Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan lehet a gyereket nem...

Hogyan lehet a gyereket nem elkényeztetni?

Figyelt kérdés
Amikor még csak terhes voltam, szentül meg voltam győződve, hogy az én gyerekemből bizony nem lesz egy anyagias, elkényeztetett fruska. Most majd fél éves és azon kaptam magam, hogy mindenből a legkülönlegesebbet veszem neki, szinte nem is érdekel, hogy mennyibe kerül, és azon ábrándozok, hogy ha majd nagyobb lesz, beszabadulunk ide meg oda és jókat vásárolgatunk, meg mindenből pinkit veszek meg csillogósat, áááh, annyira szeretem, de le kell állítanom magam! Szeretném, ha mindenből neki lenne a legjobb és legszebb, de azt is, hogy tudja értékelni is azt. Van erre valamilyen módszer, hogy úgy nyaljam ki a fenekét, hogy ne legyen egy miss belőle? A munkahelyemre se megyek vissza, olyan melót választottam magamnak a gyes után, ami mellett nagyon sokat tudunk majd együtt lenni, tehát nem azért csinálom a mindent megveszek sztorit, hogy kompenzáljak vele. Meg fogom tudni vele ezt beszélni?
2010. febr. 16. 23:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Nem tudom. Nálunk is folyik ki a játék az ajtón, hiperbabakocsik a garázsban, babaúszás/angol, a fiamnak több ruhája volt eddigi 1.5 életéve alatt, mint nekem meg a férjemnek életünkben összesen.

Nem vagyunk pedig lóvésok egyátalán, de inkább rá költöm. Ő el van kényeztetve, mindenki úgy ugrik amúgy is, ahogyan ő fütyül - csak én nem, én vagyok a "gonosz" határozott anyu - de nem bánom, mert velem is így volt, amikor kicsi voltam és határozott, magabiztos személyiségű ember lettem.

Amúgy meg valljuk be magadnak is veszed, nemcsak neki. Most a csillogós bébipinki cipőcske tesz boldoggá annyira, mint rég egy új ruci:-))

2010. febr. 16. 23:19
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

A megbeszélés egy dolog, de a gyerekekre a szavaknál sokkal erősebben hat a példa. Amit tőled lát, az lesz a példa, azt utánozza- megdöbbensz majd, mennyire.

Azzal, amit leírtál, épp a miss felé nyomod, nem kicsit...

Fenekét kinyalni- értem én, persze, nyilván minden szülő (na jó, minden értelmes szülő) a legjobbat akarja a gyerekének. Abban viszont már megoszlanak a vélemények, mi legyen ez a "legjobb"?

Részemről az önismeret (lehetőségek,képességek), az emberi értékek, a világunk megismerése, a nyitottság / kíváncsiság az élet iránt - ezek azok a dolgok, amiket szeretnék átadni a kisfiamnak.

"mindent megadni" - ebben vannak fokozatok. Nyilván, ne csak egy kiságy legyen a szobájában, de ha "mindent" megveszel, nem marad helye a kreativitásnak, a felfedezésnek, a személyiség alakulásának.

Tudom,közhely, de minden közhely alapján nagy igazság van: a kevesebb több.

2010. febr. 16. 23:31
 3/12 A kérdező kommentje:
Ez így van! :) Attól vagyok boldog, ha megvehetem neki!
2010. febr. 16. 23:33
 4/12 A kérdező kommentje:

Az előző kommentet az első Válaszadónak írtam! :)

2. Válaszadó: nagyon megdöbbentem magamon, mert pont így gondolom, ahogy leírtad! Mégis másképp teszek. Valami középút kéne. Mondjuk játékból nem veszek neki egy féléből ezret, meg (még) van olyan gyerek, akinek ezerszer több játéka van, de ami neki van, az a legtutibb mindenből. Ruha az viszont temérdek. Kapunk is, olcsón is jutok hozzá, így veszek is. A mostani ruháit szerintem egyszer ha fel fogja venni, mert mire végigérünk rajtuk, addigra kinövi mindet, pedig sokat ajándékba is adtam másik babáknak.

2010. febr. 16. 23:41
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Attól legyél boldog hogy vele vagy ne attól hogy veszel neki valamit. De ha nem mész dolgozni és ott állsz a nagylányal a boltban aki hisztériás rohamot kap mikr nem veszed meg neki a méregdrága cucokat észbe kapsz te is.
2010. febr. 16. 23:41
 6/12 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem nem feltétlenül lesz belőle miss...

De ez rajtad múlik,hogy a késöbbiekben hogy neveled.Amúgy nálunk is ezek vannak amit leírtál(nekem 2 lányom van) Szerencsére nincsenek anyagi gondjaink és én is mindent megveszek neki... :) DE amiben bízom az az,hogy mivel mi sem vagyunk az apjával egy észjátszós sznob majmok,nem a mutogatás az életünk,neki se a látszat lesz a fontos.A másik dolog pedig amit ha már lesz kis eszük meg fogok nekik tanítani a valamit valamiért elv...

2010. febr. 16. 23:43
 7/12 A kérdező kommentje:
nem hülyeség a vmit vmiért... mondjuk segítsen port törölni és utána jöhet a díszes csecsebecse
2010. febr. 16. 23:51
 8/12 anonim ***** válasza:
50%
Én bízom benne,hogy ezzel így megtanulják valamennyire,hogy nem pottyan csak úgy az ölükbe minden,hanem igen is tenni kell érte ha valamit szeretnének... Reméljük beválik :)
2010. febr. 17. 00:01
 9/12 anonim ***** válasza:
Amíg ilyen kicsi, addig úgysem érdekli. Amint kicsit nagyobb lesz, és odafigyel ezekre a dolgokra, adj neki feladatokat (nem nehezekre gondolok, hanem pl. rajzolj fát, autót, később rakj rendet, stb), hogy tisztában legyen azzal, mindent megkaphat, ha hajlandó érte tenni valamit. Lehet, hogy nem jól gondolkodom, de én így fogom majd csinálni, persze így sem fog mindent megkapni, mert azt is meg kell tanulni, hogy van határ, de tudni fogja, hogy a világ a valamit valamiért elv alapján működik:)
2010. febr. 17. 07:40
 10/12 anonim ***** válasza:

Nem attól lesz egy gyerek elkényeztetve ha esetleg mindenből a legjobb cucca van.Hanem maga a viselkedés fog dominálni.Lehet attól még szeretetreméltó, okos, ügyes, kisgyerek mert jó ruhákban jár.Viszont az valóban igaz hogy ha azt látja anyától hogy jujj megyünk vásizni ezt és ezt meg kell vennünk, attól függetlenül hogy nincs rá szükség,akkor ha már nagyobb lesz érteni fogja és ez lesz számára a természetes is.Tudni kell azt hogy hol a határ.Tudom hülyeség de amikor a 1,5 éves lányommal elmegyünk mondjuk az auchanba vásárolni, direkt végigmegyek vele a játékosztályon lassan, nézelődve,és mindezt úgy hogy nem kap onnan semmit.Vagy ha sétál mellettem és levesz vmit a polcról akkor azt bizony vissza kell tenni, és minden hiszti nélkül meg is teszi.Én is igényes vagyok, a gyerekemet is jó rucikba öltöztetem, de nem esem át a paci másik oldalára.

Sztem minden rajtad múlik, általad lesz egy kis tündér, vagy egy nyafka kislány..

2010. febr. 17. 09:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!