Mit tehetnék, hogyan ösztönözzem? 5 éves a lányom, nagyon szépen és ügyesen rajzol/kézimunkázik stb, és a fiamat, aki 3,5 éves, frusztrálja a saját "ügyetlensége".
Pedig nem ő ügyetlen, hanem a nővére jár bőven előrébb a korosztályánál, de nyilván az ő művei mellett már a kicsinek is szembeötlőbb a különbség.
Pedig az első ceruzafogásától/pacától dicsérem, kirakosgatom a falra/hűtőre/polcra a munkáit (ugyanúgy mindkettejükét). Tényleg szépen fejlődik, bölcsis korában igazándiból nem is érdekelték az ilyen jellegű tevékenységek, nehezen lehetett bevonni, pedig akadtak sikerélményei neki is. Kb fél éve kezdett el igazándiból rajzolgatni, nagyon sokat ügyesedet magához viszonyítva, és rákapott a dolog ízére, gyurma, festés stb mindehez szívesen kezd, de minden alkalommal kudarcba fullad a dolog, mert nem így akarta, nem lett szép, nem tudja eltüntetni a rossz vonalat stb.
Sírás, szomorkodás, rosszabb esetben hiszti van miatta.
Elvétve kerül befejezésre rajz, az ki is kerül az őt megillető díszehelyre a falra stb.
Egyéb téren is próbálom az önbizalmát növelni, pl ügyesen lego-zik és puzzle-zik, vagy pl mozgásban nagyon jó, dicsérjük is, van sikerélménye is bőven. Azt sem mondhatnám, hogy a kudarctűrése nem lenne megfelelő, minden egyéb téren hajlik a kompromisszumra, a türelemre, meg lehet vele beszélni mindent, nem jellemző a hiszti rá stb. CSak ez a fránya rajzolás, ezen húzza magát állandóan, és én már tanácstalan vagyok teljesen...
Nem erőltetem! Mindig magától kezd neki, magától ül le, vagy kéri hogy most fessünk stb. és kb a 10.percben meg már bőg :(
most mondjam neki, hogy ne rajzolj kicsim, inkább ezt-meg-azt játszunk? tereljem el (ha tudom?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!