Mikor tudta helyesen használni a -val, -vel toldalékot gyermeked?
A fiam 2 éves és 3 hónapos, de a -val, -vel toldalékot már helyesen használja.
Annyit tehetsz, hogy minden alkalommal, mikor meghallod, hogy rosszul mondja, kijavítod. Előbb-utóbb jól fogja mondani, nem hiszem, hogy gond lenne ezzel.
Ne javítsd ki direktbe, inkább kérdezz vissza helyesen. Pl. ha azt mondja, hogy kékvel, kérdezd meg, hogy a kékkel?
Egyébként a lányomnál sosem volt ezzel probléma, a kezdetektől jól használta. Másfél évesen már összefüggően beszélt.
Nekem nem rémlik, hogy ezzel valaha is gond lett volna, de ez nem jelent semmit, az enyém más dolgokat mondott egy ideig furán :) Mondjuk ő sem kapkodta el a beszédet, két éves már jócskán elmúlt, amikor először megszólalt, de utána hamar belejött. Egy időben viszont önkényesen elhagyta a névelőket, pl. egyszer a szájával vett ki egy kekszet a kistáljából, és utána mondta, hogy "úgy ettem, mint kutya".
De nincs ezzel semmi gond, ha tőletek helyesen hallja, akkor rögzülni fog nála is a helyes használat egy idő után.
Négyévas koromben már tudtem használni a toldalékoket.
Időval már a ragokkel sem volt bajem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!