, mert sokkal több rossz példát lát.

Úgyhogy nem kifogásokat, hanem jó megoldást keresek.

2015. máj. 25. 20:47
 15/15 gago77 ***** válasza:
En sem azert mondom, h mindenkepp vitazzak. Az egyszer tutti, h nem egyszeru ma szulonek lenni! Nagyon nehez elerni, hogy a gyerekre a kulvilagbol raomlo negativ mintak, peldak, ne legyenek rossz hatassal. Azt mondjak, az elso 3 ev a legmeghatarozobb, de az elso 7 evvel bezarolag gyakorlatilag ki van alakitva a gyerek alap szemelyiseg szerkezete. Mivel a bolcsi 3 evesen az iskola meg 6 evesen kezdodik, nem sok esely van megovni oket a negativ hatasoktol, es ez meg is latszik, de az is teny, h sok szulo tul engedekeny a gyerekevel. Amugy en sem vagyok eroszakparti, legkevesbe sem. Nem tudtam, hogy ezt csak "tesztkent" csinaltad, a leirasod alapjan nekem ugy jott le, h nalatok ez altalanos. Valahogy el kene erned, hogy megszokjak: akkor is komolyan gondolod, amit mpondasz, ha nem emeled meg a hangod..
2015. máj. 26. 09:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!