Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy tanítsam meg neki, hogy...

Hogy tanítsam meg neki, hogy valamit nem szabad? Mikorra fogja megérteni?

Figyelt kérdés
13 hónapos a kisfiam, és úgy érzem, képtelen vagyok a nevelésre. Hónapok óta mást sem mondok, csak azt, hogy NEM, NEM SZABAD. Próbálom türelmesen eleinte, pl. elhúzom a meleg sütőtől, hogy meleg, nem szabad. De újra visszamegy, újra mondom, aztán erélyesebben is mondom, de semmi hatása. Sokszor tudja, hogy valamit nem szabad, de direkt csinálja, és vigyorog, és nézi a hatást. Ilyenkor olyan aranyos, de következetesnek kell maradnom, és mondani, hogy nem szabad. De már kezdek belefáradnia nem folyamatos ismételgetésébe. És néha elbizonytalanodom, hogy velem van a baj? Ti hogy csináljátok? Mik a tapasztalatok, mikorra fogja megtanulni, hogy nem szabad valamit?
2014. júl. 26. 10:35
 1/8 anonim ***** válasza:
17%
Csapj rá a kezére egyet, vagy kettőt a fenekére. Még mindig jobb, mintha magára rántja a lábast, vagy rátenyerel a forró sütőlapra. Mellesleg ezzel tekintélyt is szerzel magadnak. Ja és már most megelőzöm a "liberális" szülőket, nem azt mondom, hogy verje agyon fakanállal vagy szíjjal...
2014. júl. 26. 10:42
 2/8 anonim ***** válasza:
Én is így vagyok vele, már belefaradtam a nem szabad -ba. Ha erelyesebben szólok rá, megérti. Türelmesnek kell lenni, ezerszer is el kell mondani egyet. Én kitapasztaltam, milyen az a hangsúly, hangerő, amitől még nem sírja el magát ha rá szólok, de érzi és megérti, hogy nem szabad. Persze próbálkozik, de azért tudja, hogy rosszat csinál. Feszegetik a hataraikat.
2014. júl. 26. 11:09
 3/8 anonim ***** válasza:
80%
Mellesleg a csapkodással pont nem szerez tekintélyt magának...
2014. júl. 26. 11:09
 4/8 anonim ***** válasza:
81%

Amit az első ír, azt félelemnek hívják, nem tekintélynek. Az erőből nevelés a hülyék eszköze.

Ennyi idősen még úgy működnek a gyerekek, hogy a sokszor hallott külső tiltást idővel belső motivációvá alakítják. Hangsúly azon, hogy idővel.

Ha pl ugyanabban a helyzetben mindig hallja a tiltást, pl. hogy nem szabad levenni egy könyvet a polcról és elvinni, akkor eleinte csak kihúzza, visszatolja. Ezt elismétli néhányszor (minden alkalommal hallja a tiltást). Egy idő után maga mondogatja, miközben kihúzza a könyvet (!!), hogy nem szabad. A sokadik ismétlés után belső motiváció lesz a tiltásból és már ő fog másokra rászólni, ha a tiltott cselekvést meglátja.

2014. júl. 26. 12:15
 5/8 anonim ***** válasza:
34%

Tudod mi még a hülyék ismérve, négyes? Ismeretlenül ítélkezni csak idióták szoktak. Nyugodtan vedd magadra.

Össze lehet hasonlítani a múlt századi oktatási rendszerben tanultak teljesítményét, (körmös, "pajeszolás", stb) és a 2000 utáni liberális nevelés eredményeit. Meggyőzni nem akarlak, sőt, a következő válaszoddal tiéd is lehet az utolsó szó. A kérdés kiírójának meg sok sikert.

2014. júl. 26. 13:23
 6/8 anonim ***** válasza:

16 hónapos energiabomba a kisfiam, mindig mesterkedik valamiben. Mégis... a 16 hónap alatt egyszer sem kellett rácsapnom a kezére vagy a pelusára. Pedig volt nekünk is konnektoros időszakunk, földredobálós, szekrénynyitogatós és még sorolhatnám. Én fontosnak találtam, hogy ne korlátozzam feleslegesen a gyereket, nem akartam elcsépelni a 'nem szabad'-ot, így a kezdetekben átrendeztük úgy a lakást, hogy mindent kinyithat, levehet, semmi sem veszélyes /nem fedtem le a sarkokat sarokvédővel, de fölpakoltam a vegyszereket/. Mostanra tudja, hogy ha azt mondom 'nem szabad', azt komolyan gondolom. A mai napig huncutkodik a tilos dolgokkal kapcsolatban, de tisztes távolságból. A forró sütőt nem érinti meg, sőt, ha azt mondom 'meleg', még fúj is hozzá egyet. Ugyanez van a forró kávés csészével, amit hónapokig meg akart fogni, és mindig ugyanazt a választ kapta: Nem szabad! Meleg!

Szval türelem, ha nem mondtam el egymilliószor az utasítAsaimat és a hozzá fűzött magyarázataimat a kisfiamnak egy-egy helyzetben, akkor egyszer sem.

2014. júl. 26. 13:55
 7/8 anonim ***** válasza:

Az érdekesség varázsa még felülkerekedik a tiltás erején.

Ebben az életkorban a veszélyes, nemkívánatos cselekvések elkerülése a cél, tehát altatási időben sütni, azokat a fiókokat, szekrényeket lezárni, amiben fontos vagy veszélyes dolgok vannak...

1,5 válaszoló. Azért nézz meg egy múlt századi tankönyvet és egy mait. Akkoriban is voltak rossz tanuló gyerekek, ők már a 4. osztály után mehettek libapásztornak, meg kiscselédnek. Korlátolt gondolkodású pedagógusok éltek ezzel a módszerrel akkoriban is. A nagyszüleim, dédszüleim ma is szeretettel gondolnak vissza azon tanítóikra, akiknek óráján a légyzümmögést is meg lehetett hallani, mégsem nyúltak hozzájuk egy ujjal sem.

2014. júl. 26. 16:47
 8/8 anonim ***** válasza:
Nagyon sok türelem kell, de megéri. Ha még nem tudja, hogy mit szabad és mit nem, a veréssel csak azt érzi, hogy nem szereted.
2014. júl. 27. 18:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!