Nagyon akaratos gyereket hogyan kell jól nevelni? Ütni vagy nem ütni?
Lányom 4 éves. Eléggé akaratos és önfejü (de ezért én nem hibáztatom, rám ütött, én is ilyen voltam/vagyok). Oviban népszerü, nagydumás, ő az egyik középpont a lányok között (fiú követői is vannak), de ott mégis mindig jól viselkedik, és szót fogad. Mindig mondják hogy soha nem kell rászólni. Itthon viszont nagyon csúnyán tud hisztizni ha rájön az 5perc. Kiabál, csapkodja az ajtót, nyújtogatja a nyelvét. Néha még meg is üt vagy rugdosódik is.
Én nagyon türelmes vagyok, mindig mindent elmondok neki normálisan többször is, aztán figyelmeztetem. Ha ez sem használ, akkor vagy felemelem a hangom, vagy büntibe viszem, nagyon ritka mikor rácsapok a kezére.
Tegnap este is volt egy kisebb "rohama", férjem odament hozzá hogy megvigasztalja, de ő elkezdett rugkapálni. A férjem meg dühös lett (gondolom ez rosszul esett neki), és rámförmedt, hogy miért nem nevelem meg, csapjak rá és akkor majd megérti. Ez nekem rosszul esett, de azért elgondolkodtam rajta.
Nem szeretek rácsapni, mert rettenetesen sajnálom ilyenkor, és a saját tehetetlenségemnek és kudarcomnak veszem ezeket. Vagy tényleg szükség van erre, hogy időnként rácsapjunk a gyerekre?
Én szeretem hogy erős akarata van, nem szeretném ezt kiölni belőle, mert úgy gondolom ennek majd jó hasznát veszi a későbbiekben, ne is legyen elnyomott. De azért vannak határok, amiket neki is be kell tartania. Pl szót fogadni, és a másik, tisztelni a szüleit. Ezt szép szóval is el lehet érni, vagy csapjak rá gyakrabban? Nem akarom őt lelkileg megbántani ezzel, de az sem lenne jó, ha a fejünkre nőne. Férjem szerint úgy kellene csinálnom, hogy 2x szóljak neki szépen, harmadjára viszont már csapjak oda. Reggel is nyafogott, azt mondtam neki ha nem fejezi be akkor a játékait elzárom előle. Erre visszavett magából, és már mindjárt terelte is a témát, viccelődött, meg vigyorgott.
Várok minden egyes építő véleményt és tapasztalatot.
Köszönöm.
A kisfiam is ilyen típus. Volt egy rövid időszak, amikor már annyira nem bírtam vele, hogy ha elszakadt a cérna, kapott egyet a popójára, de tovább provokált és kapott egy taslit. Hamar rájöttem, hogy ennek semmi értelme. Nem értem vele célt, sőt, még jobban bedurcizott, ő is visszacsapott, ráadásul utána lelkiismeret-furdalásom volt, hogy bántottam a gyereket.
Több módszer van,amivel próbálkozunk, mindig más válik be.
Valamikor valami érdekes történettel sikerül elterelni a figyelmét. Van amikor jutalom/bünti van kilátásba helyezve. PL. ha elpakolja a játékait választhat mesét, vagy, ha nem fejezi be ezt vagy azt a tevékenységet, akkor eltesszük valamelyik játékát.
Ha felemelem a hangom, akkor mindig azt mondom, hogy elszámolok háromig, háromra...., általában bejön.
Meg persze próbáljuk folyamatosan tréningezni, hogy illedelmes kisfiú ilyen nem csinál, az okos gyerekek ezt már meg tudják csinálni...stb.
Ha rácsapsz, azzal pont azt tanítod, hogy meg szabad a másikat ütni, akár a kisebbet is.
Szóval szerintem az eddig használt módszereid jobbak, még ha nehezebb is, mint csak ütni egyet.
Meg én személy szerint jobban örülnék, ha a gyerekem nem félne tőlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!