Hogyan tudom megtanítani a 2,5 éves lányomat önállóan kanállal enni? Az istennek sem hajlandó kanalazni. Szeptembertől ovi, addigra tudnia kellene enni magától.
"4. Hogyan tanítsuk meg önállóan enni?
Az önálló evésre tanítás már az első
alkalommal elkezdődhet: ha akarja,
megfoghatja a kicsi a kanalat (és
hogyne akarná, hiszen végre egy
érdekes, izgalmas dolog, amit legálisan
tömhet a szájába )
Fontos, hogy az étkezéseknek mindig
legyen egy kerete: ültessük etetőszékbe (vagy ha még nincs a
hordozóba vagy pihenőszékbe) a kicsit, kapjon előkét. Hagyjuk, hogy
a maga tempójában egyen, ne akarjuk gyorsan megtömni. Engedjük,
hogy maga kísérletezzen a kanál megfogásával, később, a tányérból
maga vehesse ki a falatot. Általában onnan tudjuk meg, hogy eleget
evett, hogy már nem tátja a száját, illetve, amikor már nagyjából
maga kanalaz, elkezd maszatolni, játszani az étellel. Ezt egy bizonyos
fokig hagyhatjuk, mert ezzel sokat tanul, de felállíthatunk bizonyos szabályokat például, hogy nem szabad a földre ledobálni az ételt, a
kanalat stb.
Közös étkezésekhez már kezdettől fogva a saját asztalunkhoz
ültethetjük, ehetünk közösen, ha érdeklődik ételeink iránt, nyugodtan
megkóstolhatja az életkorának megfelelő falatokat. Az se baj, ha csak
nézelődik vagy játszik az etetőszékben ülve, miközben mi eszünk:
közben figyeli mit csinálunk, és elsajátítja a mozdulatainkat.
Legyünk türelmesek! Előbb-utóbb minden gyerek megtanul
önállóan enni. Persze sokkal gyorsabb és kényelmesebb lehet
gyorsan megtömni a babát, és túllenni az etetésen, de ha néhány
hétig türelmesek vagyunk, és hagyjuk, hogy maga kísérletezzen,
akkor hamarosan megszabadulhatunk az etetés terhétől, mert a kicsi
javarészt önállóan fog enni.
Amikor már szilárd ételeket eszik, szépen rág, tegyünk a tányérjára
kis falatkákat, a kenyeret, a gyümölcsöt kockázzuk fel, és hagyjuk,
hogy ő csipegesse fel. Azon se háborodjunk fel, ha a darabos főtt
ételeket kézzel eszi, de persze elmondhatjuk neki, hogy a kezével
nem tapicskolhat a főzelékben és a levesben, hogy abba nem
nyúlunk bele, hanem kanállal kell enni......"
Ja, még azt hozzátenném: nagyon fontos, hogy csak olyat rajzoljon a gyerek, 7 éves kor alatt, amit saját maga akar! NE legyen hangsúly minták rajzolásán! Amikor az önbizalom hiányossal rajzoltam, láttam, hogy ő X dolgot (hóember, cica, már nem emlékszem) akart volna rajzolni, és elgörbült a szája, hogy "ő nem tud :(" . Tehát nagyon fontos, hogy rajzoláskor abban segítsünk az ovisnak, (vagy 2 évesnek), amit ő akar rajzolni, és semmit ne erőltessünk! Érezzünk rá, hogy szívesen engedi-e éppen akkor, hogy megfogjuk a kezét, és együtt rajzoljunk-e egy picit!
A kanállal detto. Erőltetni semmit se kell, hacsak nem a szülő részéről a türelmet. ;-)
Az oviban nálunk a 2ovónéni és dadusok is ketten ott ültek a kiscsoportos beszokós gyerekek között és akit kellett, etettek. :) nálunk is volt olyan gyerkőc,aki nagyon nem akart egyedül enni, de az oviban ahogy látja a többi gyerektől elkezdte ő is csinálni.
Az én fiam az ellentetje, őt kb 15-16hónapos korától nem lehetett etetni, csak ő maga egyedül. Ez mindnre vonatkozott a levesre is. Bár azt azért az elején csellel segítgettem neki, de nehezen tűrte. És sose lehetett ráadni előkét ráadásnak, egyszerűen idegbajt kapott tőle. Igaz bőven volt mosnivaló, de hát ő meg egy ilyen gyerek volt. EGyébként gyorsan belejött a szép evésbe, 2éves korától már lecsökkentek a foltok-maszatok. De vannak kaják, amivel most 3évesen is nagyon összekeni magát. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!