3 és 5 éves gyermeknek mennyi D vitamint kell adni egy nap? Kell nekik ennyi idősen adni?
Még a felnőtteknek sem ártana szedni.
Én napi 1 csepp Vigantolt adok nekik. Nyáron, napsütésben nem szoktam.
Érdekesen megoszlanak ebben a kérdésben az orvosi vélemények szerintem.
A mi házi gyermekorvosunk nem ajánlja, hogy külön szedje a 3,5 éves kisfiam, én elfogadom a véleményét, mert nem vagyok orvos.
Egyébként azt mondta, hogy ha időnként kap valamilyen vitaminkészítményt, amiben van D vitamin is, elegendő időt tartózkodik a szabad levegőn és kiegyensúlyozott, egészséges az étkezésünk, akkor nem szükséges a pótlás.
Csecsemőkorában természetesen kapott, Vigantolt, ahogy itt előttem írták, kb. 1,5 éves koráig.
nállunk is ajánlja a doki,sőt most már az én dokim is mondja hogy felnötteknek is ugyanúgy kellene szedni!
Az én 4 évesem 1-2 cseppet kap naponta!
Én 4,5 éves fiamnak 1000 NE D vitamint (Vigantolból 2 csepp) és 400 mg C vitamint (Eurovit rágótabletta gyerekeknek, 200 mg/db, ebből reggel és este) adok minden nap.
Az utóbbi évek kutatásainak és klinikai tapasztalatainak köszönhetően alapvetően megváltozott a D vitaminnal kapcsolatos hivatalos álláspont is. Ma már nem is vitaminnak, hanem hormonnak nevezik leginkább.
Kiderült, hogy főleg a téli hónapokban krónikus D vitamin hiányban szenvedünk.
Az is kiderült, hogy ha egy óra hosszát fürdőruhában a napsütésen tartózkodunk, akkor a szervezetünk 15000 NE D vitamint termel a napsütés hatására. (És semmiféle tünetük nincsen azoknak sem, akik építkezésen, vagy a földeken félmeztelenül dolgoznak rendszeresen, nap mint nap a tűző napon...) Tehát a túladagolástól való félelem teljesen alaptalan...
Az is kiderült, hogy a daganatos megbetegedések megjelenése és az abból való felépülés nagyban függ a szervezet D vitamin ellátottságától. Sokkal rosszabbak azon személyek kilátásai, akik D vitamin hiányban szenvednek.
Általában eléggé óvatosak a pontos dózis meghatározásában, mert egyénenként eltérő lehet a szervezet igénye, meg hát nagyon félnek - főleg az orvosok - a túladagolástól. (Persze kisgyermek/csecsemő esetén, ha arra érzékeny valaki, akkor ez legalább 6000-7000 NE feletti értéket jelent és ez folyamatos szedés mellett). Általában 13 testsúly kilogrammonként 1000-2000 Ne is lehet. Küldök két cikket, amiben összefoglalják, kinek mennyi kell:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!