Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ételdobálás-mi lehet ennek a...

Ételdobálás-mi lehet ennek a helyzetnek a jó kezelése?

Figyelt kérdés

Kisfiam 2 éves. Igen erőteljesen benne van a dackorszakban.

Sajnos szokott köpni, azaz kitolja a megrágott ételt, meg kifolyatja a vizet. Én ezt nem viselem, ezért ilyenkor vége az evésnek. Ezt ő tudja is. Ma ezért a szájából kivett rágott ételt eldobta (felém, rólam lepattant a földre), aztán még egy adagot. Persze majd felrobbantam. Ideges természet vagyok, legszívesebben a fenekére vertem volna, viszont igyekszem arra tanítani, hogy én sem ütöm őt, ő sem üthet engem, szóval ez kilőve. Végül csak annyit kértem, szedje fel. Tudja használni a porszívót, 5 mp lett volna, de iszonyat hiszti lett a vége, próbált elmászkálni, amit felvett, megint eldobta, stb. Végül csak felsöpörtük együtt. Közben beígértem az esti mese megvonását (ha még egyszer...), nem is olvastunk.

Férjem bár kitartott, de sajnálja a gyerkőcöt, ahogy sír. (tuti hiszti) Szerinte sokat várok tőle. Tényleg nagy elvárás, hogy amit leszórt, felszedje? Meg hogy nem hagyom? Csinálhattam volna jobban, okosabban, máshogy?

2014. máj. 21. 22:52
 1/6 anonim ***** válasza:
Jó amit csináltál, semmi gond nincs vele. Én ilyenkor még annyit tettem, hogy ha nem szedte fel, akkor sírás, hiszti ide vagy oda mehetett gondolkodni a szobájába, majd ha tud viselkedni akkor kijöhet. Bevált, leszokott az ilyesmiről.
2014. máj. 21. 23:09
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Könyörgöm, 2 éves. Nyilván nem kell ráhagyni, hogy szétdobálja az ételt, na de hogy elvárnád hogy felporszívózzon maga után, ez nekem erősnek tűnik.
2014. máj. 21. 23:11
 3/6 anonim ***** válasza:

nekem még a felporszívózáson annyira nem is akadt meg a szemem, hanem az esti mese megvonáson.

egyrészt az estimese az esti lefekvős rituálé része kéne lennie, így hát nem ajándék, hanem minden napos, ahogy a fogmosástól sem fosztjuk meg ha rossz.

másrészt, 2 éves még nem tudja összetenni, hogy most azért nem olvasnak nekem, mert 2 órával ezelőtt kiköptem a kaját.

a büntetés mindig akkor legyen és ha lehet akkor a rosszasággal legyen összefüggésben, hogy meg tudja érteni, mi miért történik, mit nem szabad.

a közösen felsöprés jó bünti, pont elég is ennyi idősen.

de egyébként próbálj meg kicsit lazább lenni. sajnos az étkezés része, hogy felfedezi az ételeket, és igen, megrágva is. ezt bizonyos keretek között engedni kell. így tanul. nyilván a földre nem köpheti ki, de azért hagy nézze már meg a saját szétcsócsált kajáját, hiszen ezzel sokat tanul, hiába nehéz felnőttként elhinni :)

2014. máj. 22. 00:11
 4/6 anonim ***** válasza:
Az teljesen jó, ha szankcionálod, ha ezt játssza (és nem azért teszi, mert pl. undorodik az ételtől). De mint előttem is írták, a bünti legyen azonnali, egyszerű és kapcsolódjon a bűntetthez. Tehát jó, ha ő szedi össze (megfogva a kezét) vagy kicsit éhen marad vagy ha kiveri a hisztit ezekért, akkor megy valami nyugisarokba, de az esti mese megvonása már túl távoli és a kérésre porszívózás is szerintem túl bonyolult, még ha ismeri is.
2014. máj. 22. 08:47
 5/6 anonim ***** válasza:

Muszáj meghúzni a határokat, de az esti mese megvonás nekem durva, az a napirend része, illetve nem is csak emiatt, hanem mert akkor kellene büntetni, mikor rosszat csinál, nem órákkal utána, vagy kicsivel utána sem. Hanem pont akkor, abban a minutumban.

Egyáltalán nem nagy elvárás, hogy felszedje. Mondjuk szerintem nem gond, ha nem porszívóval, csak fel legyen szedve. Nem baj, ha hisztizik. (A férjed jobb lett volna ha nem sajnálkozik, hanem melléd áll és megerősít.)

Lányomnak most az a mániája, hogy firkál. Asztalt, széket, mindent. Na mikor neki kell lemosnia, annyira már nem poén újra firkálni. Lányom is két éves, dackorszakos, kaja dobálós.

Szerintem máshogyan ezt nem lehet túlélni, mint higgadtsággal és következetességgel, írom ezt úgy, hogy én is marhára hirtelen haragú vagyok.

2014. máj. 22. 08:55
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszi.

Általában én is azonnali és a tettel összefüggő következményt szoktam alkalmazni, csak most nem jutott már más az eszembe. A porszívózást meg ne úgy képzeljétek el, kézzel szedte volna fel, ez csak opció volt, mert ügyesen fel tudja szívni a morzsákat a csővel.

Nem azért köpi ki az ételt, mert undorodik, hanem mert poénos.

Nagyon durva hisztikre képes. Simán nem is lehet ott tartani (szedje fel, aztán kézmosás), erővel akar kijutni.

Remélem nem tart évekig...

2014. máj. 22. 22:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!