Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Főzésben jól gyakorlott...

Főzésben jól gyakorlott anyukák, segítenénk egymásnak, hogy gördülékenyebben menjen gyerek mellett ez a házimunka?

Figyelt kérdés

Sokszor olvasom itt a kérdések között, hogy nem, vagy nehezen megoldható kisgyermek mellett a főzés sokunknak. Sokan dorgáló jelleggel csak annyit "segítenek" másokon, hogy "alvásidőben nem tudod megoldani?de béna vagy..." Volt idő, amikor én is nehezen lettem úrrá a feladaton. A lányom újszülöttként sem aludt órákon át, sőt, kb.8 hónapos koráig beérte nappali 3x 30 perccel!

Sok tippet kaptam itt is, van amire magamtól jöttem rá, hogyan lehet időt, energiát spórolni a főzéskor, mert hiszen ez nem olyan, mint a takarítás, hogy ráér akár napokat is halasztgatni. Jómagam jelenleg másfél éves csemetém mellett 2 naponta főzök, de van, hogy mindennap csinálok ezt-azt a konyhában.

Hasonló ötleteket várok még én is, mint az alábbiak, de remélem segítenek másoknak is a jobb időbeosztásért.:

-előző este leveszöldségeket összeaprítani, másnap csak oda kell tenni

-húst este felszeletelni, kloffolni, esetleg panírozni, másnap csak sütni kelljen

-lecsónak zöldségeket szintén előző este aprítani

-amit csak lehet, dupla adaggal főzni, felét fagyasztani (pl. pörkölt, bolognai, nokedli, töltött káposzta)

-kisült kelt tésztás süteményt frissen fagyasztani, kiolvasztva mintha akkor sült volna

-húsokat eleve felhasználásnak megfelelően fagyasztani( szeletekre vágva, darálva, stb.)

-ha van olyan recept, amit este össze lehet állítani,másnap befejezni, akkor elsősorban azt használni (pl. pogácsa, sült túrógombóc alapja, rakott ételek)

Kb. ezek jutnak most eszembe, hasonló ötleteket várnék, segítve ezzel mindenki könnyebb napjait.

2014. okt. 29. 14:13
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

3-as vagyok. Sokszor én is esténként főzök. Vagy készítek elő. Mivel nekem már a 3. gyerkőc, én azt tapasztaltam, nagyobb gyerek mellől már könnyebb főzni, mint a pici mellett gyesen, akárhányszor is alszik.

A nagyobbak már nekem is segítenek pl. panírozni, süteményt sütni. Nálunk a muffinok nagyon gyerekbarát édességek, csak összekutyulom, beledobunk pár dolgot, csoki, mazsola, gyümölcs, dió stb. és megy a sütőbe.

Mivel a rántott dolgokat nagyon szeretik, előre bepanírozok sokmindent, és be a fagyasztóba, a húson kívül a többinek jót tesz a fagyasztás, rántott sajt, brokkoli, karfiol, hagymakarika stb. Hétvégére előre főzök, péntek délután-estére elkészül a húsleves, mert nagyon szeretik, bepanírozott dolgok meg egy nagy adag pörkölt, amihez a köretet aztán lehet variálni, így hétvégén együtt a család, ki is tudunk mozdulni, meg kaja is van.

Sokszor egyik ételből csinálom a másikat, a férjem szereti a paprikás krumplit de a gyerekek nem, olyankor az alap feléből kruplistészta lesz nekik.

A maradék pörköltet felhasználom levesalapnak, vagy főzeléknek feltétre, vagy rakott dolognak.

Pizzát is sokszor sütünk, díszíteni a gyerekek is szeretik, a tésztáját én dagasztom, és mindig többet csinálunk, és néhány készet lefagyasztunk.

Fasírtot is dupla adagot keverek és fagyasztok, de hát a fagyasztásról írtatok ti is.

Hosszú távon az is segítség, ha egy hétre előre megtervezem a főznivalókat, melyik napra mi jusson, egy leves pl. 2-3 napra elég, ahhoz lehet variálni a másodikat, a boltban megveszek előre minden hozzávalót, hogy ne kelljen ugrálni semmiért.

Ha ügyes vagyok, este előkészítem a dolgokat, akkor másnap reggel már 8 órától főzök, a két nagy oviban, a pici meg még nyugodtabb, és mire elkészül az étel, mehetünk levegőzni, sétálni.

2014. okt. 30. 13:55
 12/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos új tippeket!

Még egy dolog jutott eszembe, ami nekem ÓRIÁSI segítség, a SÜTŐZACSKÓ. Kevés fűszerrel, magától készül az étel a sütőben,szerintem gyorsabban is mint csak simán tepsiben, és óriási előnye, hogy nem kell utána fél óráig sikálni a lesült tepsit.

2014. okt. 30. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!