Lehet autizmus a hátterében?
Nekem nem tiszta a kép, mert a társaság keresése nem épp az autizmus tünete. Olyan suliba jártam, ahol elég behatóan tanultuk pszichológiából meg fejlődéslélektanból a dolgokat, és nekem ez a "tünetegyüttes" nem az autizmust juttatja eszembe.
Biztos vagyok benne, hogy egy szakember meg tud majd nyugtatni. Nem hinném, hogy nagy a baj.
Nagyon helyes, ha kivizsgáltatod, de így a leírtak alapján van egy átlagos fiad, megkésett beszédfejlődéssel. Igazából az sem baj, ha a gyerek csak 5 évesen kezd mondatokban beszélni, szóval igazi nagy megkésettség sincs nála.
A pörgés normális, ott mások az ingerek, mást lehet, mást nem. Szerintem ez is jellemző a gyerekek többségére. Az, hogy ki hogy viszonyul az idegenekhez, szintén gyerekfüggő, egyébként az autistákra épp ennek az ellentéte a jellemző, amit írsz. Az autisták személyközi kapcsolatai sérülnek, nem értik a másik ember jelzéseit, így inkább vagy durvák vagy befelé fordulnak. Vannak ilyen kis barátkozós gyerekek, ez sem feltűnő. A hús nem evése meg ebben a korban jellemző, egyik gyerek ezt eszi, a másik meg azt, a harmadik meg semmit. A félrenyelést passzolom...
Egyébként ki tudja fejezni magát vagy egyáltalán nem akar kommunikálni?
Szerintem így látatlanban is, de messze vagytok az autizmustól, a doki jól rád ijesztett.
Egy pszichológus anyuka
Ennyiből még akármi lehet...(Sok kisfiú van, aki később kezd el beszéni, nem eszi meg a húst és örökmozgó, stb. Drukkolok, hogy csak ennyi legyen...)
Az autizmust nem olyan egyszerű diagnosztizálni, sajnos tapasztalatból tudom. :( Nekem a lányom autista. Néhány kérdés: szemkontaktust felveszi, megtartja? Kérdésekre - még ha csak pár szóval is - válaszol? Szeret - e pörgetni dolgokat? Gyakran ismételgeti ugyanazt, és hosszú ideig elszórakoztatja magát vele? Van-e olyan dolog, amitől indoklatlanul nagyon fél, pánikszerűen retteg? (Nálunk: hajmosás, hajvágás, hangot adó plüssállatok - iszonyat visítást eredményeztek, szerencsére ebből kinőttünk.)
Igen, vizsgáltasd meg. Szerintem ez amit leírtál, nem utal autizmusra. Attól, hogy élénk, még nem biztos, hogy valami baj is van vele. Sok gyerek nem beszél sokat még ebben a korban, de a beszédértése a helyén van, együttműködő, érdeklődő, értelmes, barátságos. Én se szerettem a húst, és most se nagyon eszem meg. Nem lehet általánosítani. Nyilván látni kéne, leírva nem az igazi.
Egy gyógypedagógus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!