Mellőzni lehet a gyermek életében az aktuális, trendi dolgokat?
azt nem tudod kikerülni, hogy ilyenekre vágyjon, mert mindig a másé a jobb. viszont ha így neveled akár gondolkodhat ő is így...
egyébként az anyaság a legjobb példa arra, hogy az ember feladja az elveit :D
enyém 5 éves, nincs okostelefonunk se tabletünk csak egy netbookunk. viszont az oviba visznek a gyerekek tabletet és vágyik rá... nekem ettől a helyem égnek áll, nem vagyok ellen, biztos neki is lesz, na de 5 évesen??? :)
Véleményem úgy mondom el, hogy szerintem az első felnövő generációk között vagyok, akik már ebben a fogyasztói közösségben nőttek fel.
Nem szabhatod meg, hogy mire vágyjon, max ha hasonlóan gondolkodó szülőkkel valamilyen bentlakásos uniformizált suliba járatod, és a valósággal nem kell találkoznia 20 éves koráig.
Az én szüleim is ilyen mentalitásúak voltak, és valami hihetetlenül borzalmas volt, hogy a szüleim hihetetlen jellemnek gondolták magukat, még gimiben is olyan ruhákban kellett járnom amit "úgy is hamar kinő", egy kártyajáték vagy gyűjtős akármi úgyis hamar kimegy a divatból. Úgy vettem észre, hogy a közösségi élet szerves része, hogy a pubertásban a gyerekek ronda játékokat gyűjtenek. Aki nem az kimarad. Borzasztóan lehúzta a tanulmányi eredményemet, és kb csodával határos, hogy orvosira mentem. Úgy gondolom sokkal többre is képes lettem volna. Sosem elég jó semmi, mindig azt nézem, hogy lehetne jobb is, hogy mások hogyan néznek rám, elfogadjanak, ne úgy, mint a gimiben.
Szerintem ezen okok miatt én borzasztó felszínes leszek egész életemben.
Amekkora yolo meg swag van már általánosban is tuti nem erőltetném a gyerekre a mindenféle utópista jellemeket. Menjen rá másnak a lelki élete.
Nem fogod tudni kikerülni, ha a gyerek közösségbe kerül, akkor úgyis találkozni fog ezekkel.
Van ilyen barátnőm, a gyereke meg sóvárgott egy épp divatos játék után, és azt mondta, hogy bárcsak azt kapna Karácsonyra.
Nem mondom, hogy be kell gyűjteni az összes trendi sz...t, de a gyerek nem biztos, hogy megköszöni, hogy anyuka elvei voltak.
Nekem is van pár dolog amire közöltem hogy nem (ha megkínoznak se nézek meg High School Musical-t, mert idegrohamot kapok az ilyen kornyikálós nyáltól), de pár dologban feladtam már az elveimet. Nem érdemes mindenben keménykedni.
Egy-két dologban lehet elveket támasztani, abból nem lesz semmi baja, de ahogy nő a gyerek, úgy kell mérlegelni, hogy mi az, ami tényleg fontos, és mi az, ami nem annyira. Én pl. szerettem volna tamagocsit, nem kaptam, mert a szüleim szerint borzalmas (igazából nem tudom, mi volt olyan szörnyű rajta, de mindegy), de elveikkel ellentétben beengedték a lakásba a Barbie babát meg a rózsaszín pónikat, és nem lettem ízlésficamos.
Alapból én is olyan merev és konzervatív vagyok, mint Te, de azért igyekszem lazulni. :) Tévé nálunk sincs, YouTube-on néznek valamennyire megszűrt meséket, de azért már nem olyan szigorú ez a szűrő, mint korábban. Igyekeztem ellenállni a Batmannek, Pókembernek, de a fiam rákattant a Pókemberre, a mesét továbbra sem nézheti, de kapott pókemberes kesztyűt, nagyon menőnek érzi magát vele, és tényleg nem lesz tőle semmi baja.
A Monster High babákat remélem, mi is ki tudjuk hagyni az életünkből, talán mire a lányom akkora lesz, ki is mennek majd a divatból.
