Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nagyon akaratos gyereket...

Nagyon akaratos gyereket hogyan kell jól nevelni? Ütni vagy nem ütni?

Figyelt kérdés

Lányom 4 éves. Eléggé akaratos és önfejü (de ezért én nem hibáztatom, rám ütött, én is ilyen voltam/vagyok). Oviban népszerü, nagydumás, ő az egyik középpont a lányok között (fiú követői is vannak), de ott mégis mindig jól viselkedik, és szót fogad. Mindig mondják hogy soha nem kell rászólni. Itthon viszont nagyon csúnyán tud hisztizni ha rájön az 5perc. Kiabál, csapkodja az ajtót, nyújtogatja a nyelvét. Néha még meg is üt vagy rugdosódik is.

Én nagyon türelmes vagyok, mindig mindent elmondok neki normálisan többször is, aztán figyelmeztetem. Ha ez sem használ, akkor vagy felemelem a hangom, vagy büntibe viszem, nagyon ritka mikor rácsapok a kezére.

Tegnap este is volt egy kisebb "rohama", férjem odament hozzá hogy megvigasztalja, de ő elkezdett rugkapálni. A férjem meg dühös lett (gondolom ez rosszul esett neki), és rámförmedt, hogy miért nem nevelem meg, csapjak rá és akkor majd megérti. Ez nekem rosszul esett, de azért elgondolkodtam rajta.

Nem szeretek rácsapni, mert rettenetesen sajnálom ilyenkor, és a saját tehetetlenségemnek és kudarcomnak veszem ezeket. Vagy tényleg szükség van erre, hogy időnként rácsapjunk a gyerekre?

Én szeretem hogy erős akarata van, nem szeretném ezt kiölni belőle, mert úgy gondolom ennek majd jó hasznát veszi a későbbiekben, ne is legyen elnyomott. De azért vannak határok, amiket neki is be kell tartania. Pl szót fogadni, és a másik, tisztelni a szüleit. Ezt szép szóval is el lehet érni, vagy csapjak rá gyakrabban? Nem akarom őt lelkileg megbántani ezzel, de az sem lenne jó, ha a fejünkre nőne. Férjem szerint úgy kellene csinálnom, hogy 2x szóljak neki szépen, harmadjára viszont már csapjak oda. Reggel is nyafogott, azt mondtam neki ha nem fejezi be akkor a játékait elzárom előle. Erre visszavett magából, és már mindjárt terelte is a témát, viccelődött, meg vigyorgott.

Várok minden egyes építő véleményt és tapasztalatot.

Köszönöm.

2014. jan. 7. 12:07
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

A kisfiam is ilyen típus. Volt egy rövid időszak, amikor már annyira nem bírtam vele, hogy ha elszakadt a cérna, kapott egyet a popójára, de tovább provokált és kapott egy taslit. Hamar rájöttem, hogy ennek semmi értelme. Nem értem vele célt, sőt, még jobban bedurcizott, ő is visszacsapott, ráadásul utána lelkiismeret-furdalásom volt, hogy bántottam a gyereket.

Több módszer van,amivel próbálkozunk, mindig más válik be.

Valamikor valami érdekes történettel sikerül elterelni a figyelmét. Van amikor jutalom/bünti van kilátásba helyezve. PL. ha elpakolja a játékait választhat mesét, vagy, ha nem fejezi be ezt vagy azt a tevékenységet, akkor eltesszük valamelyik játékát.

Ha felemelem a hangom, akkor mindig azt mondom, hogy elszámolok háromig, háromra...., általában bejön.

Meg persze próbáljuk folyamatosan tréningezni, hogy illedelmes kisfiú ilyen nem csinál, az okos gyerekek ezt már meg tudják csinálni...stb.

2014. jan. 7. 12:18
 2/15 anonim ***** válasza:
66%

Ha rácsapsz, azzal pont azt tanítod, hogy meg szabad a másikat ütni, akár a kisebbet is.

Szóval szerintem az eddig használt módszereid jobbak, még ha nehezebb is, mint csak ütni egyet.

Meg én személy szerint jobban örülnék, ha a gyerekem nem félne tőlem.

