Írnátok nekem recepteket?
16 hós kisfiam tej-tojásfehérje-fehér búzaliszt érzékeny.
Szeretnék neki finiket sütni, de a teljes kiörlésű lisztből nem akar sikerülni. a múltkori piskótám is olyan lett hogy...
ha van frankó receptetek nagyon örülnék neki. Lehet sós és édes is, főleg hogy jön a karácsony.
köszönöm szépen!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Gyümölcsös korongok
Hozzávalók:
házivaj kb. 10 dkg,
teljesőrlésű búzaliszt,
kevesebb teljesőrlésű rozsliszt,
kb. 1 dl rizstej, vagy tej,
aszalt gyümölcsök: mazsola, barack, szilva vagy egyéb,
magvak: mandula, mogyoró, napraforgó, szezámmag, lenmag és kevés zabpehely,
ízlés szerint méz (esetleg vaníliás cukor)
Elkészítés: A liszteket nagy tálba szitáljuk, beletesszük az előzőleg szobahőmérsékleten megpuhult vajat, rácsurgatjuk a mézet. Beleszórjuk az apróbb magvakat, a többit felaprítjuk, vagy nagylukú reszelőn lereszeljük, beleszórjuk. Nagyobb aszalt gyümölcsöket feldaraboljuk, mazsolával együtt a tálba szórjuk. Beletesszük a zabpelyhet és elkezdjük összedolgozni. Valamivel később beleöntjük a rizstejet (tejet), tovább gyúrjuk. Ha száraznak néz ki, adhatunk még hozzá rízstejet. Figyelem: a teljesőrlésű lisztnek több idő kell míg felveszi a folyadékot. Ajánlatos pihentetni a tésztát, úgy 10 percig. Akkor jó, ha nagyjából egyben marad a massza és nem ragacsos. Az aszalt gyümölcsök, főleg a mazsola mindig kipotyog belőle, de ettől még jó.
Ha kész a massza, egy tepsit borítsunk be sütőpapírral, majd csípjünk ki tenyérnyi darabokat a tésztából és kissé kerekre nyomkodjuk, majd tenyerünkkel lapítsuk meg (így hamarabb sül), tegyük a papírra.
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 10-12 perc alatt arany barnára sül. Akkor a legjobb, amikor a mazsolaszemek kidagadnak és kicsit megpirulnak.
A végeredmény nagyon finom, nem túl édes vajas sütemény. Tea mellé kiváló, vendégeknek is.
További tudnivalók: A teljesőrlésű lisztektől, aszalt gyümölcsöktől és magoktól sok rostot tartalmaz, kedvező az emésztőrendszerre nézve.
Őszi puliszkás süti
Hozzávalók:
puliszka (kukoricakása)
mézes dió
körte
vaj
zabpehely
Elkészítés: Az apróra vágott körtét és a mézes diót összekeverjük a kész, még meleg puliszkával, és kivajazott, zabpehellyel kiszórt őzgerincformába tesszük. Közepes lángon addig sütjük, míg a széle el nem kezd pirulni. Miután kihűlt, kiborítjuk, és szeletelve fogyasztható.
Burgonyás keksz
Hozzávalók: 10 dkg rizsliszt, 15 dkg burgonya, 1 evőkanál zsiradék, 1 teáskanál szódabikarbóna, só
Elkészítés: megmosott burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, forrón áttörjük. Összekeverjük a liszttel a szódabikarbónával, a sóval, a zsiradékkal és annyi vízzel, hogy könynyen gyúrható massza legyen. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsiradékkal kikent sütőformába tesszük, és forró sütőben megsütjük.
Hát, ennyit találtam, mert ébred a gyerek. A google-ba beírtam a problámát+receptek. Jó sok haszontalant is dobott, de volt pár jó oldal. Hozzátenném, csak keresgéltem, tehát nem készítettem el egyiket sem.:(
Sok szerencsét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!