Érdeklik már a betűk 4 éveseteket? Ismeri már az ábécét? Ti hogyan tanítottátok meg gyermeketeknek?
4,5évesem kb 3-4 hónapja kezdte el érdekelni, reggelente a reggelizöpehely dobozon kérdezgette a betöket, de minden nap.
Most már letudja írni a nevét, a barátnöje nevßet és azt, hogy mama, papa. Ezeket kérte, hogy írjam le neki, és utánna átmásolta, most már megy neki másolás nélkül.
Ha fogékony rá, akkor érdekelheti.
Lányomat 4 évesen elvarázsolták a számok. A betűk nem, de a számok...egyszerűen érdekelte őt, és kérdezte, nézte, megkereste az újságokban, a könyvekben a számokat. Nem kellett külön tanítani, felfedezte. Aztán utána számolni is elkezdtünk, amikor láttam, hogy ennyire érdekli (ujjammal mutogattam a számokat, ő meg számolta).
Bátyám anno 4 évesen kezdett olvasni, imádta a betűket! Úgyhogy, ha egy gyereket érdekel, akkor az látszódik, és lehet vele foglalkozni (pl. leírod neki a betűket, mondod mit írsz, mutatod az újságokban a betűket, vehetsz neki betűs kockákat, és azokkal kirakóztok stb).
ha érdekli, és kérdezi, akkor persze válaszolj, de konkrétan tanítani ne tanítsd, egyrészt lehet másféleképpen tanítod, másféleképp alakítod ki a logikáját, mint majd a suliban, és különbözni fog a többiektől, másrészt unatkozni fog órán, ha kicsit elevenebb, nem csendben hallgatja a többieket, hanem rosszcsontkodik, így már elsőben ráragasztják a rosszgyerek jelzőt, akkor meg aztán vége...
Hidd el, láttam pár ilyet :( Szóval ha kérdezi, válaszolj, de tanítani ne tanítsd
Ikerfiaim 2,5 évesen a legtöbb nagybetűt felismerték. Volt egy puzzle játékuk, ahol rajta voltak a betűk, kérdezgették, mi van rajtuk. Én mindenhez hozzátettem egy szót, amit azzal a betűvel kezdődött, pl. volt a dédi betű, mama betű, stb. Így is jegyezték meg, és sokáig foglalkoztatta őket. Először azt hittem, hogy tkp a puzzle darabkákat jegyezték meg, de nem, mert könyvekben is felismerték a nagybetűket.
Most 4 évesek, és nem sok maradt meg a régi tudományból, csak a családban előforduló nevek kezdőbetűit ismerik fel, meg pár könnyebbet, pl. x és hasonlókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!