Mikor 'világosítottátok' fel a gyereketeket hogy nincs Mikulás, Jézuska? Hogyan fogadta?
Nem kell felvilágosítani.
Legjobb, ha addig hisz benne míg lehet. Idővel úgyis rájön magától.
Ahogy előttem is írták. Nem kell felvilágosítani. Ameddig lehet hagyni kell őket a mesevilágban, végül is ők szeretik a télapót, és Jézuskát is. Idővel mi szülők leszünk meglepődve amikor a gyerek elénk áll, és azt mondja
: anya, tudom, hogy nincs télapó, és te pakolod meg a csizmámat, de ugye azért jövőre is megpakolod?
Nálunk tavaly megoldották ezt a kiscsoportban a nagyobb gyerekek. Fantasztikus volt a gyerekért úgy menni, hogy mikor már meglátott elkezdett hangosan kiabálni és üvölteni nekem, hogy a Mikulás nem is létezik és, hogy a Jézuska is csak egy baromság.
Konkrétan az a 12 fő gyerek, aki abban az évben kezdte az ovit a lányommal együtt és bekerült a vegyes csoportba (nálunk csak ilyenek vannak), mind üvöltött és bőgött.
A gondozók meg a óvónő nem bírta a nagyobbakat csendre tessékelni, ők csak mondták is a magukét. Fantasztikus volt... rettentően dühös voltam, amiért a lányomat így érte a csalódás.
Utána volt egy szülői is emiatt, a de nagyobb gyerkőcök szülei csak annyit mondtak, hogy ez az élet rendje, ami valóban igaz, csak valószínű ő sem örült volna, ha a gyereke így tudja meg.
Ez még a most áprilisi után semmiség volt .. akkor pl. a lányom amint meglátott az ajtóban rohant oda hozzám kiabálva, hogy XY apukája megdu*ta az anyukáját és ebből lett a tesó, stb.
Azt hittem, hogy elájulok.. természetesen megint ugyan az a nagy gyerkőc kezdte a műsort, mint a a télinél.
Amikor felelősségre vontam az óvónőt, azt mondta, hogy amint meghallották, hogy miről beszélgetnek a gyerekek a nagyobb gyerkőcöt kivitték a vezetőnőhöz és a többi gyerekkel "elbeszélgettek" normálisan.
Felhívták a nagy gyerek szüleit, hogy azonnal menjenek a gyerekért, mai napig oda jár.. Most utolsó éves lesz.. remélem több borzalmat nem kell átélnem.
Az lehet, hogy nincs Jézuska, de Úr Jézus Krisztus annál inkább...
Nálunk kezdetektől az van, hogy megmondjuk, kitől jött az ajándék karácsonykor.
Mikulás az van, a sógorom öltözik be. Majd ha felismerik, akkor attól kezdve más lesz, így is inkább játékosra vesszük, nem riogatjuk őket, hogy ha nem lesznek jók, nem jön a Mikulás, stb.
Semmikor. Amíg tudtuk, meghagytuk nekik a mesét, az illúziót. Az óvodában úgyis mindig lesz 1-2 gyerek, aki "okosabbnak" tartja magát, ha leleplezi a Mikulást, Jézuskát...
Én azt szoktam nekik mondani, hogy mindaddig léteznek ezek a dolgok, amíg mi magunk hiszünk bennük, gyermeki lelkesedéssel, legalább az év utolsó hónapjában. Épp ezért még a 14 évesem is lelkesen futott a csizmájához december 6-án reggel a kisebb tesóival:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!