Szerintem nem lehet mellőzni. Ha eltiltod tőle akkor:
1, nem fogja tudni, hogy a világ körülötte miről beszél, kimarad, kizárják a dolgokból, nem lesz közös témája másokkal
2, ki fogják közösíteni és pokollá teszik az életét
3, ma már minden a neten folyik, pont ma mondták be, hogy pár év múlva már csak neten lehet egyetemre jelentkezni. De ott beszélik a házifeladatot, az iskolát, a közelező olvasmányokat, még a tanárok is ott kommunikálnak a tanulókkal és valljuk be, ami az életben napok vagy hetek alatt intézel el, azt neten sokszor 5 perc.
Tapasztalatból mondom, engem is tiltottak, de semmire sem mentek vele, csak rosszat okoztak nekem és szenvedtem.
Amúgy meg ezt lehet normálisan is csinálni. Nem minden ember okostelefon meg netfüggő egyén aki egész nap lövöldözős játékokkal játszik.
Szerintem itt veled van a baj. Az egy dolog, hogy te milyen vagy, minden jogod meg van hozzá, még akkor is erősen túlzásnak tűnik. Mert most még úgy gondolod, hogy jót teszel a gyereknek és csak az ártalmas dolgokat távolítod el, de aztán még jön ez meg az, és a végén már ott fogunk tartani, hogy mindent tiltasz amit te nem szeretsz még akkor is, ha semmi rossz nincs benne, csak az, hogy te nem tudod elfogadni, hogy mások szeretik azt amit te nem. De a gyereked nem kényszerítheted rá, hogy olyan legyen mint te, mert ez nem így működik, ő egy önálló egyéniség. Amíg ezt nem tudod elengedni, addig szerintem ne is legyen gyereked.
én is ilyen vagyok,szerintem teljesen kikerülni nem lehet ezeket,de sokkal kevesebb sz@rral meg lehet úszni a gyerekkort.
Nekünk nincs tévénk,ez sokat segít a helyzeten,a másik fontos tényező,hogy olyan közösségbe kell járatni ahol hasonló gondolkodású családok vannak.
Waldorf ovi,vagy nálunk a katolikusban is sok ilyen van,nagy családosok agymosás-mentesek.
Szerintem ez a kettő a legfontosabb.
8: Azért ne mondd már, hogy aki mértékkel megenged dolgokat a gyereknek, az már agymosott. Nem lehet mindentől elzárva tartani a gyereket, hanem meg kell tanítani szelektálni, gondolkodni. Voltam olyan gyerekzsúron ahol ki volt téve egy tálban gumicukor is az asztalon. Azok a gyerekek akik otthon nem kaphattak soha mert anyunak elvei voltak, azok rárepültek és tömték magukba. Míg más gyerekek elmentek az asztal mellett, esetleg vettek egy-egy darabot. Persze lehet mondani, hogy akkor nem kell olyan zsúrba járni ahol anyuka ilyet tesz ki a szendvicsek mellé, de nem mindig leszünk a gyerekeink mellett kivont karddal őrködve.
Én egyszer engedtem, hogy megvegyünk egy agyonreklámozott vacakot. Persze láttam én hogy sz.... r, de nem volt drága. Ezt akarjátok? Tessék. Volt nagy csalódás én meg megtarthattam a kiselőadást arról, hogy a reklámok azért vannak, hogy eladják nekünk a termékeket és nem mindig az igazságot mondják. Hetekig azt hallgattam, hogy át lettek verve, és egy-egy új játék reklámja alatt megkérdezték, hogy anyu, megint hazudnak vagy ez tényleg jó?
Azóta se volt soha hiszti.
Kérdező: "Nem szeretném, ha a gyerekem ilyenekkel játszana, ilyenekre vágyna."
Az, hogy neked mi tetszik, az egy dolog. Miért kötelező a gyereknek is ugyanazt szereti?
Van barátnőm aki megvette a gyerekeinek a Monster High babát, de a gyerekeknek a kezdeti nagyon rövid lelkesedés után a doboz aljára lett hajítva, nem játszanak vele, nem is kérnek ilyet, ők maradtak a Barbie babánál. Más barátnőm az elvei miatt nem vett, a gyerek meg folyton azért rágta a fülét. Én vettem az enyémeknek, nem mondom, hogy mind tetszene, de nem is nekem kell játszani velük. Ők meg ugyanolyan történeteket játszanak el, mint más babákkal: iskolába mennek, játszanak, szerelmesek lesznek, összevesznek...
Azt meg hogy milyen lesz az ízlése, nem biztos, hogy bele tudod nevelni. Nekem is más a két gyerek, pedig ugyanaz a nevelés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!