Miért nem érdekli 1,5 éves kisfiamat a mesekönyvek tartalma?
6 hónapos kora óta minden este együtt 3-an (apa, anya, babu) esti mesét olvasunk. Mindenféle mesekönyveket, leporellós, nagy képekkel teli, csupa szines mesekönyveket. Kezdetektől OLVASTUK neki a kis rövid meséket, mondókákat. Az elején még csak bámulta, majd mikor egyre ügyesebb kezdett lenni élezte a lapozgatást. Először azt gondoltuk tetszik neki hogy lehet lapozni... De mostmár kezdek aggódni, hogy az esti meseolvasás annyiból áll, hogy kb 4-5 könyvet szélsebesen végiglapozgat, nagy néha rámutat egy-egy képre (de mire elkezdenék bármit is megszólalni a képről-nemhogy a mesét olvasni hizzá) máris tovább lapoz.
Ha meg "erőltetve" elkezdek olvasni egy oldalon mesét, (persze szépen mutogatjuk közben mindig a képeket játékosan), nem engedem hogy lapozzon, akkor hirtelen "bedühödik", elkezd csapkodni, vergődni, kiabálni és lemászni az ölemből.
Járt már így valaki? Dackorszak része gondolom, kissé türelmetlen a kisfiam minden egyéb téren is (evés, alvás, játékok), és mindig nagyon türelmesen segítek neki, de ez a meseolvasási nehézség azért furcsa nem? Vagy majd ez is emlúlik?
Off: lehet, hogy azért akarjátok "erőltetni" a meseolvasást, mert manapság a csapból is az folyik, hogy "mese kell a gyereknek, különben nem vagy jó szülő"?
A mondókázás, mondókáskönyv, képeskönyv, könyvnézegetés ok, ennyi idősen, de ne várd, hogy 1,5 évesen türelmesen ott üljön, és hallgassa amit mondasz neki, főleg, ha a könyvet is nézi, és mindenféle érdekesebb dolgot talál benne. Illetve ha a könyv nem egy bogyóbabóca, vagy annapeti, ahol egy oldalon van 2 sor, és gyorsan tudsz haladni az ovasással :) hanem több a szöveg.... ne izgasd magad rajta, majd később. Szerintem most még a te általad írt cselekvéseket inkább napközben, játékidőben csináljátok. Mi is egyébként ezzel küszködtünk, mikor a fiam pici volt, hogy mese vagy nem mese este? Mostmár 4 éves, és már kívülről fújja egyes könyvek tartalmát, 3 évesen már kijavított, ha nem úgy olvastam, mint ahogy oda volt írva stb.
Nekem is van egy mindjárt 1,5 évesem, és ha úgy akarok olvasni nekik, hogy 3-an odahasalunk a könyvhöz, akkor persze, hogy a kicsi minden labdát, babát, autót, napocskát stb-t megtalál a könyvben, és addig mutotgatja, hajtogatja, amíg nem figyelek rá, és mondom, hogy "igen, labda"
A "téli szünetben", hogy itthon aludtak délután mindketten, azt próbáltam, hogy mindketten az ágyukban, én meg középen a földön és úgy olvastam mesét, nem képes könyvből. (1 oldal 1 mese) Persze minden 2. mondatom után a kicsit kellett fegyelmeznem, hogy feküdjön le, vagy hogy maradjon csendben, mert amint elkezdtem a mondatot, neki is kellett dumálnia. Így nem valami élvezet a nagynak a meseolvasás.
Én a kicsinek még énekelni szoktam, ha nem alszik be egyből az esti tejen. Azt viszont már pici kora óta, és az le is köti. Vagy a mesebolt c. könyvből tudok 3-4 verses mesét, azt mondogatom egymás után fejből a sötétben. Rímmel, dallamos, rövid.
teljesen normális,hogy 1,5 éves gyereket még nem lehet lekötni egy mesével. ilyenkor még elég az egyszerű mondóka amit esetleg el is játszhattok (pl: csip csip csóka,süti süti pogácsát)
az én lányaim is 2,5 évesen igényelték a mindennapos meseolvasást.
Régebben, amikor várandós voltam kaptam egy listát, hogy milyen életkorban mik az igényei a gyereknek. A mese kb 4-5 éves korban volt odaírva.Amikor figyeli és már le tudja kötni. Szerintem szerezz be egy ilyet, nem bántásból, de ha másban is így gondolkodsz akkor néhány dologban nagyon irreális elvárásaid lesznek a gyerekkel szemben, ami nagyon káros neki.
Legalábbis ezt nagyon-nagyon rosszul csináltad.
A kislányom (első gyerek) könyvimádó, 8 hónaposan már lapozta a könyveket, a vékonylapos mondókáskönyvvel is nagyon szépen boldogult, 9 hónaposan 3 leporelló volt, amit ismert, ha elkezdtem mondani a szöveget, mászott a könyvespolchoz, és hozta azt a könyvet, amelyiknek a szövegét mondtam. Már 3,5 éves, és azóta is imádja a könyveket, képes 15-20 könyvet is végignézegetni egymás után.
A kisfiam most 16 hónapos, ő a totális ellentéte, csomó könyvünket tönkretette, szétrágta. Most már ritkán veszi a szájába, viszont a képek most sem érdeklik, csak a szerkezet, azt nézi, hogy mi történik lapozás közben, visszahajtja a könyvborítót úgy, hogy a két borító egymáshoz ér, nézni is rossz. Nem tudom, hogy mikor kezdi majd érdekelni a kép vagy a szöveg, mert egyelőre, ha mesélek neki, akkor ott hagy, és keres érdekesebb elfoglaltságot. :-)
A meseolvasással kapcsolatban szerintem nem vagytok még elkésve, a lányom is szeretett gyorsabban lapozni, mint ahogy olvastam, de egy idő után kívülről tudtam a szöveget, nem kellett a könyvből olvasnom.
Ennyi idősen még nem fogja lekötni az olvasott mese, nagyon korai még. A képeskönyv esetleg, de ha este ehhez nincs kedve, nem kell erőltetni. Nálunk olyan 2-3 évesen jött az első mesés korszak, de csak a legegyszerűbb, pár mondatos mesék, nagyon rövid Kisvakond történetek például. Aztán olyan 5 éves korára kezdték érdekelni a hosszabb mesék, és most, 6 éves korában kapott rá a folytatásos, több fejezetből álló történetekre, már az sem zavarja, ha nincs kép hozzá.
Másfél éves korában inkább csak mondókákat mondtam neki, meg gyerekverseket, de azt sem úgy, hogy közben neki nyugodtan kell ülnie, hanem például fürdés közben, átöltözés közben mondtam neki őket.
Ugyan az enyèm mèg csak 1 éves de nàlunk a mese az ő napja.. es erre elalszik. Pl: kati baba ès az anyukàja elmentek boltba, vettek kati babànak turòkrèmet stb...hazajött apa kati baba vele jàtszott...
ez az enyèmet teljesen lenyűgözi....
Köszi mindenkinek a kifejtős válaszokat! :)
Igen, igazatok van, túl korai volt elkezdeni... De sajnos a környezetünk nyomására éreztük úgy hogy ha korán megszereti a könyveket abból baj nem lehet. Úgy tűnik erőltetni tényleg nem szabad, szóval köszi a tanácsokat, nem fogom erőltetni. Az lesz amit ő szeretne. :)
Majd lapozgatunk és képeket nézegetünk és mondókázunk!
Aztán ha érdekli majd mi van a mesében amit a képek ábrázolnak, majd lassan beavatom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!