Mennyire "jó ötlet" éjszaka felkelteni a gyereket pisilni?
5 éves múlt, még nem ágytiszta. A pelenkája sosem száraz reggelre.
Vki azt javasolja, hogy keltsük fel legaláb 1x éjszaka. Sok helyen azt olvasom, nem jó, ha mi keltegetjük és nem magától ébred...
(Kaptunk gyerekorvostól beutalót veseultrahangra illetve le kell adni vizeletnintát, de nem hiszem, hogy szervi baja lenne...)
A Nappali szobatisztaság is későn alakult ki nála. Mondhatni mi vettük már le róla a pelenkát 3,5 évesen...Előtte volt próbálkozás, sikertelenül.
Matracvédő folyamatosan van alatta még így is...
Csak ezzel a keltegetéssel vagyok bizonytalan. Az sem jó, ha nem magától ébred, fáradt lesz ő is..., hozzászokik...
Ha meg netán nem keltem, nem ébred magától és bepisil....
vagy nem érett még a központi idegrendszere(pl felnőteknél is van olyan, hogy álmunkban futunk, de igazából nem kapálózunk az ágyban-ezt kontrollálja az agy, az éjszakai pisilés is vlahova ide tartozik)
vagy lelki zavarai vannak(szülők veszekednek, testvére terrorizálja, fél egy mesétől, akármi-amit persze magunk előtt elködösítünk, magunknak is hazudunk, hogy áá ilyen biztos nem lehet, pedig de)amiről a gyerekek sokszor nem beszélnek, mert nem tudják kifejezni, nem is tudják, hogy ez van velük, csak tünetek jelentkeznek.
Szia!
Alapvetően én is azt gondoltam, hogy ez nem jó megoldás. De! A fiammal is az volt, hogy még 5 évesen is pelenkában aludt, mert mi is vártuk a „csodát”, hogy száraz maradjon a pelenkája. Nem maradt. Végül 5 és fél éves volt, mikor úgy döntöttünk, most már lesz ami lesz, kipróbáljuk az éjjeli keltegetést, mert tényleg nem látunk más megoldást. (Egyékbént már akkora volt a gyerek, hogy alig találtunk megfelelő méretű pelenkát. :)
Hangsúlyozom, nem értettünk egyet a módszerrel, és paráztunk rajta, hogy nem alussza ki magát ettől (és mi sem), és majd felnőttkoráig keltegethetjük (jó, ez nyilván túlzás). De végső elkeseredésünkben mégis kipróbáltuk.
S lássatok csodát, kb. egy hétig kellett minden éjjel felkelteni, utána elkezdett magától kimenni, ezt csinálta kb. még egy hétig, azóta pedig csak időnként megy ki (nyilván, ha kell neki), de egyszer sem pisilt be. Persze az egy hét alatt átmentünk minden aggodalmon, egyrészt azt gondoltuk, ez egy nagyon hülye ötlet, hiszen jobbára fel sem ébred, úgy megy ki pisilni, aztán meg folyton azon kattogtunk, hogy mit csinálunk, ha soha nem lesz ennek vége.
Szóval én megértek minden ellenérvet, de a tapasztalat azt mutatta nálunk, hogy bejött ez a megoldás. Egyébként is számomra a legnagyobb tapasztalat az anyaságban, hogy az ember nagy tervekkel és elvekkel vág bele, azonban a valóság sokszor felülírja azokat. Rugamasnak kell lenni.
Még valami: természetesen mi is alapvetően meg voltunk rendülve, hogy miért lehetséges az, hogy más gyerekek már kétévesen szoba- és ágytiszták, a mienknél pedig a szobatisztaság 3 éves kora után „jött el” (ám még egy évig kb. a délutáni alvásnál bepisilt, így nem is aludt az óvodában), az éjjeli ágytisztaság pedig csak, mint írtam, 5 éves kora után a fenti módszerrel. Szar volt hallgatni a sok „okost”, hogy ez nem normális, és úristen, hogyan lehetséges ez. Egy nagy mázlink van: a gyerekorvosunk nagyon jó fej, és ő azt mondta, ne görcsöljünk rá, van, aki később érik meg ezekre a dolgokra, ez csak kis hazánkban kardinális kérdés, látja az Ausztriában élő unokáin, hogy ott nem frusztálják az anyákat ilyesmivel, pl. simán lehet pelenkában ovis egy gyerek, érdekes módon meg tudják ott oldani.
Ez azért volt nagy segítségség, mert ezek a pisi-kaki dolgok sokszor pszichés eredetűek (lásd a kétéves kora óta szobatiszta gyereket, aki az iskolában újra elkezd bepisilni a feszültség miatt), és ha a szülő parázik, nyilván a gyerek is átveszi.
