Mikor mondod egy kisgyerekre, hogy cuki? A kisfiamra a boltban, utcán az emberek kb 90 %-a azt mondja, hogy cuki, a lányomra meg még sose mondták.
Mind a ketten szépek, aranyosak, helyesek, és ezt nem csak saját véleményem alapján mondom.
De mitől cuki egy kisgyerek?
Elgondolkodtam a kérdéseden, és én akkor szoktam ezt mondani egy kisgyerekre, ha valamiért a nagy átlagtól eltérő, aranyosabb, mint a többi.
Ha szép a pofija, akkor azt mondom, és nem cukizom. De ha egy kisgyerek nem kifejezetten szép, (sőt), de van valami pozitív kisugárzása, akkor lehet, hogy azt mondom, hogy cuki.De ezt mondom akkor is, ha amúgy szép (is) a gyerek, de mégsem az a legfeltűnőbb benne, hanem pl. nagyon kedves,barátságos, vicces...
Nehéz ezt megfogalmazni, röviden talán úgy tudnám összefoglalni, hogy nekem a "cukiság" az elragadó személyiségéből fakad, nem a külsőségből.
Van a rokonságban egy kisbaba, na őt nem látom szépnek, ezért szoktam azt mondani neki, hogy de cuki azért, hogy valami dicsérőt mégis mondjak már rá, ne sértődjenek meg a szülei.
Ha egy kisbaba szép, akkor az ember szájára egyből az jön, hogy jaj de szép vagy!
Ha tetszik egy baba, akkor azt mondom, hogy jajj, de szép!!
Ha csúnyácska, akkor az aranyos, cuki, édes jelzőket használom rá .
Én akkor is azt mondom, hogy cuki, ha szépnek látom.
Ha nem találom szépnek, akkor valószínűleg nem mondok semmit, bár egy kisgyereknél nem igazán a szépség a fontos, szinte mindegyiket kedvesnek, aranyosnak találom, még akkor is, ha nem szép.
De a cuki nálam kb. egyenlő a de szép, vagy de kedves, de aranyos, de édes kifejezéssel.
Nalam ennek nincs koze a kulsohoz.Altalaban a nagyon kedves,kozvetlen,mosolygos gyerekekre mondom,hogy edes vagy cuki.Ettol meg lehet szep,vagy csunya.
Engem sokszor megallitottak a babakocsival,hogy kozoljek mennyire szep a fiam,de cukinak nem emlekszem,hogy emlitettek volna.
Ellenben az egyik szomszed kislany a kis gondor hajaval,elbuvolo pofijaval es kozvetlen, hatalmas mosolyaval valoban egy elragado "cuki" csoppseg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!