Nem túl késő 8 évesen kezdeni a sulit?
Kisfiam szeptemberi, most töltötte a 6-ot.
Vannak beszéd illetve viselkedési problémái emiatt jár logopédiára, tornára és kognitív fejlesztésre.
A viselkedés úgy értendő hogy csöndes, vissza húzódó, magának való alapvetően, viszont ha ő úgy dönt hogy valamit nem akar csinálni pl fejlesztésen, akkor semmivel nem lehet rá venni, nem csinálja. (Ez fordított esetben nem igaz, tehát olyan nincs hogy nem szabad de ő mégis megteszi.)
Az óvónő vissza akarná tartani még egy évet az oviban. Valahol megértem, de engem mégis aggaszt hogy 8 éves lesz akkor mire kezdi a sulit.
Számomra olyan riasztó a 1,5-2 év korkülönbség a többi gyerekhez képest.
Van itt olyan akinek ennyi idősen kezdte a sulit. Vagy esetleg olyan ahol az óvoda vissza tartotta volna, de a szülő akkor is beíratta iskolába? Egyáltalán lehet ilyet, vagy ha az ovi nem engedi akkor nincs mese, marad?
amit leírtál azok alapján tényleg nem iskolaérett most. persze nem vagyok szakember, ne annak vedd, csak megjegyeztem a tapasztalataim alapján.
viszont ez változhat :) csak rajtad múlik... ovit ne várd a csodát, egy időben nagyon felkapott volt a vegyes csoport, na ennek most látják kárát a kicsik. kiscsoportban szuper mert sokkal gyorsabban fejlődnek, nagycsoportban pedig az ellenkezője, tbbet árt mint használ, visszafejlődnek... ezt ki merem jelenteni, én is vegyes csoportban dolgoztam, szerencsére nálunk idén megszüntették, pont ezért, mert nem tudtuk engedni iskolába a gyerekeket. az iskola előkészítés is képtelen, nem lehet 5 gyerekkel foglalkozni miközben a többi felügyelet nélkül lézeng és őrjöng a csoportban...
beszéde nem vészes, viszont sokat gyakorolj vele, küldj be egy füzetet a logopédusnak, ő meg írja bele miket csinálnak, milyen feladatokat vesznek, milyen mondókákat tanuljatok meg...
ha jól értem feladathelyzetbe te se tudod tartani. ez nem jó, suliban nem 20 percet kell figyelni, hanem 4x-5x 45 percet! sokat üljetek és feladalapozzatok. netról nyomtass...
matek. igen, szerintem is :) 10ig számolni kevés az iskola érettséghez, 3 évesek is 10ig számolnak. a legjobb a társas, dobókocka, lépni. azonkívül minden nap csináljatok matek feladatokat a konyhában :) na nem nagy dolgokra gondolj, épp ezért fog hirtelen fejlődni ha jól csinálod.
tegye ő a teába a cukrot, kanalazza a lisztet. tegyed ki a mandarinokat amit vettél és számolja meg. mellé a banánt és azt is. mondja meg melyik a több.
ezekkel sokat fejlődik majd és ha ráérez, nagyon gyorsan fog fejlődni :)
a rajz pedig nagyon nagyon fontos! nem azért, mert szépnek kell lennie, hanem mert a suliban meg kell tanulnia írni, amit csak akkor fog tudni könnyen elsajátítani, ha a keze már ügyes, ehhez ugye rajzolnia kell.
szerintem nem feltételnül jó az, hogy rajzoljon egy dínót ha még nem tud. jobb az, hogy rajzoljon valamit. aztán nézzétek meg mire hasonlít. ezek a kis dolgokból pedig megtanul majd tudatosan azt rajzolni mint amire hasonlít az irkafirka :)
nem tudom hogy vannak a felmérések, nálunk már megvoltak, sőt, nálunk már a középső csoportos fiam is túl van rajta. kérdezz rá az óvónőnél mert ha ő visszatartaná te meg egyetértesz akkor el se küldi akár. azt meg azért nem kéne kihagyni, mert fél év alatt simán megtáltosodhat. amiket írtál, azok tényleg olyanok, hogy simán 2 hónap múlva ugrásszerűen megváltozhat bennük :)
Tudom hogy el van maradva jócskán, ezzel tisztába vagyok.
Teljesen tanácstalan vagyok.
Ezeket a példákat inkább annak érzékeltetésének írtam hogy magam se tudom miért de imádja magát teljes hülyének tenni. Szóval olyan dolgokat amiket tudom hogy tud azokat is úgy csinál mintha nem tudná, és nem csak más előtt van hogy előttünk is. Konkrétan monduk a szám felismerést én se tudtam hogy felismeri a számokat, egyszer csak matrica albumba ragasztottuk a matricákat úgy hogy én mutattam a matricát neki pedig meg kellett mutatnia hogy hova való. Egyszer csak nem mutatta hanem mondat a 27-es matricánál hogy "oda ahova kettes és a hetes van írva". Konkrétan dobtam egy hátast mert tényleg fogalmam se volt hogy megismeri a számokat.
Viszont a csorda szellem nagyon viszi őt. Tehát ha 20 gyerekből 15 csinál valamit akkor beáll 16iknak, és csinálja amit kell. De ha a húszból csak 4üknek kell csinálni, akkor már inkább ahoz a 16 hoz csatlakozik akinek nem kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!