Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nagyon akaratos gyereket...

Nagyon akaratos gyereket hogyan kell jól nevelni? Ütni vagy nem ütni?

Figyelt kérdés

Lányom 4 éves. Eléggé akaratos és önfejü (de ezért én nem hibáztatom, rám ütött, én is ilyen voltam/vagyok). Oviban népszerü, nagydumás, ő az egyik középpont a lányok között (fiú követői is vannak), de ott mégis mindig jól viselkedik, és szót fogad. Mindig mondják hogy soha nem kell rászólni. Itthon viszont nagyon csúnyán tud hisztizni ha rájön az 5perc. Kiabál, csapkodja az ajtót, nyújtogatja a nyelvét. Néha még meg is üt vagy rugdosódik is.

Én nagyon türelmes vagyok, mindig mindent elmondok neki normálisan többször is, aztán figyelmeztetem. Ha ez sem használ, akkor vagy felemelem a hangom, vagy büntibe viszem, nagyon ritka mikor rácsapok a kezére.

Tegnap este is volt egy kisebb "rohama", férjem odament hozzá hogy megvigasztalja, de ő elkezdett rugkapálni. A férjem meg dühös lett (gondolom ez rosszul esett neki), és rámförmedt, hogy miért nem nevelem meg, csapjak rá és akkor majd megérti. Ez nekem rosszul esett, de azért elgondolkodtam rajta.

Nem szeretek rácsapni, mert rettenetesen sajnálom ilyenkor, és a saját tehetetlenségemnek és kudarcomnak veszem ezeket. Vagy tényleg szükség van erre, hogy időnként rácsapjunk a gyerekre?

Én szeretem hogy erős akarata van, nem szeretném ezt kiölni belőle, mert úgy gondolom ennek majd jó hasznát veszi a későbbiekben, ne is legyen elnyomott. De azért vannak határok, amiket neki is be kell tartania. Pl szót fogadni, és a másik, tisztelni a szüleit. Ezt szép szóval is el lehet érni, vagy csapjak rá gyakrabban? Nem akarom őt lelkileg megbántani ezzel, de az sem lenne jó, ha a fejünkre nőne. Férjem szerint úgy kellene csinálnom, hogy 2x szóljak neki szépen, harmadjára viszont már csapjak oda. Reggel is nyafogott, azt mondtam neki ha nem fejezi be akkor a játékait elzárom előle. Erre visszavett magából, és már mindjárt terelte is a témát, viccelődött, meg vigyorgott.

Várok minden egyes építő véleményt és tapasztalatot.

Köszönöm.

2014. jan. 7. 12:07
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
74%

Pici baba mellett sokat foglalkozol vele??,tehát jól értem van egy kistesó??

Akkor meg van a válasz:így akarja magára vonni a figyelmet!

Egyébként meg az utolsó mondatodban leírtad a megoldást:hisztizett,beígérted neki a játékmegvonást,majd abba hagyta!Ergó nem ütötted meg hanem szankcót alkalmaztál!Nállunkis ez válik be!

Verésnek nem vagyok híve:agresszió agressziót szül!

2014. jan. 7. 14:32
 12/15 A kérdező kommentje:
Igen, van egy 5 hónapos pici is, de nem gondolom hogy neki köze lenne a nagy viselkedéséhez. Egyrészt mert a baba születése óta is rengeteget foglalkozom a naggyal tudatosan, hogy ne érezze háttérbe szorítva magát. Ha a kicsivel vagyok, amikor csak lehet őt is bevonom, másrészt pedig már másfél éves korában is akaratos volt, amikor még tervbe sem volt a pici.
2014. jan. 7. 14:46
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Szia. 3 es fel eves a nagyobbik lanyom. Minden nap hiszti, dac, ellenkezes stb. Van hogy szamomra nevetseges dolgokon hisztizik pl tegnap seta kozben hogy miert csak 2 cicat lattunk? Miert nem tobbet? Es neki all orditani az utca kozepen. Tanitsd meg neki hogy hogyan nyugtassa meg sajat magat! En hisztikor atolelem szorosan, erosen de hogy ne fajjon neki. Mutatom neki hogy en erosebb vagyok nala de nem bantom csak lenyugtatom. Aztan par perc mulva megkerdezem hogy le akar e nyugodni. Eleinte a valasz nem de egy ido utan mar igen. Ilyenkor elvonultatom pl egy babzsak szeru fotelbe es megvarja meg lenyugszik. Minden hiszti mogott van vmi mas, eredeti ok pl ehes, szomjas, faj, rossz kedve van, almos, unatkozik, bmi. De nem tudja meg magat lenyugtatni! Ezt tanitsd meg neki
2014. jan. 7. 15:31
 14/15 anonim válasza:
72%
Szerintem a hozottn anyagból kell gazdálkodni :D najó... Mond és ne üsd
2014. jan. 9. 18:54
 15/15 anonim ***** válasza:
51%

Nem vagyok szülő ,de a napokban olvastam itt egy nagyon jó megoldást erre a problémára.

Ültesd le egy sarokba menj előre pár lépést és fordíts hátat. Ha lenyugodott akkor szépen beszéljétek meg hogy ezt nem szabad . legyél szigorú , de azért éreztessed vele hogy szereted. ha újra elkezd hisztizni akkor szó nélkül a sarokba. Egyszer meg fogja tanulni.

2014. jan. 15. 19:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!