6 évesnek muszáj aludnia ebéd után?
Nem! Nem kell aludnia!
Sok gyerek már 5 évesen sem alszik.
6 évesen már mehet iskolába, mit gondol az anyósod, azt hiszi, ott is altatni fogják? Mondd ezt el neki és azt is, hogy ne erőszakoskodjon, árt vele a gyereknek.
Szeptemberben lesz 6 éves a kisfiam, lassan 2 éve, hogy nem alszik ebéd után. Eleinte én is erőltettem, de semmi értelme nem volt, így már nem is fektetem le. Csendes pihenő van, a szobájában játszik, olvas, kirakózik, mindegy hogy mit, csak csendben, mert a kistesói alszanak még olyankor.
Oviban van bajban, mert ott sem akar az ágyban pihenni, az óvónők meg nem engedik meg, hogy fent legyen. Fekszik, de nem marad nyugton, sokszor rá kell szólni.
Jobb, ha ebben a korban már nem alszik délután. A délutáni szieszta a kisgyerekek és a nyugdíjas öregek sajátossága, mindkét - egymástól drámai távolságra levő- korosztály sajátossága, hogy nincs "dolga", nincs "felelőssége", nincsenek "kötelességei",az egyiknek még nincs, a másiknak már nincs(nem rúghatják ki, mert nincs honnan, nem buktathatják meg, mert nincs hol,stb.).
Na az iskola nem erről szól.
A gyerek este feküdjön le időben(legeslegkésőbb 9-kor már legyen ágyban),és akkor aludja ki magát.9-től reggel 6-ig az kilenc óra,annyi elég lehet egy átlagos gyereknek, de ha neki ez is kevés, akkor le lehet fektetni korábban.
De nem szabad délutáni sziesztát beiktatni. Az iskolában napközben felelni kell, dolgozatokat kell írni, felsőben és gimiben egy nap 3-4 dolgozat, felelet, szóbeli és írásbeli vizsga is megesik, hogy van, azt meg nem lehet úgy letenni, hogy éjjel nem alszik eleget, napközbeni sziesztázásra meg akármennyire is jól esne az ebéd után, nincs lehetőség.
De persze ha majd kikerül az iskolapadból, és munkahelyre megy, dolgozni, ott se lesz - és az most tökmindegy, hogy mérnök lesz belőle(képzett, művelt, iskolázott ember), vagy éppen csak egy épp egy szakmunkást(vagy még azt se) letenni tudó tetőfedő.
Nem feltétlen kell, ez tőle függ. Hisz nemsokára sulis lesz, ott nem fog tudni aludni.
Nekem a 8 éves lányom, ha itthon van, alszik délután is, de a 7 évesem nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!