Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Melyik az az oltas amelyiket...

Melyik az az oltas amelyiket agyhartya gyulladas elkerulese miatt adnak a gyereknek es mennyi idosen szoktak beadni?

Figyelt kérdés

Kicsit megijjesztett a ma esti hiarado, hogy egy gyerek meghalt agyhartya gyulladasban. En ugy emlekszem bekapta gyermekem meg egesz kicsikent, de mar nem emlekszem a nevere. Megirnatok kerlek melyik az az oltas, hogy utana nezzek!

Koszonom szepen.

2014. okt. 21. 23:10
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Hm. És melyik oltóanyaggal? Melyik baktériumtörzs ellen?

Mert az egy dolog, hogy beoltod a meningitec "C" ellen, de mi a helyzet a "B" törzzsel?

2014. okt. 22. 13:20
 12/18 A kérdező kommentje:
B torzzsel rendelkezo bakterium eseten van vedololtas es mennyi idosen lehet bevenni?
2014. okt. 22. 13:41
 13/18 anonim ***** válasza:

A Meningococcus B ellen jelenleg egy védőoltás van: a "Bexsero".

Ezzel két hónapos kortól lehet oltani.

2014. okt. 22. 15:22
 14/18 anonim ***** válasza:

A Bexsero ami B csoportú Neisseria meningitidisa ellen van csak idén július óta van forgalomban előtte nem volt rá oltás!

A Konjugált C típusú Meningococcus volt az ami választható oltás évek óta.

De a meningococcus baktérium 13 fő típusa ismert, ebből a megbetegedések zömét 5 csoport, az A, B, C, W-135, Y okozza.

Ha nem lett volna oltva a kislány biztos, hogy kihangsúlyozza az ántsz a médiában. Én azt vettem észre, hogy mostanában nagyon ki vannak erre a témára hegyezve.

2014. okt. 23. 22:06
 15/18 A kérdező kommentje:
A bexsero oltast 4 eves gyereknek erdemes beadatni?
2014. okt. 23. 23:01
 16/18 anonim ***** válasza:
14-s vagyok, nem tudok ebben tanácsot adni én még a "c" ellenit sem adattam be a gyerekemnek.
2014. okt. 24. 07:28
 17/18 anonim ***** válasza:

Azért a bexsero beadatását nagyon meg kell gondolni. Az én gyerekorvosom azt mondta nagyon drága, az állam semmit nem támogat belőle és ami a legfontosabb, hogy nagyon új! Alig ismerjük, kevés róla az információ, hogy az oltás milyen következményekkel járhat az esetleges láz mellett.

Állítólag huszonx ezer forint.

Az oltás mellé állítólag valamilyen gyógyszert is kell szedni, miután az illető megkapta az oltást. Ugyanakkor nem ad olyan védelmet még sajnos, mint a "C" típus elleni oltás, csak 70-80%-os védettséget ad, vagyis van esély, hogy így is megbetegszik a beoltott.

Gyerekorvosunk szerint hazánkban jelenleg a "B" és "C" fertőzések aránya közel fele-fele arányban van, ugyanakkor a "C" elleni oltást pont 6 éves kor körül ismételni kell!

2014. okt. 24. 12:08
 18/18 anonim ***** válasza:

Az előző válasz teljesen korrekt.

Ha pusztán az egészségügyi szempontokat nézzük, akkor igen, érdemes beadatni, hiszen 75-80%-os eséllyel kivédi a meningococcus B okozta agyhártyagyulladást és vérmérgezést. Ezeknek nagyon magas a halálozása (időben kezelt beteg esetén is 10% feletti), de gyógyulás esetén is nagy az esélye a maradandó idegrendszeri károsodásnak, végtagvesztésnek. Másrészről ritka betegségről van szó (Magyarországon az évi kb. 50 esetnek a 60%-át okozza a meningococcus B).

A legveszélyeztetetteb csoport a 2 év alattiak, itt a leggyakoribb (és legsúlyosabb) a betegség, nekik ajánlott leginkább az oltás. A második leggyakoribb célpontja a betegségnek az óvodások (2-6 évesek) és a serdülők/fiatal felnőttek (15-25 évesek, főleg a kollégisták).

Abban igaza van az előttem szólónak, hogy ez egy nagyon új oltás. Az, hogy *"kevés róla az információ, hogy az oltás milyen következményekkel járhat az esetleges láz mellett"* teljesen igaz, de konkretizálnám, hogy ez pontosan mit jelent. Az oltást a bevezetése előtt összesen 8776 ember bevonásával tesztelték, tehát a gyakoribb és a ritkább mellékhatásokat is kiszűrték (betegtájékoztatóban benne van), de az esetleges nagyon ritka mellékhatásokról (ami mondjuk minden 10000-dik beoltottat érint), még nincs, nem lehet információ. Ez csak a bevezetés után derülhet ki. Összességében az oltás jelentette védelem bőven meghaladja az egészségügyi kockázatait.

A probléma vele (és amiért nem merem senkinek egyértelműen ajánlani): az ára.

Az alapimmunizáláshoz két oltás kell (két hónapos időközzel, illetve a csecsemőknél három oltás egy hónapos időközökkel), oltásonként kb. 26-27 ezer forint, az két oltásra 53 ezer Ft, ami már nem kis pénz.

2014. okt. 24. 21:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!