Ami még a témához hozzátartozik, hogy a mai pelenkák annyira jól felszívják a dolgokat, hogy a gyereknek nem kellemetlen bennük „aszalódni”, ezért sem érzi sok gyerek a késztetést arra, hogy levegye magától.
(15. vagyok)
Még annyit: ennek a sztorinak már 4 éve – csak hogy értelmezhető legyen az „azóta sem pisilt be egyszer sem” rész. :)
"Mondhatni mi vettük már le róla a pelenkát 3,5 évesen"
egyébként szinte minden gyereknél így alakul ki a szobatisztaság, csak előbb veszik le róla a pelust, ez nem kényszerítés, csak ma hiszik sokan ezt :O
nálunk más okozta a problémát, enyém lefekvéskor kakaózik, egyszerűen nem tud róla lemondani.
az éjszaki szobatisztaságért egy hormon felel, ez 3-6 éves kor között kezd el termelődni az agyban, ami jelet küld a vesének, lelassítja, így nem telítődik a hólyag. viszont amíg ez a hormon nem indul be, addig 2-2,5 óra alatt ivás után le is ér. ha még nem ébred meg magától vagy túl mélyen alszik, addig bepisil.
fontos megnézni, hogy mikor pisil. mert ha fekvés után 3-4 órán belül, akkor emiatt pisil be (vagy egyéb szervi gond miatt), ha később, a hajnali órákban, akkor meg lelki oka van.
nekünk azt tanácsolta az orvos, hogy vigyük ki éjjel pisilni, lefekvés után 3 órával egy ideig.
mi így tettünk, közben lassan csökkentettük a kakaó mennyiségét. most 4,5 éves, még mindig kakaózik, de már csak 1 decit iszik és nem kell kivinni, kibírja reggelig, nyilván időközben beindult a hormon termelése, így nem telik meg a hólyagja éjjel :)
szóval én nem tartom feltétlenül rossz módszernek, vagyis úgy mondanám, hogy ez a kisebbik rossz. már a pelenkázáshoz képest
Az én lányom is 5 éves koráig kapott pelenkát éjjelre. Ekkor vittük el nephrológiára, ahol mondták, hogy miket próbáljunk meg (vegyük le a pelust, jutalommatricák reggelente, kevesebb folyadék éjjel, vizelethajtó dolgot ne igyon egyen délután, este, mint pl citrusfélék, koffeint tartalmazó dolgok), ki is lett vizsgálva tetőtől talpig, hormonszint, veseműködés, húgyhólyag, minden rendben. Pszichológus is rendben találta, több hónapig jártunk hozzá, de nem talált semmilyen lelki gondot. Az éjszakai ébresztegetést mindenki tiltotta, bár volt olyan időszak, hogy megpróbáltuk, de nálunk nem vált be. Volt, hogy már este 11-kor bepisilt, de olyan is, hogy kivittem, nem tudott pisilni, majd egy óra múlva tiszta pisi volt az ágyneműje. Felébreszteni teljesen nem is tudtam, soha nem emlékezett rá, hogy voltunk kint pisilni. Nagyon mélyen alszik, semmire nem ébred föl éjszaka. Mi most a cseppcsengővel próbálkozunk, hátha beválik. 6,5-7 éves kora körül pár hónapig használtuk, de nem ébredt föl annak a sípolására sem (kb olyan hangos, mint a légzésfigyelő és 10 centire a fülétől sípol). Most 8 éves, és legalább már felébred a jelzésére, és kimegy a wc-n fejezi be a pisilést. Bízok benne, hogy előbb utóbb kialakul nála, hogy magától is felébred és kimegy pisilni vagy kibírja pisilés nélkül az éjszakát.
Szerintem amúgy próbáljátok ki az egy ideig az éjszakai ébresztést, pár hét alatt úgyis kiderül, hogy nála beválik-e, ha pedig nem, akkor ugyanott vagytok, ahol most.
Egy kicsit beleástam magam a témába.
Azt olvastam, hogy pl. az orrmandula megnagyobbodása is állhat a háttérben. Mivel A nagyobbodás horkolást okoz (nálunk sokszor elég durván horkol)és vmi véroxigén szint csökken, amiért mélyebben alszik...
Egyébként is kell mennünk füll-orr-gégészetre és hallásvizsgálatra, mert az óvodai logopédus és fejlesztőpedagógus felmérése szerint javasolt...
És mindenezek mellett örörkölhető is...há én 13 éves koromig bepisiltem. Szervi bajom nem volt...egyszer csak mintha elvágták volna elmúlt mikor beköszöntött először a "mikulás"...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!