2014. jan. 7. 12:22
 3/15 anonim válasza:
70%
Nem hinném hogy csak a Te felelősséged a kislányotok nevelése, az apának igy ugyanugy megvan benne a része. Nem vagy Te a gyerek dadája akit a férjed alkalmaz, igy lenne joga számonkérni bármit is rajtad. Mondjuk ha háztartásbeli vagy kicsit megfordul a kocka, könnyen gondolhatja a férfi azt hogy a nő feladata a gyereket megnevelni míg Ő dolgozzik. Nem éppen a legjobb az hogy akaratos összeségében.Jó ha van egyfajta elvárás magafelé a gyerekben de a túlzott akaratosség sokszor zavaró is lehet a környezete számára. Ha nem az Ő akarata érvényesül mindenhol csapkodni fog? De ha késöbb nem vesztek neki cabriot majd ordítani fog??!!! Nem gondolom hogy az ütés és testi fenyítés lenne a legjobb módszer. Valahogy rá kellene venni hogy a büntetés amit kironak ráá késöbb visszatartó erőt gyakoroljon. Én nem adnék neki vacsorát ha ordít és örjöng, majd ha éhes lesz annyira hogy sír lehet meggondolja 2. alkalommal hogy ordít-e. A jó eredményeit valamilyen módon megjutalmaznám, persze nem ugy hogy tulzásba visszem ezt is. A játékelzárásos ötlet is jó, és láttod gyakorolt rá hatást. Az erőszakot és ütést nem javasolnám, személyes tapasztalat alapján semm. Emlékszem hogy ennyi idősen sokszor akár ok nélkül is megvert az anyám (sokszor rajtam vezette le a dühét). Rettegtem, sírtam amiért ütnek. Ez késöbb is megmaradt bennem lelki traumaként. Még ma is félek anyámtól, ha este kések otthonrol vagy láttom hogy keresett és nem hallottam a telefoncsörgésést szinte remegve hívom vissza....Pedig már több mint 2 évtizede mindenek...
2014. jan. 7. 12:40
 4/15 anonim ***** válasza:
nem minden gyereknél válik be,h odacsapsz,valamelyik lelki beteg lesz tőle,de van olyan gyerek is,akinél beválik,pl az én középsőm akkor kapott,ha ő ütött először,h érezze milyen rosszul esik,ha megütnek.Nála bevált,megértette,h nem kell verekedni,de a legnagyobb lelki beteg lett volna,ha rácsapunk,vele elég volt csak megbeszélni a dolgokat,gyerekfüggő ez is
2014. jan. 7. 12:43
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Hát az enyémek is nagyon hisztisek tudnak lenni. (4 és fél és 2 és fél évesek). Nem gondolom, hogy a verés a legjobb megoldás. Attól nem fognak tisztelni, csak félni tőled. Az enyémen azt vettem észre, hogyha valami bántja, vagy fáradtabb, akkor sokkal hisztisebb. Például ha úgy érzi, hogy nem foglalkoztam vele eleget aznap. Úgyhogy én igyekszem megelőzni, minél többet beszélgetni vagy játszani vele (már amennyire lehet 3 gyerek mellett). Persze azért büntetést be lehet vezetni, például ha nálatok a játékelvevés bejön, akkor azzal.
2014. jan. 7. 12:54
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Meg arra odafigyelünk, hogy hisztivel ne érje el, amit akar.
2014. jan. 7. 12:55
 7/15 anonim ***** válasza:
54%
Kisfiam kapott már a fenekére,de csak tényleg ha már semmi más nem használt,persze ez sem használt csak néha,nála az jött be,hogy egy picit meghúzom a fülét,nem úgy,hogy fájjon,csak ugye nem kellemes.Én úgy szoktam,hogy szépen kérem,majd emeltebb hangom szépen kérem,majd határozottabban,még emeltebb hangom kérem,és utána sem érdekli akkor elmondom,hogy ha most azonnal nem fejezi be akkor ez,meg az lesz( pl.kidobom a játékokat) ekkor már általában reagál.Ha nagyon komoly veszélyes dologról van szó,és már vagy 4szer szóltam akkor megmondom,hogy meg fogom húzni a fülét,mert úgy látszik csak arra jó,nem hall vele,ha ez hidegen hagyja akkor nyúlok a füléhez,és persze rögtön hallgat rám.De ezek ritka esetek 90%ban már a 2. kérésre rám figyel,kb 7%ban akkor ha megmondom mi lesz a bünti,2%ban eljutunk oda,hogy figyelmeztetem,hogy rácsapok a fenekére vagy meghúzom a fülét ez a nagyon nehéz időszakaiban van.1%ban meg alkalmaznom kell valamelyiket.Ő ilyen nagyon értelmes,és nagyon eleven.
2014. jan. 7. 13:02
 8/15 A kérdező kommentje:
Én is ezért (is) ellenzem az ütést, mert akkor mutatom a rossz példát, és utána meg meglepődök ha ő is megüt?! Nagyon sokat foglalkozom vele pici baba mellett is, együtt játszom vele sokat, birkózunk ha épp azt akar, vagy a pónikkal játszunk vagy épp babázunk, sokat beszélgetünk is minden féléről, bár néha nehéz mellette szóhoz jutni, mert csak beszél és beszél. Most a játékmegvonásra fogok ráállni, hátha ez beválik, bár szerintem ha be is jön, nem fogja sokáig meghatni, max pár hétig. Arra viszont mindig is figyeltem, hogy soha ne érje el hisztivel amit akar. Mindig mondom neki, hogy hagyja abba, mert nincs értelme a csúnya viselkedésnek, hisztivel úgysem ér el semmit. Erre általában az a válasza, hogy duzzogva azt mondja: Tudom!
2014. jan. 7. 13:07
 9/15 anonim ***** válasza:
74%
Semmi gond,csak próbálkozik,de mivel írod,h következetes vagy,erre majd ő is rájön.A verésnek meg tényleg semmi értelme,hiába mondják,h van.Én erre a saját példámon jöttem rá.Volt hogy én is rácsaptam,mert annyira rossz volt és bizony eltanulta(pedig nem sokszor volt,tehát nem verem a gyerekem:) mielőtt még lehurrognának)És úgy gondolta,ha valamiért mérges rám,odacsap.Na,ekkor azt mondtam,soha többet tettlegesség,a legkisebb formája sem.Mert bizony én biztos vérig lennék sértődve,ha a párom megütne,mert épp hisztisebb pillanatomban vagyok.A feleségverésen az emberek fel vannak háborodva,de a gyerekverés végül is ugyanolyan szörnyű,hisz ő a gyengébb nálad,ugyanúgy,ahogy egy asszony gyengébb a férjénél.Ez is az is megalázó.CSináld csak így tovább,ne engedj a hisztiknek és majd rájön szépen ,mint az oviban...
2014. jan. 7. 14:00
 10/15 anonim ***** válasza:
72%
Azt írod, az oviban szépen viselkedik, szót fogad. Valahol neki is le kell vezetnie a "stresszt", úgy látszik, otthon engedi el magát. Próbálj meg - persze az ésszerűség határain belül - kevesebb dolgot tiltani neki.
2014. jan. 7. 14:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!