Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mennyire helyénvaló, ha egy...

Mennyire helyénvaló, ha egy óvodás kisgyereknek megtiltják olyan kifejezések használatát, mint a helló, csaj, pasi, kaja, francba, fenébe stb?

Figyelt kérdés
Irritálna, vagy megmosolyogtatna, ha ez a gyerek udvariasan bár, de helyreutasítja az ilyen szavakat használó felnőtteket?
2008. aug. 21. 00:55
 1/7 anonim ***** válasza:
68%

Az enyémek "helyreutasították" a felnőtteket.

Senkit nem irritált. Viszont valamiért utána, az ő jelenlétükben mindenki jobban figyelt a pongyola beszéd elkerülésére. :))

2008. aug. 21. 05:43
 2/7 anonim ***** válasza:
64%

Engem nem irritálna az biztos,valamennyire ugyis csúnyán fognak beszélni,mivel az ovodában a többi gyerek is ezt teszi,ha nekik szabad,a másiknak miért ne!

Megtiltani,teljesen ugy sem lehet.

2008. aug. 21. 07:23
 3/7 anonim ***** válasza:
69%

Nem megtiltani kell. Ha a szülők nem használják ezeket a szavakat, a gyerek sem fogja. (az oviban kevésbé ragad mint otthon csak a szükők ezt nem szívesen látják be)

Ha meg otthon is használják, miért tiltanák meg? :))

2008. aug. 21. 10:29
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem tudom. Én fiatal anyuka vagyok, én gyakran használom a pasi, csaj, kaja szavakat, kösszönni pedig mindig hellóval szoktam olyanoknak, akiket tegezek. De a francba és fenébe szavakat a gyerek előtt nem használom, olyankor azt mondom, hogy csudába, vagy ej a macska rugja meg :)) Viszont én biztosan kicsit ideges lennék, ha kijavítana valaki, hogy ne mondjam pl. azt, hogy kaja. Meg is mondom miért. A volt párom nagyon megszállott volt ilyen téren, és minden pillanatban kijavított. Még akkor is, ha éppen nem is vele beszéltem. Volt, hogy egy mondatot nem tudtam végigmondani telefonban (barátnőmmel beszéltem), mert ő ott állt mögöttem, és közbeszólt. Nekem ez az időszak egy rámálom, amit csak tetézett ez a dolog, ezért bennem ez nagyon negatív emlékeket kelt.

Egyéni véleményem az, hogy valószínűleg senki nem botránkozna meg hangosan, ha egy gyerek udvariasan kijavítja, de ezek nem csúnya szavak (a két utolsó kivételével), tehát nincs szükség kijavításra. Nem irodalmi szavak az tény, de nem is csúnyák. És szerintem nem jó egy gyereket arra tanítani, hogy javítson ki másokat. Nagyon szép, ha ő nem használja ezeket a szavakat, mert tényleg nem valami fenköltek, de nem szeretném, ha egy kisgyerek megszólna, amiért én viszont használom.

Mondjuk én nem tiltanám meg, mert mint mondtam, én is használok ilyen szavakat, de amúgy az oviban elég sok szót tanulnak a gyerekek, olyat is, ami a szülőknek nem tetszik. Világosan emlékszem rá, hogy én az oviban tanultam a "kurva" és "buzi" szavakat, bár a jelentésükről fogalmam sem volt, csak azt tudtam, hogy nagyon nagyon csúnya, és ha felnőtt nem hallja, akkor arra kell mondani, akire nagyon haragszom :))) Amúgy meg szerintem ami fontos, hogy a gyerek megtanuljon disztingválni, tehát tudja, hogy ezt vagy azt a szót mondhatom a szomszéd Pistinek, de az óvónéninek nem.

2008. aug. 21. 10:42
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

2010. júl. 5. 14:21
 6/7 anonim ***** válasza:
Nem,nem csunyák,az utolsó 2 szó kicsit de nem nagyon. 
2010. júl. 5. 14:22
 7/7 anonim ***** válasza:
Az csúnya szavamat az en kislanyom is javitja, nincs ezzel semmi gond es az ovonenik munkajat /is/ dicseri.
2016. aug. 27. 23:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!