Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 3 évesen az "irigységet",...

3 évesen az "irigységet", "csak az enyém" dolgokat hogyan kell kezelni? Mennyire természetes ez ebben a korban?

Figyelt kérdés
Kislányom 3 éves, van egy 1,5 éves Húga, így elég sok az "enyém-tied" vita, ez nem is zavar, annál inkább az, hogy ha pl. egy idegen kisgyerek meg akarja nézni a játékát nem engedi, sírva fakad... többször láttam már szülőkön, hogy megvetően néznek rám, amiért nem adja oda a játékát, nem akar cserélni, stb.... próbálok sokat beszélni neki erről, hogy nem szép dolog, s nem kell félni, nem viszi el, csak megnézi...meséket is olvastunk már erről... mit kelene tennem, hogy ne legyen ilyen? baj egyáltalán ez ebben a korban?
2014. júl. 25. 12:41
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Ennyit tehetsz, hogy szépen türelmesen elmondod neki századszor is. Ebben a korban ez teljesen természetes, sőt, kell is az egészséges személyiségfejlődéshez. Türelmes nevelgetéssel le fog róla szokni, és sokat segít az is, hogy van egy testvére, így a legtöbb játék otthon sem csak az övé.

Nyilván kisebb gyerekek anyukái néznek megvetően, akik azt hiszik, hogy az ő gyerekük ilyet aztán soha nem fog csinálni. Majd nézzék meg a sajátjukat pár év múlva, nagyon fognak csodálkozni. :)

2014. júl. 25. 12:44
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ - igen, általában kisebb tündéri, nyitott gyerekek jönnek oda, én nem szoktam kényszeríteni, hogy adja oda, ez nem baj ugye? ilyenkor szoktak jönni a megvető nézések, néha beszólások... annyira sajnálom a kislányomat, mert látom, hogy neki ez kellemetlen, azt sem tudja hova bújjon... gondolom érzi, hogy azt várják oda adja...
2014. júl. 25. 12:49
 3/4 anonim ***** válasza:
44%

Teljesen normális ebben a korban. Nem is szabad kényszeríteni, hogy adja oda. Lehet, és kell is beszélgetni róla, de nem szabad büntetni érte. Én azt szoktam megbeszélni a gyerekekkel, hogy csak azt a játékot vigyék le például a játszótérre, amit szívesen kölcsönadnak másnak. Ez többnyire beválik.

Mikor a nagylányom 2 éves kora körül volt, mindent odaadott mindenkinek. Aztán egyszer csak hihetetlen irigy lett. Most 4,5 éves, nagyon jószívű, de a kedvenceit félti, és nem adja a kishúgainak sem oda. Emeletes ágya van, így megbeszéltük, hogy ott tartja amin nem szeretne osztozni. így nincs vita.

2014. júl. 25. 13:25
 4/4 anonim ***** válasza:
Nekem van egy sógornőm, aki kérés nélkül kölcsönveszi mások cuccát. Akkor én is irigy vagyok, ha ez nem tetszik?
2014. júl. 27. 16:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!