Mennyi idősen lehet elvárni egy gyerektől, hogy ha valaki kérdez tőle valamit, akkor arra illik válaszolni?
kérdés ki kérdez ?
mit kérdezz ?
érti e a kérdést ?
és mikor kérdezi ?
pl egy vita/leszidás után tuti nem szívesen válaszolnak a gyerekek kortól függetlenül
a visszahúzódó meg senkinek sem szeret válaszolni
szal szerintem gyerek és szituáció függő.....
azért az nem feltétlenül úgy működik,hogy: ha 2 év évesen úgy tanitja a szülő,hogy válaszoljon-akkor az válaszolni is fog. nyilván sok múlik a szülőn is,de ha a gyerek olyan fajta hogy visszahúzódo,félénk,stb-akkor aztán mondhatsz neki bármit,hogy márpedig válaszoljon,ugysem fog megszólalni azt garantálom..!
én nem rég voltam a 3 évesemmel a védőnőnél-és ott sem volt hajlandó válaszolni semmire. csak azért nem estem kétségbe-mert a nagyobbik is ugyanilyen volt,és tudom hogy még sokat fog változni.
szóval, te se aggódj!!
Csatlakozom azoknak a táborához, akik azt írták, nem minden gyerek válaszol csípőből. A fiam is ilyen, folyton dumál itthon, de ha távolabbi ismerős (vagy ismeretlen) szól hozzá „lefagy”, ha válaszol is, olyan halkan, mintha egy kis nyámnyila fickó lenne – mókás is, mert persze ezért nehezen hiszik el mások, mekkora szája van egyébként.
A zárkózottabb/szégyenlősebb személyiségtípuson kívül egyébként szerintem az is befolyásolja ezt, hogy mennyire „éli bele” magát egy gyerek a dolgokba. Az enyém annyira el tud merülni egy játékban, bármiben, hogy konkrétan nem hallja, ha szólnak hozzá. Pedig nem „beteg”. :) Ja, és már 8 éves.
Persze én is szólok neki, hogy köszönjön, válaszoljon stb., ha nem teszi, de azt gondolom, azért nem kell erre ráparázni, mert magamról tudom, hogy bújtam anyám szoknyája mögé, ha hozzám szóltak a szomszédok gyerekkoromban – és érdekes módon mégis tisztelettudó felnőtt lettem, köszöngetek, válaszolgatok buzgón mindenkinek. :)
Azt gondolom még, hogy a gyerekek leginkább a mintákból tanulnak. Ha a szüleik udvariasak, akkor azt fogják megtanulni, nem kell hozzá „szíjjal verni” őket. Persze, tudom, rossz, amikor a szuperintelligens ismerősök megjegyzéseket tesznek, hogy „ekkora gyerek, és nem köszön előre” meg „micsoda neveletlen, hogy nem válaszol”, de gondolj arra, hogy ez az ő értelmi/érzelmi színvonalukat minősíti, hisz nyilván frankó tekintélyelvű nevelést kaptak, és attól érzik magukat „valakinek”, ha egy gyerek „megadja a tiszteletet”. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!